.

.

 

.

100 jaar bij de brandweer

 

Zaterdag 16 juni jl. was het precies 25 jaar geleden dat Roelof Brands (56), Jans Meijer (55), Geert Nijhoving (55) en Reint Kuijer (50) bij de vrijwillige brandweer in Zweeloo kwamen. Alle reden dus om hen die avond te trakteren op een etentje bij Bistro Tante Sweel, vonden hun vrouwen. Een geste, die door de vier jubilarissen bijzonder werd gewaardeerd. Bij de brandweeravond van de gemeente Coevorden, volgend jaar mei, zullen de heren ongetwijfeld ook nog in het zonnetje worden gezet.

 

Hoewel 25 jaar een lange periode is, is het vuur bij de vier nog lang niet geblust. Toch is er bij sommigen de twijfel over wel of niet doorgaan. Geert Nijhoving weet het in ieder geval zeker: hij stopt per 1 januari 2013. Ruim 25 jaar als vrijwilliger, waarvan 14 jaren als postchef, is een mooie mijlpaal voor hem om te stoppen. “Vroeger was het verplicht om met 55 jaar te stoppen, nu mag je na het ondergaan van een aantal (vooral fysieke) tests nog doorgaan tot bij wijze van spreken je pensionering. Verjonging moet je echter niet in de weg staan, er moet plaats zijn en komen voor jonge enthousiaste kerels. Wat niet wil zeggen dat ik zelf niet meer enthousiast en gedreven ben. Verre van dat! Ik zal het korps straks ontzettend missen, dat weet ik nu al”.

 

De gezelligheid was voor alle vier een voorname reden om zich te melden bij de brandweer. Maar ook betrokkenheid bij de gemeenschap en iemand kunnen helpen onder veelal ellendige omstandigheden, worden genoemd als redenen. “We kunnen verschrikkelijk veel goeds doen, dat geeft ons heel veel bevrediging”.

Natuurlijk speelt ook een dosis gezonde spanning mee. Elke oproep geeft weer een stoot adrenaline en een echte brand….. daar doe je het eigenlijk helemaal voor als brandweerman, vertelt Geert.

Tegelijkertijd beseffen de vier dat er ook schaduwkanten en risico’s aan het vak kleven. In de afgelopen 25 jaren maar ook al daarvoor heeft het korps in Zweeloo relatief veel voor de kiezen gehad, vertelt Reint Kuijer. En dat is ook zijn waarschuwing voor nieuwkomers in het korps: het is niet allemaal hosanna, een brandweerman moet ook geestelijk goed kunnen omgaan met slachtoffers en ernstige situaties.

 

Vanaf 1 januari 2013 neemt Reint Kuijer, nu nog waarnemend postchef, het stokje over van Geert Nijhoving en wordt daarmee de nieuwe postchef van het korps Zweeloo.

Bijschrift foto: 100 jaar brandweer bij elkaar. Van links naar rechts: Roelof Brands, Jans Meijer, Geert Nijhoving en Reint Kuijer (foto Ruud Janse)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel