.

.

 

.

Staan paarden wel eens na te denken?

 

“Staan paarden wel eens na te denken”, vroeg damgrootmeester Harm Wiersma zich op een bepaald moment af tijdens de paardendamwedstrijd van afgelopen donderdag.

De vraag of paarden kunnen denken zal wel nooit beantwoord worden. Maar stel dat paarden dat inderdaad kunnen, dan zullen ze afgelopen donderdag ongetwijfeld trots zijn geweest dat ze deel uit mochten maken van een unieke damwedstrijd. En met zekerheid ook onder de indruk dat ze mochten optreden als levende damschijven op een damveld van veertig bij veertig meter. Deel mochten uitmaken van de show van de damgrootmeesters Harm Wiersma en Aleksej Tsjizjov, hun welbespraakte secondanten Marino Barkel en Auke Scholma en Europees jeugdkampioen Wouter Sipma achter het digitale dambord op het live scherm.

 

Als paarden kunnen denken, dan zullen ze ongetwijfeld verbaasd zijn over wat ze allemaal kunnen, juist niet kunnen of moeten ondergaan. Een kleine selectie: een opening van 35-30, een tegenzet van 20-25, een tijdelijk paardoffer, de dreiging van een 2e paard, het paard kan niet ontsnappen en gaat er aan, het paard mag naar de stal maar moet wel eerst geslagen worden, de paarden zijn geblokkeerd, een lange vleugel en het paardje op 15 leeft nog.

 

Als paarden kunnen denken, dan zullen ze ongetwijfeld gedacht hebben: “dit kan alleen in Sweel op de Zweeler Hippische Dagen”. En misschien hadden ze ook wel al voorspeld dat het uiteindelijk remise zou worden. Ondanks dat de stand volgens grootmeester Harm Wiersma soms behoorlijk explosief was en de dammen stevig. Harm: “het was een fantastische partij”.

 

Bijschrift foto: 20 witte en 20 zwarte paarden als levende damschijven op de Zweeler Hippische Dagen. Rechts boven in een hoogwerker grootmeester Aleksej Tsjizjov (foto Ina Brinks)

 
Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel