.

.

 

.

Vervolg van de minibieb-serie

Die begon in OEK van week 23 met 6 foto’s en een prijsvraag, waarna vorige week 3 minibiebverhalen werden gepubliceerd.

De laatste 3 komen hieronder aan de orde:

Aan de Aelderstraat nummer 46, staat één van de minibiebs van Loes Smit. 
Over het ontstaan schrijft Loes: “’t Oude Koetshuis’kastje staat er nu 1 jaar. Na onze verhuizing hier naar toe, had ik veel boeken over. Sommige wilde ik houden, maar de rest??? Zonde om weg te doen. Ik zorgde voor een kastje, en vul dit regelmatig. Ook puzzelboekjes leg ik er bij. Alles mag meegenomen worden, maar soms leggen mensen ook wat terug.
En weet je wat ik er te koop in leg? Onze kakelverse en biologische eenden- en kippeneieren! Dat loopt prima!”

Dit was nummer 1 twee weken geleden.

De andere minibieb van Loes ontstond toen vrienden van hen in Brabant kleiner gingen wonen, en ook boeken over hadden. “Het doorslaande succes van ’t Oude Koetshuis maakte dat ik ook ‘achter’ (aan de Oud Aelden-kant) een kastje heb neergezet. Boeken zat. Ook nu en dan DVD’s. Alleen daar geen eieren, daar kunnen de kippen en eenden niet tegen leggen.”
Veel fietsers en wandelaars blijven even kijken naar hoe het weiland verandert in een tuin. “En daarom heb ik dit kastje “De Kijktuin” genoemd.”

Dit kastje was foto nummer 6 in OEK week 23.

Sinds maart 2019 is er ook in Benneveld een minibieb te vinden. Erna Koole en Hélène Valentin laten ons weten: “ We hebben haar een naam gegeven: “De Kast”. Naast boeken kunnen er ook allerhande spullen van eigenaar wisselen. De Kast heeft twee gedeeltes, één met deur voor de boeken en één zonder deur voor de andere spullen. Mooi is ook dat de kast door een Bennevelder is gemaakt.”
Zij vervolgen: “Het idee achter De Kast is dat de wereld, en dus ook Benneveld, wel wat duurzamer zou mogen. Hergebruik van spullen in plaats van weggooien is daarbij belangrijk. Wat de één niet meer gebruikt, kan voor de ander net heel handig zijn. In het boekengedeelte zijn bijvoorbeeld altijd wel boeken voor scholieren te vinden, zoals Jonge Lijsters, of ook woordenboeken.  Voor volwassenen zijn er allerlei spannende boeken, maar ook romans en literatuur. Tijdschriften liggen er ook geregeld. En voor de kinderen  hebben we ook vaak (voorlees)boeken. In het open deel van De Kast  zijn de laatste tijd onder andere plantenbakken, een vliegengordijn, borden en speelgoed gezet en door iemand anders er weer uit gehaald.”
Afsluitend delen ze nog een mooie gedachte: “In het Quechua, de taal van de Inca’s uit Peru, is er geen woord voor bezit of eigendom. In deze taal wordt dat op een andere manier uitgedrukt: spullen zijn een tijdje bij je en daarna zijn ze weer een tijdje bij iemand anders.”

Bij de foto-serie in OEK 23 was deze kast te vinden onder nummer 5.

Einde van de minibieb-serie

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel