.

.

 

.

Van Almere-Haven naar markante woonboerderij in Aalden

Elsje Smit woont met haar ouders Gerhard en Loes onder één dak in droomhuis : “Logisch toch dat ik later voor jullie ga zorgen!”

Het zal de bewoners van ons dorp en de bezoekers van Oud-Aalden niet zijn ontgaan, dat er achter de woonboerderij Aelderstraat 46 in Aalden, een bijzondere tuin wordt aangelegd. De trotse bewoners daarvan zijn sinds 2019 Elsje Smit en haar ouders Gerhard en Loes. De reden van hun verhuizing van Almere-Haven naar Aalden? De nieuwe baan van Elsje en het ontlopen van het steeds drukkere westen!

Een leuk huis met biologische tuin
Na jaren als Specialist Ouderen Geneeskunde te hebben gewerkt in het Gooi en Almere kreeg Elsje in 2018  een baan aangeboden in het noorden des lands en is zij nu als specialist verbonden aan de verpleeghuizen van de Treant in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Dat betekende voor Elsje wel dat ze van Almere, waar ze dichtbij haar ouders woonde, naar het noorden moest verkassen en proberen daar een leuk huis te vinden. Het liefst met een flinke lap grond erbij, waarop ze dan een biologische tuin kon aanleggen, met een bermtuin, een moestuin en natuurlijk ook een boomgaard. Zonder gebruik te hoeven maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.


“Waarom gaan jullie niet mee naar Aalden?”
Dat droomhuis vond ze in Aalden. Gerhard en Loes vonden het ook een mooi huis, stonden ook wel achter haar plan om naar Drenthe te verhuizen, maar wat moet hun dochter nu alleen en zo ver weg, met zo’n groot huis in Aalden? Elsje: ‘Waarom gaan jullie niet mee naar Aalden? Het huis is toch groot genoeg voor ons samen? Jullie beiden zijn al met pensioen en ik ben Specialist Ouderen Geneeskunde. Logisch toch dat ik later voor jullie ga zorgen?’ En zo is het allemaal begonnen … 
Het Tuinplan
Een vast omlijnd tuinplan is er niet. Al scheppend ontstaan er steeds weer nieuwe ideeën waarop verder geborduurd wordt. Wat in het oog springt zijn de grote overkappingen, waarop binnenkort zonnepanelen worden geplaatst. Ook komt er nog een lucht/water warmtepomp; dus van het gas af!
Wat verder opvalt zijn de vier grote rechthoekige perken in de tuin, met in het midden van elk perk een boompje, waaronder een toverhazelaar. Elk perk is weer verdeeld in vier gelijke stukken, met in elk stuk weer een andere beplanting. Zo zie je bijvoorbeeld in het eerste stuk van een bepaald perk een rozentuintje, in het tweede stuk lavendel en palmlelies (yucca’s) en in weer een ander stuk geelhoedjes en minilelies. En als blikvanger staat daar in het midden van de vier perken: een lindeboom met boombank. Verder zijn er in de tuin nog wel meer opvallende bomen te zien, waaronder de Japanse Notenboom (Ginkgo Biloba) en de Judasboom (Cersis Canadensis).


Wat er verder te zien is
Dwalend door de tuin ontdek je steeds weer iets nieuws, zoals het visbakkerijtje waar Gerard één keer per week vis staat te bakken. Selfsupporting staat naast het Biologisch Tuinieren bij de familie Smit hoog in het vaandel. Hun brood bakken ze dan soms ook zelf en ze maken zélfs hun eigen wasmiddel, wasverzachter deo. Ook jam als het fruit rijp is. De kikker- en paddenpoel -waarnaast een bijzonder leuk vuurtorentje staat- en het zwembadje zijn inmiddels ook klaar. Heerlijk om na gedane arbeid even af te kunnen koelen in het zwembadje, ook al is het maar klein.

Aan de dieren is ook gedacht. De kippen en eenden lopen vrij rond in de tuin en hebben soms grappige namen, zoals de kippen Flappie, Dot en Charlotte.

Annie M.G.-Stal : Jip en Janneke en Pluk en ZaZa
Voor de geiten en weren (gecastreerde bokjes) is een speciaal onderkomen gemaakt: De Annie M.G.-Stal, want de geitjes heten Jip en Janneke en Pluk en ZaZa.
De loopeenden zijn nuttig, want zij eten slakken. Ze dragen grappige namen, zoals bijvoorbeeld Aaf, Bep, Cato en Doris. De kippen en loopeendjes leggen ook eitjes, die weer verkocht worden bij de mini-biebs aan de voorzijde van het huis aan de Aelderstraat en aan de achterzijde van het weiland in Oud-Aalden. Sta eens stil bij deze bijzondere biologische tuin!

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel