.

.

 

.

Esther Mensinga uit Aalden verruilde tandheelkunde

voor contactclown in de zorg. “Cato is er voor iedereen die de kracht van een lach zo goed kan gebruiken”.

Esther Mensinga was meer dan twintig jaar werkzaam in de tandheelkunde, maar besloot uiteindelijk toch om haar hart te volgen: ze werd contactclown in de zorg.
ZorgClown Cato komt uit het hart van Esther Mensinga en vermengde zich met het leven van de 39-jarige Aaldenaar. “Het geeft zo veel voldoening, dat zou ik nooit meer willen missen." Met de rode clownsneus, een knot op het hoofd, met haar broek hoog opgetrokken en een grote strik heeft ze maar één doel: ervoor zorgen dat mensen hun ziekte even helemaal kunnen vergeten.
Als clown kruipt Esther Mensinga in de fantasiewereld van mensen, van jong tot oud. “Ik kan de hele dag verantwoord gek doen. Ik probeer kinderen en volwassenen, echt alle doelgroepen, mee te nemen in een vrolijke fantasiewereld waarin alles kan en ze even zorgeloos kunnen genieten. Dan heb ik mijn doel bereikt."

Mooi, warm en liefdevol
Na meer dan twintig jaar te hebben gewerkt binnen de tandheelkunde heb ik de omscholing gevolgd tot gecertificeerd zorgclown en draag ik met trots het kleinste masker ter wereld. 
Een hele verandering, maar ik heb er nog geen dag spijt van gehad. De interactie die je met mensen krijgt of die ontstaat vind ik heel mooi, warm en liefdevol. Soms zien ze mij niet eens staan maar hebben ze dan enkel en alleen oog voor handpop meneer Konijn en mevrouw Poes die ik meebreng.”

Vertrouwen opbouwen
De tandheelkunde bleek een goede leerschool in het omgaan met mensen. “Mijn aandacht ging met name uit naar moeilijk te behandelen kinderen als gevolg van angst of bijvoorbeeld  autismespectrumstoornissen (ASS). Ik heb met deze groep altijd een goede klik gehad en een band weten op te bouwen, mede door de rust die ik uitstraal, het geduld dat ik heb en de tijd die ik neem om hen te behandelen. Deze eigenschappen zijn juist bij een zorgclown ook van grote waarde. Net als het af stemmen op de ander en improviserend kunnen werken. Hiermee bouw je aan vertrouwen en verbondenheid.”

Taal en spreken soms niet meer vanzelfsprekend
In haar rol als ZorgClown bezoekt Esther mensen voor wie taal en spreken niet meer vanzelfsprekend zijn, die in hun eigen wereld leven en niet of nauwelijks meer bereikbaar zijn. “Denk hierbij aan mensen met dementie of volwassenen en kinderen met een ernstige verstandelijke beperking.”

Moeilijk te bereiken
Esther vervolgt: “Als woorden soms geen directe ingang meer vinden bij mensen die moeilijk te bereiken zijn, dan blijkt dat in een clowneske ontmoeting nog wel veel mogelijk is. Ieder mens, hoe in zichzelf gekeerd ook, heeft behoefte aan contact. Door gebruik te maken van clownerie-technieken en expressiemogelijkheden van adem, stem en lichaam maak ik verbinding en ga samen met deze mensen op zoek naar verwondering en plezier, wordt écht contact gemaakt en ontstaan de mooiste momenten.”

Iedereen kan de kracht van lach goed gebruiken
Uiteindelijk is Cato er voor iedereen die de kracht van een lach zo goed kan gebruiken. Zieke kinderen die voor even kunnen vergeten dat ze ziek zijn, mensen met de ziekte van Parkinson of niet-aangeboren hersenletsel willen zich ook graag gezien en begrepen voelen. Al gaat in de basis de aandacht naar de bewoner of cliënt, ook voor familie, mantelzorgers of zorgpersoneel kan mijn aanwezigheid veel betekenen. ZorgClown Cato is als een maatje, voor iedereen.”

Onderwijs en kinderopvang
Naast het werken binnen zorginstellingen is Esther in haar rol als Clown Cato ook te vinden in het onderwijs en de kinderopvang. “Door middel van workshops en kant-en-klare lesdagen bouw ik mee aan de sociale, persoonlijke en creatieve ontwikkeling bij kinderen. Tijdens de lesdagen wil ik de kinderen inspireren en motiveren, hun zelfvertrouwen laten groeien, ze leren samen te werken, meer spelplezier te beleven en de fantasiewereld te ontdekken van hun eigen (contact)clown. Clownerie als methode om te ontwikkelen binnen het onderwijs.“

Spelen en ontdekken
Bij de kinderopvang gaat het volgens Esther Mensinga vooral op spelende wijze. “De jonge kinderen ontdekken op deze leeftijd hun eigen identiteit en dat de wereld een stuk groter is. De puurheid van de kinderen maakt dat de interactie samen fantastisch is. Ze zijn nieuwsgierig, willen spelen en zijn altijd op ontdekkingstocht. Eigenlijk net als Clown Cato.” Op de website van ZorgClown Cato is meer informatie te vinden over de mogelijkheden en wat Clown Cato nog meer kan betekenen: www.zorgclowncato.nl

In haar rol als zorgclown Cato heeft Esther Mensinga (39) uit Aalden maar een doel:  zorgen dat mensen hun ziekte even helemaal kunnen vergeten. (Foto: Marloes Verhoeven Fotografie)

Bron: Dagblad van het Noorden

Oes Eig'n Kraantien d.d. 14 juni 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel