.

.

 

.

En de varkens, zij wroeten voort

Op golfbaan De Gelpenberg en Landal Aelderholt roeien varkens de Japanse duizendknoop met wortel en tak uit. 

Vorig jaar werden 23 Bentheimer biggen overgebracht van varkenshouderij ’t Zwien in Gees naar een strook grond tussen vakantiepark Aelderholt en golfbaan De Gelpenberg. Momenteel wonen 23 flink uit de kluiten gegroeide Bentheimer varkens nog steeds op die strook land. Inclusief een deel van de groenstort van het Aelderholt. Een groenstort waar vandaan de invasie kwam richting golfbaan van een ongewenst gewas: de Japanse Duizendknoop.

En de varkens doen ze waarvoor ze daar zijn komen wonen: ze wroeten!
En wel zo dat er een zwarte vlakte en bult is ontstaan. Het groen krijgt geen kans. En dan gaat het met name om die Japanse Duizendknoop. Een woekeraar die vorig jaar trachtte naar de golfbaan over te gaan; beter gezegd: ondergronds de wortelstokken richting de grens liet groeien. “En het zou een kleine ramp zijn, als de invasie niet tot stoppen kan worden gebracht,” aldus Ellen Kroes van de golfbaan vorig jaar in een artikel in OEK. “Onze groenspecialist Martin Snoeijing heeft toen de varkens ingezet.”

Omdat de afgelopen tijd in de media bericht werd over een grote toename van meldingen van de Japanse Duizendknoop, ging de redactie van O.E.K. op onderzoek uit hoe de stand van zaken was met betrekking tot deze plant in dat grensgebied van Aelderholt en de Drentse Golfbaan De Gelpenberg.
Over het prachtige golfterrein lopend vertelt Ellen honderduit over ontstaan, beheer en onderhoud. Een beheer op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Schapen en varkens
Daar passen prima de schapen van de Orvelter kudde bij, die naar grote tevredenheid als natuurlijke maaiers worden ingezet. “En kijk hoe de varkens zich van hun taak gekweten hebben, en nog steeds kwijten! Waar zij verblijven krijgt de Duizendknoop geen groeikans. En zo hopen we hem uit te putten en te verslaan,” aldus Ellen.

Extra attractie
De huidige populatie varkens zal binnenkort hun eindbestemming bereiken. Eufemistisch omschreven. Maar wel na een heerlijk buitenleven. “Je ziet heel goed het verschil tussen bewroet terrein en daar waar geen varkens kunnen komen “ zegt Ellen terwijl we met laarzen aan tussen de Bentheimers staan. “Dus we gaan zeker weer verder met een nieuwe groep, als ‘grensbewakers’. Iedereen is tevreden: ’t Swien, onze groenbeheerders, de varkens, de vakantiegangers en golfers voor wie het een extra attractie is, en wij, Aelderholt en Gelpenberg, met dit natuurlijke onderhoud van onze grensstrook.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel