.

.

 

.

Jongeren in onze dorpen hebben de toekomst,

maar wat gebeurt er als de toekomst steeds wordt uitgesteld …?

Enorme krapte op woningmarkt doet alarmbellen steeds harder rinkelen … waar zijn de woningen voor onze hardwerkende dorpshelden ...?
De FB-post van Tineke Ensing uit Aalden over de woningnood voor starters kreeg afgelopen week veel bijval. Tineke sloeg de spijker op zijn kop. Jongeren, starters en ouderen die naarstig op zoek zijn naar een betaalbare woning of woonruimte, maar door de voortwoekerende wooncrisis is die woning ver uit beeld.  Dat raakt ook in onze gemeente alle leeftijden. De hartenkreet van Tineke - en de daaropvolgende reacties - maakt nogmaals duidelijk hoe urgent en precair de situatie is.


Tineke schrijft in een open brief het volgende:
Beste wethouders, politici, gemeenteraadsleden en iedereen die iets van invloed heeft binnen de gemeente Coevorden,

“Vorige week vrijdag was ik aanwezig bij Sweelpop … Als eigenaar van een horecazaak waren wij dit jaar dichterbij het jubilerend 40-jarig popfestival betrokken dan in de voorgaande edities.

De afgelopen weken hebben we van vrij dichtbij genoten van al het werk dat de organisatoren van dit festival hebben verzet… wat een helden!

Een bestuur, sponsors regelen, subsidies aanvragen, vergaderen, artiesten regelen, boekhouding in orde, vergunningen aanvragen, taken verdelen, afspraken nakomen, op elkaar vertrouwen en tegelijk samenwerken… ook de rot-klusjes doen… het klinkt zo logisch maar in de Zweeler dorpen nemen de jongeren de verantwoordelijkheid!

Jongeren in de leeftijd van 18 - 25 jaar. Een hele grote groep jongeren in deze leeftijdsgroep zetten zich stuk voor stuk keihard in om onze dorpen leefbaar te maken en te houden. Een groep die in is voor van alles en die niet schroomt om hier eerst het voortouw in te nemen en vervolgens ook nog wel verantwoordelijkheid wil nemen! Dat zijn toch stuk voor stuk dorpshelden?!

Maar waar ik me nu zo over verbaas en me ook bij tijd en wijle enorm druk over kan maken…waarom wordt er voor deze kanjers geen woonruimte gerealiseerd in onze prachtige dorpen met twee (!) scholen, een zwembad, dierenkampje, speeltuin, tal van sportverenigingen, Aalden Rondomme, de Cross Triathlon, vrijwillige brandweer, Tasty Basic, horeca en vele andere bedrijven en instanties…?? No offence, maar moeten onze 50-ers dat allemaal in de been houden? Of is juist het behouden van deze groep jongeren van enorm belang voor de toekomst van de dorpen in de voormalige gemeente Zweeloo?

Is het niet de moeite waard te investeren in deze jeugd! Ik weet namelijk zeker dat veel van deze jongeren GRAAG in onze dorpen willen blijven! En zij vullen over pakweg tien jaar onze scholen, sportclubs en de levendigheid van onze dorpsgemeenschap!”, aldus Tineke Ensing.
--

Aanbod kavels
Waar ligt de oplossing? In ieder geval moet de schop zo snel mogelijk de grond in! Er liggen  talrijke plannen op tafel, maar er zal de komende periode door gemeente en provincie slagkracht moeten worden getoond. Er moeten knopen worden doorgehakt wat betreft de locaties.
En meer precies: op welke locaties, de grootte en prijs van de bouwkavels en wanneer er daadwerkelijk gebouwd kan worden. Verder speelt ook de mogelijkheid van sociale woningbouw een factor van betekenis. De wensen van jong en oud liggen niet ver uit elkaar. Door betaalbare woningen te creëren voor jeugd en ouderen, kan er ook doorstroming opgang komen, wat weer kansen biedt voor jongeren in het dorp. Gelet op het belang van de leefbaarheid in de dorpskernen, rekenen de jongeren op concrete hulp en ondersteuning van de gemeente Coevorden bij het ontwikkelen van de bouwplannen.

Eind september bijeenkomst met jongeren
Eind september komt een delegatie van de gemeente Coevorden voor een gesprek met de jongeren en andere belangstellenden naar Aalden. Dan zal er ongetwijfeld antwoord komen op al deze prangende vragen. Er is geen tijd meer te verliezen, want de nood is hoog. Er is de laatste jaren heel veel gesproken over de noodzaak van bouwen, er ligt een Woonvisie 2.0, maar nu echt daden…bouwen, bouwen…!  

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel