.

.

 

.

Cidermaker Frank Rozendaal uit Benneveld zet zich in voor behoud van Drentse hoogstamfruitbomen

Het is al weer een tijdje geleden dat OEK werd getipt over een cidermakerij in Benneveld.

Zou het niet leuk zijn, zo ging de tip verder, om hieraan in OEK wat aandacht te besteden.
Uh…, een cidermakerij in Benneveld? We weten dat Benneveld heel wat ambachtelijke bedrijfjes rijk is, maar van een cidermakerij in Benneveld hadden we tot dusver nog nooit gehoord.
Nu is dat ook weer niet zo heel verwonderlijk, horen we van Frank Rozendaal (43), de man om wie het hier draait. In heel Nederland zijn op zijn hoogst vijftien serieuze cidermakerijen, waarvan maar eentje in Drenthe. En laat dat nu juist cidermakerij Mooyland aan de Bennevelderstraat 46 in Benneveld zijn, het bedrijfje van Frank Rozendaal.

De keuze voor de bedrijfsnaam Mooyland is overigens even simpel als logisch, vertelt Frank. “De omgeving hier is toch een mooi land. En tja, de bedrijfsnaam Mooiland bestond al, dus werd het Mooyland, met een Griekse Y dus.”

Fascinatie voor hoogstamfruitbomen, maar ook zorg
De fascinatie voor, maar ook de zorg om Drentse hoogstamfruitbomen brachten Frank op het pad van het ambachtelijk produceren van cider.

Het onderhouden van hoogstamfruitbomen (met een stamhoogte tussen 1,80 en 2 meter) vergt nogal wat tijd, energie en moed van de eigenaar. En dus schiet het onderhoud er nog weleens bij in. Of beter gezegd, het gebeurt vaker niet dan wel. Gevolg: de boom levert steeds minder appels, peren of wat dan ook totdat hij uiteindelijk het loodje legt en in de versnipperaar verdwijnt. Wat natuurlijk eeuwig zonde en onnodig is.

Daarnaast is het een vertrouwd beeld, dat afgevallen fruit veelal zielig onder de bomen ligt te verpieteren (lees te verrotten). U zult het vast wel herkennen. De composthoop vaart er wel bij, maar je zou het net zo goed onbewuste voedselverspilling kunnen noemen.

Juist deze twee elementen, het gebrekkig onderhoud aan de bomen en de onnodige voedselverspilling, waren de ingrediënten voor twee nieuwe loten aan de stam van duizendpoot Frank Rozendaal (om maar eens een toepasselijke beeldspraak te gebruiken).

Twee jaar geleden werd cidermakerij Mooyland geboren en sinds kort kunt u uw fruitbomen laten onderhouden door de Hoogstambrigade, een vrijwilligersgroep van zo’n 8 personen. 

Cidermakerij Mooyland
Appels en peren, wat kun je er verder mee, behalve ze lekker oppeuzelen? Natuurlijk, je kunt eindeloos appeltaarten, appelmoes en appel- en perenstroop blijven maken, maar de voorraad buren, kennissen en familie houdt een keer op. Er blijft met andere woorden veel fruit liggen. Initiatieven om deze vorm van voedselverspilling tegen te gaan, zijn er gelukkig ook. Denk alleen maar aan het Zweeler project Pluk&Deel (www.plukendeel.nl).

Sinds twee jaar kunt u uw appels en peren ook kwijt bij cidermakerij Mooyland in Benneveld. Cider is feitelijk een appelwijn, maar peren zijn ook uitermate geschikt voor een heerlijke cider. Volgens ambachtelijk recept en na een vergistingsproces van zo’n half jaar krijgen uw overtollige appels en peren in Benneveld een nieuwe bestemming in de vorm van een lekkere frisse cider met een alcoholpercentage van ruim 5%. Dat hiermee ook wordt bijgedragen aan het tegengaan van voedselverspilling en behoud van de Drentse hoogstamfruitbomen, hoeft verder geen uitleg.

Ook ú kunt met uw appels en peren bijdragen aan cidermakerij Mooyland. Heeft u appels, peren of kweeperen over waar u niets mee doet, wordt dan, zoals dat zo mooi heet, appeldonateur. In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvangt u een heerlijke fles Mooyland Cider cadeau. De appels moeten overigens wel onbespoten, goed rijp en niet beschadigd of beschimmeld zijn. Frank is uiteraard altijd bereid nadere informatie en uitleg te geven.

“Ik wil de beste cider van Nederland maken”
Het assortiment van cidermakerij Mooyland omvat inmiddels vijf soorten cider en is verkrijgbaar bij een redelijk aantal verkooppunten in de buurt, waaronder ’t Hoes van Hol-An, Herberg de Aelderstroom en Miss TuinBoon in Gees. Maar natuurlijk kunt ook terecht bij Mooyland zelf via de webshop of bij de achterdeur aan de Bennevelderstraat 46.

Over enkele weken start het derde oogstjaar van Mooyland. De ambities van Frank, samen met partner Martine ook eigenaar van een communicatiebedrijf, liegen er niet om. Naast het voornemen om verder te groeien en te professionaliseren, is er ook die ene uitgesproken wens: “Ik wil de beste cider van Nederland maken.” Dat u het maar weet!

Hoogstambrigade
De noodzaak van goed en regelmatig onderhoud van hoogstamfruitbomen is in deze bijdrage al een paar keer benadrukt. Sinds kort zijn er gelukkig de helpende handjes van de Hoogstambrigade. In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe is deze vrijwillige brigade door Mooyland opgezet om de hoogstamfruitbomen in Coevorden en omgeving tegen een kleine vergoeding en een kop soep deskundig te onderhouden.

Voor meer informatie over cidermakerij Mooyland en de Hoogstambrigade: website: www.mooyland.nl    email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    telefoon 0524-700210

Foto's: Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel