Bedrijven die bijna 190 jaar bestaan zijn een zeldzaamheid. Zeker als ze ook nog altijd door één en dezelfde familie worden gerund.
Eén van die zeldzaamheden was het landelijk bekende en vermaarde café in Wezup van de familie Hegen. Noem Wezup en iedereen zegt tegelijk Hegen! Met verkoop aan Albert en Geja Hilbrands komt er een eind aan een traditie.
Vijf generaties
Liefst vijf generaties lang ging dit café van vader op zoon. Een uniek gebeuren! Stichter Willem Hegen kon in 1834 nooit vermoeden dat zijn nakomelingen deze zaak verder zouden uitbouwen tot een toonaangevend en klasserijk bedrijf.
Het horecabedrijf aan de Wezuperstraat was decennia lang het tref- en verzamelpunt van de dorpsbewoners en het verenigingsleven, maar vooral ook van de toeristen.
Onvervalst Drents dialect
Wim - telg uit de vijfde generatie – stond in onvervalst Drents dialect, heel gewoon en dichtbij, zijn gasten te woord. De bezoekers waardeerden deze gemoedelijke aanpak. Je voelde direct dat hier nog een typische dorpse sfeer hing. Een eigen karakter, een uitgebreide menukaart en vooral de hartelijkheid. ''Dit café is al 188 jaar een huiskamer”, blikt de 59-jarige uitbater terug.
Gouden greep, maar tot 2004 ook nog actief als akkerbouwer
Wim Hegen was aanvankelijk, net als vader Jan, naast horecaman vooral ook boer in hart en nieren. "Ja, ik leefde echt voor de koeien, keuringen en de fokkerij. Ik vond het allemaal prachtig. Het aantal koeien van 25 was echter te weinig om goed te kunnen boeren. Ik moest een keuze maken. De combinatie boer/cafébaas paste niet meer bij deze tijd.” De vrijkomende ruimte in de boerderij bood Hegen in 1998 de mogelijkheid om het horecabedrijf uit te breiden met een extra zaal. Het bleek een gouden greep. Wel bleef Wim tot 2004 horeca en akkerbouw met elkaar combineren, daarna werd hij fulltime horecaman.
Als 'kroegbaas' van het hotel-café-restaurant stond Wim letterlijk en figuurlijk middenin de gemeenschap. Hij was gastheer, manager, hotelier, barman en chef ineen. (Archieffoto Ruud Janse)
Gastheer, manager, hotelier, barman en chef ineen
Als 'kroegbaas' van het hotel-café-restaurant stond Wim letterlijk en figuurlijk middenin de gemeenschap. Hij was gastheer, manager, hotelier, barman en chef ineen. Een café zoals een café hoort te zijn. En al sinds mensenheugenis neemt in café Hegen het biljart een centrale plaats in. Dat was al zo toen het nog een echt dorpscafé was. Het veranderde niet toen Wim in 1994 de zaak overnam. “Ze hebben me vaak genoeg aangeraden het biljart er uit te gooien', zegt Hegen. Omdat het in feite hele dure vierkante meters zijn. Maar ik piekerde er niet over. Het biljart, dat hoort er gewoon bij. Wie dat wilde kon zo aan een partijtje beginnen." Zelf speelt hij al vanaf zijn tiende jaar fanatiek en verdienstelijk biljart. Wim hoopt dat de biljartclubs straks ook in het zorghotel annex dorpshuis in Wezup welkom blijven.
Functie van dorpscafé stond onder druk
Toen Wim het café overnam van zijn ouders veranderde er in eerste instantie weinig. Als geen ander wist hij dat je in een goedlopend dorpscafé niet plotseling allerlei dingen moest veranderen. "Maar je moet je ogen natuurlijk er ook niet voor sluiten, dat de wereld om je heen aan het veranderen is. De functie van dorpscafé stond al behoorlijk onder druk.' In die zin, dat het aantal dorpsgenoten dat er dagelijks binnenstapte voor een borrel of een pilsje steeds minder werd. 'Al hadden we gelukkig nog steeds vaste klanten, die hier al jaren kwamen. Die hoorden als het ware bij het inventaris.'
Verenigingsleven
Desondanks bleef Hegen ook nog steeds het dorpscafé voor Wezup en wijde omtrek. Oké, het aantal 'hangers' aan de bar liep terug, maar het café had nog altijd een belangrijke functie voor het verenigingsleven. Tal van verenigingen hebben er hun 'honk' en de grote zaal wordt veelvuldig gebruikt voor partijtjes.
Noodlot sloeg toe, maar herrijzenis volgde snel
Maar dan – pal voor de afronding van een interne verbouwing en uitbreiding met zeven hotelkamers - slaat in de ochtend van 9 maart 2011 het noodlot toe. De grote verwoestende vuurzee zal velen in Wezup en wijde omgeving nog lang bijblijven. Het fameuze familiebedrijf Hegen brandde in een mum van tijd tot de grond toe af.
Positieve mensen
Wim Hegen gaat nog even terug naar de fatale ochtend van de brand, de gevolgen en over hoe hij de toekomst tegemoet moest treden. ‘We zijn positieve mensen, ik heb geen moment getwijfeld aan de toekomst. Ik heb me steeds voorgehouden: hier komen we zeker weer bovenop. Deze strijdlust kenmerkt onze familie.’
Opnieuw beginnen!
Toen Wim die fatale ochtend bij de brand stond, wist hij meteen wat hem te doen stond. Opnieuw beginnen. Een volledig nieuw hotel-café-restaurant werd in de steigers gezet. Het etablissement kreeg een andere indeling, een ander aangezicht, maar de karakteristieke elementen werden gewaarborgd. "We bleven daarna continu bezig om de kwaliteit verder te verbeteren en de gasten zo optimaal mogelijk te bedienen."
"Afscheid laat me niet onberoerd"
Eind deze maand tapt Wim de laatste biertjes en schenkt hij de laatste borreltjes in. Dat laat hem niet onberoerd, maar hij zag dat moment de afgelopen jaren wel steeds dichterbij komen. “Volgend jaar word ik 60. Dan wordt het tijd dat je wat meer voor jezelf gaat kiezen, maar het afsluiten van een prachtig hoofdstuk in mijn leven is uiteraard niet gemakkelijk.”
Nieuw avontuur
Wim slaat in oktober een nieuw hoofdstuk in zijn leven open en dat biedt ook nieuwe mogelijkheden. Een nieuw avontuur waarin alles mogelijk is, maar waar vooral genieten van al zijn hobby’s centraal zal staan. “Je zult me vaak tegenkomen op de golfbaan, aan de biljarttafel, aan de lijn bij vv Sweel en FC Emmen en – voorlopig althans - vooral geen werkagenda en verplichtingen meer.”
Oes Eig'n Kraantien