.

.

 

.

Daphne Stevens actief in achterstandswijken Buenos Aires

“Daar ziet de wereld er heel anders uit. Dat is wennen, maar ook een reis om nooit meer te vergeten”.

Van Meppen naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Voor Daphne Stevens waren de afgelopen drie maanden onvergetelijk. “Aan de andere kant van de wereld leer je om je eigen verwachtingen helemaal los te laten en open te staan voor verrassingen en uitdagingen.”
De 22-jarige Meppenaar heeft in deze periode vrijwilligerswerk verricht in de achterstandswijken van Buenos Aires. Daphne was werkzaam voor United Through Sport, een wereldwijde organisatie die onder meer actief is in Buenos Aires. “Hier zet deze organisatie - samen met een internationale groep vrijwilligers - sport in om talent van kinderen en jongeren te benutten, gezondheid te verbeteren en maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken”, legt Daphne uit.

Voor de pas afgestudeerde HBO-student Sportkunde was het indrukwekkend en vooral dankbaar werk. Het liet tegelijk een heel andere kant van deze grote wereldstad zien. “Het leven in de stad van de tango gaat 24 uur per dag door: er zijn veel gezellige marktjes, het nachtleven is er bruisend en de stad heeft ontzettend veel te bieden. Maar ik wilde vooral ook die andere kant van de stad ontdekken: kinderen ontmoeten uit de achtergestelde gemeenschappen, om van elkaar te kunnen leren.”


Levenslessen
Daphne kwam er niet alleen om kennis over te dragen en iets te geven, maar door de gesprekken met kinderen die in armoede leven nam ze ook veel levenslessen mee naar huis. “Natuurlijk zijn er ook andere levenservaringen waardoor je deze lessen leert, maar door zo’n buitenlands avontuur op een ander continent dringen deze wijsheden in sneltreinvaart tot je door. De kinderen in de achterstandswijken van Buenos Aires hebben weinig kansen en toekomstperspectief. Ze hebben te maken met veel criminaliteit, drugshandel en geweld in de wijken waar ze opgroeien. Dat was een bijzondere ontmoeting en ook een levenservaring om nooit meer te vergeten!”

Sportmanagement
Afgelopen zomer is Daphne afgestudeerd aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle waar ze de HBO-opleiding Sportkunde volgde. In de toekomst ambieert Daphne een baan op het gebied van sportmanagement en het organiseren van sport gerelateerde evenementen. “Maar ik had altijd al het gevoel dat ik graag een periode in het buitenland wilde doorbrengen. En zo kwam ik op het idee om vrijwilligerswerk te doen, dat aansloot bij mijn afgeronde opleiding.”

Heel mooi avontuur
Daphne kan terugblikken op heel mooi avontuur in het Zuid-Amerikaanse land. “In het verleden heb ik samen met ons gezin al mooie reizen mogen maken, maar dit was mijn eerste reis helemaal op eigen benen en ook zolang weg van huis. Van heimwee was echter totaal geen sprake. Ik had bovendien via Face Time af en toe contact met iedereen van thuis. Dit ging heel goed.”

In de beginperiode was het voor Daphne wel heel erg wennen, maar na een paar dagen zat ze al helemaal op haar plek. “Samen met een hechte groep vrijwilligers verbleef ik in het hostel ‘The Art Factory‘, in hartje van Buenos Aires. We leerden elkaar goed kennen en er waren ook voldoende mogelijkheden om in de vrije tijd cultuur te proeven en samen mooie reizen te maken.”

Het meest opmerkelijke verschil tussen Nederland en Argentinië was voor Daphne toch de taalkloof. “We kregen weliswaar Spaanse les en ik had op school de minor Spaanse taal en cultuur gedaan. Dus ik kon me al wel een beetje met Spaans verstaanbaar maken, maar toch was dit in de praktijk nog heel lastig. In Buenos Aires spreken ze namelijk weer anders Spaans dan ik op school had geleerd.”

Van de zomer in Meppen naar de Argentijnse winter
Van de zomer in Meppen naar de Argentijnse winter. “Toen ik eind augustus na een lange vliegreis arriveerde was het in Argentinië winter en pas een maand later brak de lente aan. Dus in het begin weer een lange broek, trui en een jas aan, gelukkig zijn de winters in Argentinië minder koud dan in Nederland ...”


Gevarieerd weekrooster
Voor Daphne was er een gevarieerd weekrooster samengesteld. “Elke werkdag zag er verschillend uit en dat maakte het ook extra uitdagend. Kantoorwerkzaamheden, actualiseren social media, leiding geven aan sportlessen en voetbaltrainingen bij een kerkcommunitie verzorgen. Het project op de dinsdag en de donderdag werd mede ondersteund door de UEFA Foundation (Europese voetbalbond/red) en hier kon ik mijn passie voor sport en voetbal goed kwijt.”

Voetbalwedstrijd van La Boca Juniors
Onvergetelijk was ook het bezoek aan een voetbalwedstrijd van La Boca Juniors tegen Aldosivi. “Verder was ik aanwezig bij de viering van het kampioenschap van La Boca Juniors bij de Obelisco, een belangrijk monument midden in de stad. Later zijn we samen met alle vrijwilligers nog naar de Iguazu Watervallen geweest en heb ik Ushuaia – de zuidelijkste stad van de wereld – bezocht. Deze stad wordt ook wel ‘de springplank naar de Zuidpool’ genoemd. Het waren mooie ervaringen die ik met iedereen heb kunnen beleven.”

In Nederland hebben we alles heel goed geregeld …!
De inwoners van Argentinië omschrijft Daphne als vriendelijk, geduldig, passievol voor hun werk, echte voetballiefhebbers en gastvrij met culinaire traktaties. Het meest heeft Daphne genoten van het omgaan met mensen uit andere landen en nieuwe culturen leren kennen, maar tegelijk ontdekte ze ook dat we alles in Nederland wel echt goed geregeld hebben. “En dat er bovendien bijzonder mooie plekken op de wereld zijn die allemaal nog ontdekt kunnen worden. Dus ga ik zeker nog een keer terug naar Zuid-Amerika!”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel