.

.

 

.

Jantina Hellingmolen staat stil vanwege problemen met lasnaden van de roeden

Voorjaar 2023 wordt gestart met de herstelwerkzaamheden.

De Jantina Hellingmolen staat noodgedwongen stil. Na een inspectieonderzoek is besloten om de molen per direct stil te zetten omdat de ijzeren roeden, waar het hekwerk aan vastzit, te zwak bleken. De herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting binnen vier tot zes maanden worden uitgevoerd.  

Gevaarlijk
Een roede is opgebouwd uit plaatstaal dat aan elkaar is gelast. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde lasnaden in slechte conditie verkeren. En dat is gevaarlijk. Er bestaat namelijk een risico dat wieken afbreken tijdens het draaien. Er komen bij het draaien grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is

Lasnaden voldoen niet aan eisen
Ook in andere provincies zijn veel molens per direct stilgezet. Net als bij de Jantina Hellingmolen – eigendom van stichting Het Drentse Landschap - bleken dat de lasnaden van een flink aantal roeden niet voldeden aan de eisen.

Samen met Het Drentse Landschap hoopt de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul dat de reparatie van  de roeden op korte termijn gerealiseerd kan worden, zodat de molen weer veilig kan draaien en de vier molenaars Dennis, Hans, Ron en Willem weer aan de slag kunnen. “De Jantina Hellingmolen is een icoon in ons agrarisch cultuurlandschap. En de molen moet kunnen draaien, maar dat moet uiteraard wel onder veilige omstandigheden gebeuren. Daar werken we nu hard aan!”, benadrukt het bestuur van de molenvereniging.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel