.

.

 

.

Zeven kilometerlange route Aalden niet meer weg te denken

Het is al weer bijna twintig jaar geleden dat de wandelroute Aalden Rondomme werd geopend.

Het populaire dorpsommetje is inmiddels niet meer weg te denken. Maar ze hebben in Aalden en Zweeloo niet stilgezeten: elk jaar wordt de wandelroute door een enthousiaste groep vrijwilligers keurig onderhouden en met mooie karakteristieke elementen nog verder geperfectioneerd. 

V.l.n.r.  Geert van der Weide, Jan Vrijlandt, Gerrit Lahuis, Henk Ruis, Jan Ziengs, Tonko Engelsman, Henk Mekkes, Johannes van der Spoel. Op de foto ontbreekt Jan Mensinga.

Verloren gegaan wandelterrein herwonnen
Vooral door de ruilverkaveling verdwenen in Aalden en Zweeloo in de loop van de jaren tal van recreatieve wandelpaden en gangbare dorpsommetjes. Samen met tientallen vrijwilligers slaagde landschapsontwerper Wilfried Reuvers er in om een flink gedeelte van dat verloren gegane wandelterrein te herwinnen. “Het is een uniek gebied om te ontspannen en te genieten van het landschap. Puur natuur en met af en toe een bankje en picknicktafel om de wandelaars extra te laten genieten en de mogelijkheid te bieden even uit te rusten. De zeven kilometer lange route is duidelijk bewegwijzerd.” Ook de populaire hardloopcross dankt zijn naam aan de Aalden Rondomme. Op zaterdag 7 januari staat al weer de 15e editie op het programma!

Machines aangeschaft
Al die jaren heeft een enthousiaste groep vrijwilligers de route onderhouden: van maaien tot snoeien en alle andere voorkomende onderhoudswerkzaamheden. Ook werden er diverse machines aangeschaft. Dat alle werd mede gefinancierd met geld van de stichting Aalden Rondomme, Dorpsbelangen en enkele subsidieregelingen van de gemeente. Een compliment voor de vrijwilligersgroep is meer dan op zijn plaats. Ze hebben een formidabele prestatie geleverd”, benadrukt Wilfried.
 

Toekomst blijft gewaarborgd
Daarnaast wordt de meest noordelijke deel van de route - nabij de stapstenen - al jaren door Klaas de Jonge en Herman Heinen netjes onderhouden, bijna wekelijks worden de randen van de paden gemaaid. Recentelijk heeft de stichting een nieuwe zelfrijdende ruw-terreinmaaier aangeschaft, zodat maaien ook in de nabije toekomst gewaarborgd blijft. 

Waardering arbeid vrijwilligers
De rest van de route wordt onderhouden door een wat grotere groep vrijwilligers. “Hun inzet is belangrijk, want met name het gedeelte in Oud-Aalden - het gebied van Natuurmonumenten - vraagt veel arbeid. Maaien en afvoeren - zogeheten verschralen -  is wat we hier veel doen. Het vochtige gebied is nog zeer voedzaam door het vroegere beheer en moet dus veel gemaaid worden. Door dit beheer hebben de oplettende wandelaars waarschijnlijk al weer een glimp kunnen opvangen van de gevlekte orchis, ratelaar en dotters. Elk in het najaar net voor de kerstdagen worden de paden voorzien van een klein laagje nieuw split ten behoeve van de gladheidsbestrijding”, aldus Wilfried.

Jaarlijks worden de mannen van de Aalden Rondomme terecht beloond met een kerstpakket van Dorpsbelangen Aalden.

 Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel