.

.

 

.

Een woonboerderij én vintage hotspot ‘Pand 28’

Karst en Maaike vinden aan Wezuperstraat 17 het beste uit twee werelden.

Na een korte zoektocht van ongeveer een half jaar en een aantal bezichtigingen rond de regio Assen-Beilen was de boerderij aan de Wezuperstraat 17 het huis waar Karst Frieling en Maaike Mollema heel blij van werden.

Het beste van twee werelden: mooi woonhuis, mooie plek, leuk dorp én genoeg ruimte voor ‘Pand 28’, de hobby van Karst. Op een winkeloppervlakte van 200 m2 is een werkelijk prachtige vintage hotspot gecreëerd. Met etsen, schilderijen, vintage kasten, tafels, stoelen, lampen en woonaccessoires van vroeger. Je stapt zo de jaren vijftig en zestig binnen!

Karst woonde bijna zestig jaar in Beilen
Karst is geboren in het Groningse Bedum, maar al op 6-jarige leeftijd verhuisd naar Beilen en heeft daar bijna 60 jaar gewoond. Getrouwd en vader van twee kinderen en op verschillende plekken gewoond.

Maaike geboren en getogen in Maassluis
Maaike is geboren in Maassluis, op haar 18e voor de studie verhuisd naar Hilversum, daar gewerkt, getrouwd en moeder van drie kinderen. In 2000 is Maaike met haar gezin naar Assen verhuisd. Ze heeft nooit spijt gehad van de verhuizing naar Drenthe.

Foto: Cornelia Brugman 

Vijf kinderen en vier kleinkinderen
Samen hebben Karst en Maaike vijf kinderen met aanhang en inmiddels zijn ze ook trotse opa en oma van vier kleinkinderen. “De meesten wonen in Drenthe en Groningen. Eén in Amsterdam, maar die komt vast ook weer terug naar het noorden”, lacht Maaike.

Beroepsonderwijs, kinderopvang en de bijzondere bijbaan
Karst is inmiddels met pensioen. Hij heeft zijn hele leven in het middelbaar beroepsonderwijs gewerkt. Maaike werkt in de kinderopvang op een gastouderbureau in Assen en in de gemeente Midden Drenthe. 

Met de handel in etsen en schilderijen heeft Karst van huis uit al een bijzondere bijbaan. “Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt de nieuwbakken inwoner van Wezup. “Naast etsen en schilderijen ben ik later gaan speuren naar oude spulletjes voor mijn dochter Linde, die een woonwinkel in oude en nieuwe spullen in Groningen had.

Foto: Cornelia Brugman 

Oude spullen opscharrelen
Het afstruinen van kringloopwinkels en marktjes beviel Karst zo goed dat hij er zelf ook handel van heeft gemaakt. Later runde hij met een paar vrienden een winkeltje in Beilen en een werkplaats om spullen op te knappen. Ook het bezoeken van het voormalig Oostblok om oude spullen op te scharrelen kwam erbij. Oude lampen, werkbanken, retromeubels, zink en emaille. Zijn smaak ontwikkelde zich verder en de voorwerpen worden steeds diverser. "Het speuren naar mooie spullen en de verrassing van wat je tegen kan komen maakt deze hobby zo leuk!”

Platteland
Omdat Karst en Maaike nu op het platteland wonen, met een grote tuin, zijn ze voorzichtig begonnen met een moestuintje en willen ze deze dit voorjaar wat uitbreiden en komen er een paar kippen bij. “Ook hebben we inmiddels een hond waardoor we veel gaan wandelen in de omgeving en deze zo steeds beter leren kennen. Ook in maatschappelijk opzicht tonen Karst en Maaike hun betrokkenheid: binnenkort gaan we samen bij het AZC in Aalden Nederlandse les geven.

'We voelen ons erg welkom in Wezup'
Tot nu toe hebben Karst en Maaike nog geen moment spijt van de stap naar het dorpse leven. “We voelen ons erg welkom. Inmiddels al de nodige dorpsactiviteiten meegemaakt. Barbeque met volleybaltoernooi, kunstmarkt, dorpsfeest en natuurlijk de kerstmarkt. Wat een levendig en fijn dorp is Wezup! We hopen daar in de komende jaren ons steentje aan bij te kunnen dragen.”

Naam: Pand 28, Wezuperstraat 17, Wezup
Open: meestal vrijdag en zaterdag 11.00 uur -17.00 uur

Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel