.

.

 

.

Siebert Looije was de eerste Drent die zijn stem uitbracht

Oud-Aaldenaar Siebert Looije (31) ging deze maand de boeken in als eerste Drent die stem uitbracht bij Provinciale Staten-verkiezingen.

De 31-jarige oud-Aaldenaar deed dat op het station in Meppel waar het stembureau al tegen het krieken van de dag opende. “Voordat ik op de trein naar Amsterdam stapte heb ik mijn stem uitgebracht. Dat was rond 6.20 uur en ik bleek de eerste in de provincie Drenthe te zijn, maar gezien de hoge opkomstcijfers bepaald niet de enige.”  

Kieswijzer
Siebert is niet meer of minder geïnteresseerd in de politiek dan de gemiddelde Nederlander. “Ik maak van te voren altijd de kieswijzer, lees de programma’s door van de partijen die het hoogst komen uit de kieswijzer en kijk eventueel de debatten die op de televisie gevoerd worden.”

Oud-Aaldenaar Siebert Looije (31) bracht deze maand als eerste Drent zijn stem uit voor de Provinciale Staten van Drenthe.

Slepende dossiers
De thema’s waar de politiek volgens Siebert overduidelijk mee aan de slag moet, zijn vooral gerelateerd aan het daadwerkelijk oplossen van slepende dossiers. “Veel Nederlanders kunnen zich onvoldoende herkennen in het beleid dat gevoerd wordt in Den Haag. Er wordt een boel gepraat, maar er zijn weinig problemen die echt daadwerkelijk opgelost worden. Een aantal voorbeelden zijn de toeslagenaffaire, de Groninger aardbeving affaire, het stikstof probleem en te weinig huizen. Ik denk dat dit ook wel een van de redenen is dat de BBB goed gescoord heeft deze verkiezing en de coalitie minder gescoord. De BBB komt op mij over als een partij waarin iets minder gediscussieerd wordt. Een partij van aanpakkers die de mouwen opstropen.”

Kloof tussen Randstad en platteland
Als tweede punt noemt Siebert de kloof tussen de Randstad en het platteland. “In essentie zie je dat mensen elkaar de afgelopen jaren steeds minder zijn gaan begrijpen. Ik merk dit ook aan de discussies die gevoerd worden met zijn collega’s - toch vooral Randstedelingen. “Daar zit wel een verschil qua denkwijze over een aantal dossiers. Als we in Nederland met elkaar willen samenwerken en het beste uit Nederland willen halen, dan zal toch de politiek een manier moeten gaan vinden om de verschillende politieke standpunten te laten werken voor de Randstad en voor het platteland.“

Verkiezingsresultaat BBB
Ook Siebert is verrast door de enorme verkiezingsresultaat van BBB. “Ik denk dat niemand had zien aankomen dat BBB zo groot zou worden, maar je merkte wel dat er veel op de BBB gestemd zou worden. Mijn schoonfamilie woont in Groenlo - de Achterhoek - en ook daar merkte je wel dat er veel stemmen naar de BBB zouden gaan. Ik denk dat het opmerkelijkste is, dat de BBB ook goed heeft gescoord in de Randstad, hetgeen dat mijn collega’s uit Amsterdam echt niet zagen aankomen. Dus verrast dat ze stemmen hebben gekregen niet, maar wel dat ze zo groot zijn geworden als dat ze zijn.” 

In december verhuizing naar Emmen
Siebert woont met zijn gezin al weer bijna vier jaar in Meppel, maar het plan is om in december 2023 naar de Delftlanden in Emmen te verhuizen. “Daar hebben we een huis gekocht uit een nieuwbouwproject”, zegt  Siebert, die werkzaam is als data scientist bij Billy Grace. Een startup-bedrijf uit Amsterdam, die automatiseringssoftware maakt voor de verschillende marketing doeleinden.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel