.

.

 

.

Lammie Hadders in illuster rijtje “Keien van Verpleegkundigen”

Postuum eerbetoon pioniers en voortrekkers in de verpleegkunde.

Het Buitengasthuis in Meppen en de Lof der Verpleegkunst hebben Lammie Hadders (1931-2015) samen met tien andere pioniers in het rijtje “Keien van Verpleegkundigen” geplaatst. Het is een postuum eerbetoon voor de voortrekkers en rolmodellen uit de verpleegkunde in Nederland. 

'Keien' staan tussen veldkeien in tuin Buitengasthuis
Afgelopen vrijdag onthulden Wieke Paulusma (Tweede Kamerlid D’66), Anja Benjamins (voorzitter van de Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad Treant) en Saskia Bouma (wijkverpleegkundige Icare) deze ‘Elf Keien van Verpleegkundigen'. Ze staan tussen veldkeien in de tuinen van het Buitengasthuis aan de Mepperstraat in Meppen.


Waardering voor 'motorblok van de zorg'
Initiatiefnemer Johan Lambregts van het Buitengasthuis in Meppen is blij met het waardering aan de elf verpleegkundigen, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de verpleegkunde. “Het werk van verpleegkundigen en verzorgenden is vaak onzichtbaar. Terwijl er zonder hen geen gezondheidszorg bestaat. Zij vormen het motorblok van de zorg. Dat hebben we tijdens de coronapandemie allemaal wél kunnen zien. Met de installatie ‘Keien van verpleegkundigen’ wil de Lof der Verpleegkunst hun werk meer zichtbaar maken.”


Lammie Hadders (1931-2015)
Lambregts noemt het volledig terecht dat ook Lammie Hadders in het rijtje "Keien van Verpleegkundigen" is opgenomen. In 1931 geboren in Benneveld, behaalde Lammie in 1959 haar A-diploma in het St. Elisabeth Gasthuis in Haarlem. In 1960 ging ze aan de slag in het Academisch Ziekenhuis Groningen als hoofdverpleegkundige van het beademingscentrum en infectiepaviljoen. Na een aanvullende opleiding in de Verenigde Staten behaalde ze haar diploma B ziekenverpleging in het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis. Daarna was zij hoofd verplegingsdienst bij het Diaconessenhuis Groningen.

In 1992 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 
Als één van de oprichters van de HBO-V in Groningen was Lammie Haddders daar werkzaam als docent verpleegkunde (1978) en vele jaren directeur. In 1992 werd de Bennevelder voor al haar verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Projecten in Oost-Europa
Lammie was ook  lid van de Den Treekgroep, een netwerk van invloedrijke verpleegkundigen, en werkte ook aan projecten in Oost-Europa. Van 1998-2012 was ze weer woonachtig in Benneveld en bleef daar sociaal zeer actief, onder andere voor de kerk in Zweeloo.

Lammie Hadders overleed op 15 februari 2015 in het Aleida Kramerhuis in Coevorden.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel