.

.

 

.

Arnold en Anja Kok verlaten Aalden en gaan 'Terug naar de Kust'

"Ons huis en het uitzicht in de Opkamer zouden we graag meeverhuizen, maar we missen het water".

Ze woonden op een daalders plekje aan de dorpsrand van Aalden en genoten volop van het Drentse leven, maar toch hebben Arnold en Anja Kok de knoop doorgehakt: afgelopen maand verhuisden ze na een kwart eeuw naar een volstrekt andere woon- en leefomgeving: om precies te zijn de kop van Noord-Holland.

"We houden van de zee"
“Ons huis in Aalden en het uitzicht zouden we graag meeverhuizen, met het mooie rustige Drenthe is dan ook helemaal niets mis. Maar wat we missen van onze tijd in Zuid-Holland is het water, de meren en de kust. Wij houden van de zee. Onze drie kinderen zijn uitgevlogen en we zijn inmiddels met pensioen. We willen graag nog een keer een nieuwe stap maken. En het wordt terug naar de kust!"

Geen uitgemaakte zaak
Arnold en Anja hebben best wel lang getwijfeld om de koffers te pakken en te verhuizen naar Noord-Holland. “Het was geen uitgemaakte zaak, maar we hebben al een paar jaar het idee om nog een keer een nieuwe start te maken. Een ding was wel duidelijk, we wilden dichtbij water wonen, zoet of zout.”

Polderdorp Anna Paulowna
Afgelopen jaar zijn Arnold en Anja gericht gaan zoeken en vonden uiteindelijk in Anna Paulowna het huis dat we zochten. “Anna Paulowna is de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon. De gemeente telt ruim 14.000 inwoners, waarvan 8.400 in Anna Paulowna. Voor ons is dit een nieuwe omgeving, de enige band met dit gebied zijn onze vakanties die we in het verleden in deze regio doorbrachten. Ons huis is drie jaar oud en staat in een nieuwbouwwijk met soortgelijke woningen afgewisseld met ruime speelweides voor kinderen.”

Onmiskenbaar verschil
Het verschil tussen Aalden en deze nieuwe woonomgeving kan volgens Arnold en Anja welhaast niet groter zijn. “Aalden ligt in een bosrijke omgeving en Anna Paulowna in een poldergebied dichtbij de kust, met de duinen en natuurlijk de zee. Ook het Amstelmeer en IJsselmeer liggen op fietsafstand. En op 30 minuten zijn we in Alkmaar en Hoorn met de kunstijsbaan. Hoe klein Nederland ook is, toch een verschil van dag en nacht.”
Arnold (66) en Anja (66) hebben afgelopen maand de negende verhuizing afgerond: ze verruilden de Opkamer in Aalden voor het polderdorp Anna Paulowna in de gemeente Hollands Kroon. (Foto: Gerda Looije)

Reislustig
Arnold en Anja zijn reislustige camperaars. In het voor- en najaar met de camper veelal naar warmere oorden, maar in de zomer maken ze het liefst langere fietstochten. “Met het tentje achterop door Noorwegen en Zweden lijkt ons heel leuk om te doen. Misschien volgend jaar.”

Negende verhuizing 
Arnold en Anja - al vijftig jaar bij elkaar - zijn inmiddels acht keer verhuisd. In 1997 vestigden ze zich vanuit Oude Wetering, een dorp in de kop van Zuid-Holland aan het Braassemermeer, in Zweeloo. Vanaf 2006 woont het stel in de Opkamer in Aalden.

Nauw betrokken bij verenigingsleven
Vanaf het begin zijn beide nauw betrokken geweest met het Zweeler verenigingsleven. Zo gingen de drie kinderen op voetbal en later met de hele familie ook op tennis. Arnold werd klaverjasser bij De Onschuldige Verzakers. Anja is creatief en schildert graag. Zij heeft zich ook aangesloten bij een enthousiaste quiltgroep. Arnold is lid van de trimgroep in Aalden. Ze hebben ook meerdere keren deelgenomen aan de Aalden Rondomme.

Verlangen Teug Naar de Kust is groot.
Maggie Macneal bezong het al … het verlangen "Terug naar de Kust". Ook bij Arnold en Anja is dat verlangen groot. Van de andere kant rijst de vraag hoe moeilijk het is om de vriendengroep te verlaten? “Ja, dat is zeker lastig. We hebben hier nu 26 jaar gewoond en dan bouw je veel op. Het voelt ook heel vertrouwd aan, als je zoveel mensen kent. We hopen in onze nieuwe omgeving ook weer veel hartelijke mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen."
In het begin keken ze er aangenaam verrast van op als ze door opgeschoten jeugd gedag werden gezegd. "Daar hoef je in het westen niet op te rekenen. Dat we regelmatig terug zullen komen, kunnen we niet beloven, maar onze vrienden en kennissen in Aalden, Zweeloo en omstreken dragen we een warm hart toe!"

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel