.

.

 

.

Van platteland naar Alpen: Fysiotherapeut Richard Prakken

Fysiotherapeut en duuratleet Richard Prakken (25) jaagt dromen na in Zwitserland.

Wie Richard Prakken vanaf september wil ontmoeten, moet de afslag naar de Oostermaten in Aalden links laten liggen. In Zwitserland begint de 25-jarige Aaldenaar aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven en jaagt daarmee tegelijk zijn dromen achterna.
Toen de afgestudeerde fysiotherapeut dit voorjaar een interessant werkaanbod kreeg in Zwitserland, stond hij voor een spannende keuze: vervolg geven aan een carrière in Zuidoost-Drenthe of de sprong in het onbekende wagen en met een schone lei in Zwitserland starten. Na een voorzichtige verkenning van zijn mogelijke nieuwe thuisland, gaat Richard voluit voor de tweede optie.

Levenskwaliteit
Zwitserland: het land dat niet alleen bekend staat om de levenskwaliteit, de mooie steden, de ongerepte natuur en frisse berglucht, maar ook om de gemeenschap met verschillende nationaliteiten, het respect tussen de mensen, de stiptheid en de veiligheid. Een land bovendien met een hoge arbeidsmoraal, geen 9 tot 5 mentaliteit en waar dus niet bij voorbaat op horloges wordt gekeken. 

Torenhoog favoriet
Als tiener was Richard al gefascineerd door een avontuur in het buitenland, met Zwitserland als torenhoog favoriet. “Wij gingen vaak op vakantie naar de Alpen en ik heb altijd gezegd dat ik later in de bergen zou willen gaan wonen. Tijdens de opleiding Fysiotherapie werd dit plan concreter. Ik zou voor mijn stage ook naar Zwitserland afreizen, maar helaas kon dit door Covid-19 niet doorgaan. Na het behalen van mijn diploma heb ik enkele maanden terug definitief het besluit genomen om het avontuur in Zwitserland aan te gaan.“

Fysiotherapeut Richard Prakken uit Aalden met wielrenfiets en ski’s op weg naar Zwitserland om zijn dromen achterna te jagen. De 25-jarige duursporter is zelfverzekerd en heeft het zelfvertrouwen om te bereiken wat hij wil. (Foto: Gerda Looije)

Fervent duursporter
De keuze voor Zwitserland was voor Richard een uitgemaakte zaak. “De arbeidsomstandigheden in Zwitserland zijn erg goed en het land is natuurlijk een paradijs voor sport- en natuurliefhebbers. Met bovendien een van de beroemdste skigebieden van Zwitserland in mijn achtertuin. Ik ben een fervent duursporter en kan straks in de bergen volop fietsen, mountainbiken en skiën. In de toekomst zou ik graag nog willen werken voor een wielerploeg, maar dit kan natuurlijk ook met Zwitserland als uitvalsbasis.” 

Beroepskeuze  
Over Zwitserland dus geen enkele twijfel. Anders lag dat voor zijn beroepskeuze: “Voedingsconsulent stond aanvankelijk hoog op het lijstje en tijdens het eerste jaar van de opleiding Fysiotherapie heb ik ook nog overwogen om op de universiteit bewegingswetenschappen te gaan studeren. Beide beroepen kunnen nog steeds op mijn interesse rekenen.”

Zwitsers zorgsysteem zeer gewaardeerd
Veel fysiotherapeuten zijn Richard inmiddels al voorgegaan. Kennelijk is Zwitserland populair onder de paramedische beroepsgroep. “Het Zwitserse zorgsysteem steekt goed in elkaar en wordt zeer gewaardeerd. Daarnaast zijn wij als Nederlandse fysiotherapeuten goed opgeleid en staan hoog aangeschreven. Hierdoor is er in Zwitserland veel vraag naar Nederlandse zorgmedewerkers. Daarnaast kan ik ook niet ontkennen dat de lonen een stuk hoger liggen dan in Nederland en dat er in Zwitserland wel een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor onze beroepsgroep is. Deze missen wij vooralsnog in Nederland.”

Doorslag
Bij de verhuizing naar Zwitserland woog Richard de voordelen en nadelen tegen elkaar af. “Vooral de prachtige omgeving en het avontuur hebben de doorslag gegeven. Ik ben net 25 jaar geworden en nog niet gebonden. Dat is een ideaal moment om dit avontuur aan te gaan.” 

Communiceren
Vanaf september woont en werkt Richard in Sursee, een stadje in kanton Luzern. “Dit is in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland. Mijn Duits is best goed, echter wordt er in Zwitserland, Zwitser Duits gesproken. Dit is te vergelijken met de Friese taal in Nederland. Gelukkig kunnen de Zwitsers ook Hoogduits, wat communiceren al een stuk makkelijker maakt.” Richard rekent erop dat de overschakeling vloeiend zal verlopen. De praktijkeigenaar is ook Nederlander en ik zal met meerdere landgenoten gaan samenwerken. Daarnaast wonen op dit moment ook al kennissen vanuit Nederland in de buurt van Luzern.”

Kruisbandletsel
Als fysiotherapeut maakt Richard veel gebruik van dry needling. “Dat is een behandelmethode waarbij ik door middel van een speciale techniek de spieren trigger en verkramping kan voorkomen. Daarnaast haal ik veel voldoening uit revalidatietrajecten van sporters met kruisbandletsel. In Zwitserland staat beweging nog meer centraal binnen de fysiotherapie, dus ik zal veel in de sportzaal te vinden zijn. Dit sluit ook goed aan bij de visie die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld.”

Loodzware Ironman
Richard maakte de afgelopen jaren ook naam en faam als duursporter. Begin deze maand zette de Aaldenaar in Frankfurt bij de loodzware Ironman een voortreffelijk prestatie neer. Hij is van plan om de sportieve uitdagingen in Zwitserland nog verder gestalte te geven. “Dit is een ideale uitvalsbasis om mijn sport nog verder uit te bouwen. Voor volgend seizoen staan er al een tweetal Ironman-wedstrijden in Zwitserland gepland en daarnaast ben ik nog aan het kijken voor een derde ergens anders in Europa.”

Met hogesnelheidstrein in acht uur terug
Hij maakt er geen geheim van familie en vrienden straks te gaan missen en daarnaast vindt Richard het ook jammer na acht jaar te moeten stoppen met Sweelpop. “Ik krijg er ook hele mooie dingen voor terug. En met de hogesnelheidstrein ben je binnen acht uurtjes vanuit Zwitserland terug in Aalden. Kortom: ik zal dan ook zeker af en toe even terugkomen om iedereen te bezoeken. Hoe vaak dit zal zijn durf ik nu nog niet te zeggen.”

Medifast
Richard werkt inmiddels al weer ruim 1,5 jaar bij Medifast. “In deze korte periode heb ik veel mensen mogen helpen met hun klachten en doelen. Afscheid nemen is altijd lastig, maar ik krijg er een prachtig avontuur voor terug. Dat maakt veel goed!” 

Bron: Dagblad van het Noorden / Coevorder Courant

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel