.

.

 

.

Janine Haddering en Martin Snoeijing koesteren de DAF-jes

“Truttenschudder” van weleer mag niet verloren gaan.

Hun liefde voor het oer-Hollands rijdend erfgoed steken Janine Haddering en Martin Snoeijing niet onder stoelen of banken. Met gepaste trots spreken de twee hobbyisten - met hun eenjarig dochtertje Feline op de armen - over de bonte verzameling DAF-jes die ze in de afgelopen drie jaar hebben verzameld. “We hebben in meerdere opzichten gezinsuitbreiding gehad”, lachen Janine en Martin.

Van de tien DAF-jes zijn er momenteel enkele in rijdbare conditie. “Dat is onder andere de foresta-kleurige DAF 55 Sedan die we gebruiken op mooie dagen of bij bijzondere gelegenheden.“

Janine Haddering (27) en haar partner Martin Snoeijing (45) hebben hart en gevoel voor het rijdend erfgoed. Op de foto poseren ze met hun foresta-kleurige DAF 55 Sedan. (Eigen foto)

'Truttenschudder met jarretel-aandrijving’
‘Duwen Anders Fietsen’ en ‘truttenschudder met jarretel-aandrijving’. Met Hollands glorie DAF werd nogal eens de spot gedreven, maar Janine ligt daar niet wakker van. De meeste indruk maakt de Variomatic-transmissie. “Dat is echt iets heel bijzonders. Verbaasde gezichten als de DAF dankzij traploze overbrenging sneller optrekt bij het stoplicht dan een BMW of Mercedes. Duimpjes onderweg omhoog, dat is natuurlijk wel ontzettend leuk. Dat is wellicht ook een verklaring waarom de populariteit van DAF-jes onder jongeren de afgelopen paar jaar sterk is toegenomen."

Achteruit sjezende Dafjes
Dankzij de Variomatic kunnen de auto’s net zo hard vooruit als achteruit rijden. “Velen kunnen zich ongetwijfeld nog het amusante tv-programma Te land, ter zee en in de lucht uit de jaren ’70 en ’80 herinneren, met de onderdelen ‘achteruitrijden’ en ‘caravanrace'. Dat was voor mijn tijd, maar ik heb wel filmpjes op Youtube van deze uitzendingen bekeken. Men gierde van de pret bij het zien van achteruit sjezende DAF-jes. Voor velen was deze automobiele slachtpartij op het circuit van Zandvoort een lust voor het oog, maar met de wetenschap van nu is het wel heel jammer dat er destijds zoveel verloren zijn gegaan”, blikt Janine terug. Midden jaren zeventig werd het Zweedse autobedrijf Volvo voor 75% eigenaar van de DAF’s personenautodivisie en daarmee werd het einde van een bijzonder automerk definitief ingeluid.

Begin 2020 wakker gekust
In februari 2020 werd bij Janine door een advertentie op Marktplaats de sluimerende liefde voor oldtimers wakker gekust. “Dichtbij de deur - in Ees - stond een DAF 55 uit 1972 te koop aangeboden, maar evengoed had het trouwens een Peugeot 404 kunnen zijn. Ik wilde een oldtimer en het merk was toen nog van ondergeschikt belang. Op een ochtend voor mijn werk ben ik gaan kijken en toen heb ik de knoop doorgehakt. Samen met mijn vader heb ik hem een paar dagen later opgehaald. De DAF ging op transport naar Zweeloo en het eerste grote project kon beginnen”, blikt de 27-jarige docent beeldende kunst en vormgeving terug.

Volledige revisie
De jarenlange periode van stilstand in een aardappelschuur had zijn sporen nagelaten. De DAF 55 moest vrijwel volledig worden gereviseerd. Met kennis en kunde van auto-restauratiebedrijf Caprotech uit Zweeloo en met de onderdelenvoorziening van de DAF Club Nederland (D.C.N.) en DAF-hobby zijn alle essentiële onderdelen vervangen: van remsysteem tot ruitensproeierpomp en van vier nieuwe banden tot de sierlijsten van de grille. Daarnaast is de auto naar de RDW geweest, want op papier bestond hij niet meer. Daar is gelukkig het originele Nederlandse kenteken gereactiveerd uit een slapend bestand.”

Verzamelwoede
De verzamelwoede blijkt sinds de ‘ontdekking’ in Ees nauwelijks te stuiten. Inmiddels hebben Janine en Martin er circa tien in bezit: daterend van 1968 tot en met 1978. Daarnaast zijn er een paar Volvo’s uit de 300 serie bijgekomen. “De ene is qua staat van onderhoud wat beter dan de andere. Een of twee auto's zullen vermoedelijk gebruikt worden als donorauto. Bij sommige types zie je namelijk een schaarste aan bepaalde onderdelen en dan ontkom je er niet aan om een heel slechte auto toch op te offeren, maar gelukkig hebben we via de DAF Club Nederland een goed netwerk. Daarnaast is Marktplaats ook een uitkomst”, aldus Janine en Martin, die beide ook lid zijn van Oldtimerclub De Hondsrug: "Een club die niet specifiek op een merk gericht is, maar waar je contacten kunt leggen en passie voor oldtimers kunt delen.” Naast de variomatisch aangedreven auto’s is er ook een Volvo 265 uit 1979 toegevoegd aan hun collectie. “De auto is voor dagelijks gebruik en ook geschikt om met aanhanger te rijden. Deze Volvo moet nog verder klaargemaakt worden om er ook in de wintermaanden verantwoord mee te kunnen rijden.”

Rottigheid en mankementen
Martin had al ervaring met oldtimer tractoren. “Mijn interesse in een oldtimer auto werd gewekt door het enthousiasme van Janine voor haar DAF 55. In september 2020 ging ik overstag, toen er via Marktplaats een Volvo 66 uit 1978 werd aangeboden. De auto stond geschorst en had enig werk nodig. Dat was wel erg summier uitgedrukt. De Volvo 66 zag er op zich nog prima uit tot dat je wat beter gaat kijken. Dan zie je pas echt de rottigheid en de mankementen.” Waar een wil is, is een weg. De 45-jarige ondernemer is inmiddels halverwege de restauratie en hoopt deze binnen twee jaar te voltooien.

Collectie in rijdbare conditie maken kost tijd
Onderdak bieden aan de tien DAF-jes zorgt wel voor de nodige hoofdbrekens. "Je moet auto’s van deze respectabele leeftijd eigenlijk niet buiten stallen als je er langer plezier aan wilt beleven. Ze staan nu weliswaar allemaal onder dak, maar het is ook fijn als er meer rijdbaar zijn. Dat kost echter wel de nodige tijd, want we doen vrijwel alles in eigen beheer.” In de collectie van Janine en Martin zijn de volgende DAF-types  ondergebracht: 44 1e type sedan en combi, 1 st 46, 2st 55 sedan, 2st overgangstype 55 coupe, 66 marathon sedan, 66 de luxe, V66 en een 66 Coupe. Daarnaast 2st Volvo 343 (waaronder een zg. ‘Black Beauty’) en een Volvo 340.

Goed voorbeeld doet goed volgen ... ook dochtertje Feline is - zittend op een Volvo - al helemaal verknocht aan oldtimers.

Afspraak bij de spuiter ging niet door …
Met dochtertje Feline in de armen liggen de prioriteiten voor Janine nu wel iets anders. “Door het moederschap ga je de tijd automatisch toch anders indelen. Op de dag dat ik vorig najaar eigenlijk mijn DAF 55 coupé van de spuiter zou halen, had ik ineens gebroken vliezen. Feline kwam ruim twee weekjes eerder dan verwacht. Een week na de bevalling heb ik de auto alsnog opgehaald en inmiddels is hij bijna geheel afgebouwd. Ik hoop er de nodige plezierige en veilige kilometers in te kunnen rijden, en een van de andere projecten aan te kunnen pakken."

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel