.

.

 

.

Jaaroverzicht 2023 Zweeloo Digitaal januari en februari

Het jaar 2023 ligt alweer een paar dagen achter ons. Een memorabel jaar, om uiteenlopende redenen. We blikken terug op het nieuws uit onze Zweeler dorpen waar we in het afgelopen jaar mee bezig waren. We leiden de lezers in vogelvlucht door het nieuwsjaar 2023.

JANUARI
* Voor Marjolein Schreuder en Gera Kuijer staan in het nieuwe sportjaar 2023 al een aantal hardloopwedstrijden gepland. Sommigen weten ze al maanden van tevoren: de nieuwjaarsloop Aalden Rondomme is er zo een!

Marjolein Schreuder en Gera Kuijer tijdens nieuwjaarsloop Aalden Rondomme.

* Dorpsbelangen Aalden schenkt 15.000 euro aan mooie initiatieven.

* Even voorstellen … Judith van Swambagt, werkzaam als sociaalwerker bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden.

* Weer of geen weer: honderden hardlopers nemen deel aan de 15e editie van de Aalden Rondomme: Max Nijland (6,5 km), Marlies Vos (6,5km), Jorrit Reuvers (10 km),  Murel Becker (10 km) en Harry, Jesse en Mees Kuipers (snelste familie) gaan de boeken in als snelste lopers uit de voormalige gemeente Zweeloo.

* Vertraging bij realisatie tijdelijke uitbreiding AZC Aalden.

* Geert Holties is geen man voor achter de geraniums: “We zullen doorgaan” is zijn levensmotto. Al een kwart eeuw is Geert actief bij de groenploeg van ’t Alterbarg. Het is een van de vele vrijwilligerstaken die hij met veel plezier uitvoert.

Geert Holties al 25 jaar verbonden aan de groenploeg van ’t Alterbarg.

* Sinds een aantal jaren zijn er in de bibliotheek Aalden geen kinderboeken meer voor de leeftijd van 4 tot 12 jaar, maar er is goed nieuws: vanaf eind januari zijn deze boeken - dankzij een gezamenlijk initiatief van de scholen - terug in de schappen van de bibliotheek.

* Geweldige opbrengst Pluk&Deel editie 2022 … wat zijn we trots op onze tientallen vrijwilligers en de tuineigenaren die hun appels ter beschikking stelden aan Pluk&Deel. Dankzij de goede oogst kon een cheque van liefst 700 euro worden overhandigd aan Hilda Kiers voor de herinrichting van de entree van woonzorgcentrum De Korenhof.

* Marnix Bakker verlengt zijn verblijf als hoofdtrainer bij vv Sweel.

* Veldrijdster Iris Offerein uit Meppen pakt zilver bij NK in Zaltbommel.

Iris Offerein behaalde bij het NK Veldrijden de zilveren medaille.

* Henk Zwols uit Zweeloo van de plaatselijke biljartclub ziet toekomst somber tegemoet: “Dorpskroegen verdwijnen, maar hoe houden we onze biljartcultuur in leven!”

* De Loozangers bint nog altijd springlimtig.

* Gitarist Leo Coopmans schittert met CCR-Revivalband in kerk Aalden.

* Grandcafé LiBo sluit deuren, hotel blijft open en ook feesten en bijeenkomsten blijven mogelijk.

* Landal Aelderholt: uitbreiding met zestig luxe vakantiewoningen en slimmere foodservice. General manager Marc Meijer: “Met dit aanbod wordt er gehoor gegeven aan de vraag naar luxe, ruime en duurzame recreatiewoningen.

* Er komt een onderzoek naar een nieuwe locatie voor de gemeentewerf en milieustraat in de gemeente Coevorden. De voorkeur gaat uit naar een plek langs de weg tussen Dalen en Coevorden.

FEBRUARI
* Karst Frielink en Maaike Mollema vinden aan de Wezuperstraat 17 het beste van twee werelden: een woonboerderij en vintage hotspot ‘Pand 28’. Na een korte zoektocht van ongeveer een half jaar en een aantal bezichtigingen rond regio Assen - Beilen eindige de zoektocht in Wezup ... de woonboerderij waar Karst en Maaike heel blij van werden.

* Eerste editie mini-festival Sneeuwpop smaakt naar meer: een feest met de gezelligheid van Sweelpop, maar dan in een winters jasje.

* Zeventig jaar na dato … Zweeler bevolking schiet Zeeuwen bij watersnood te hulp en legt 28.000 gulden op tafel, burgemeester Hugo Greebe koopt koeien op Zweeler markt om Zeeuwse boeren te helpen.

* Lisa Muyeti uit Aalden wil met prentenboek “De kleine leeuw in een grote nieuwe wereld” dat buitenlandse kinderen de taalbarrière overwinnen: “Het creëert begrip, respect en vertrouwen”.

* Iris Offerein nestelt zich bij WK Veldrijden in top-15.

Iris Offerein in actie op het WK Veldrijden.

* Sweel JO13-1 naar achtste finale KNVB-bekertoernooi.

* Zeer geslaagde Meezingmiddag The Sweel Singers.

* Dit jaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Zweeloo was. Dat inspireerde de (hobby)kunstenaars van de schildergroepen van Bert Robben om een groot schilderij te maken.

* Fraai landschappelijk decor siert Slipjacht in Zweeloo.

* Dorpsbelangen Aalden presenteert nieuw bestuur: Gertjan Reinders, Janny Bijlsma, Manda van der Tuuk, Angela Berkhof, Nicandra Iwema en Richard Zwaagstra.

Nieuw bestuur Dorpsbelangen Aalden.

* Nico en Carla van Zwet blij met ‘gouden plek’ aan de Aelderstraat: “Het was niet de bedoeling om een klushuis te kopen, maar dit was toch echt ons nieuwe huis”.

* Valentijnstip: Ben je nog niet getrouwd, maar wel super verliefd … pak dan je kans op het Oogstfeest, stap in het huwelijksbootje en kom met paard en wagen naar boerenbruiloft in Meppen.

* Wijna Booij uit Aalden exposeert op 65e editie Zweeler Palet.

* Sopraan Riet Brakenhoff viert 25-jarig jubileum bij De Loozangers.

* Een fanatiek groepje vrijwilligers van EHBE (Eerste Hulp bij Energiebesparing) is van start gegaan.

Alfred Askes met eigen fokproduct Wheemhoeves Clifhanger.

* Een paardensprookje leek het ... opnieuw deed de Zweeler paardensport de juryleden versteld staan: goud voor goedgekeurde hengsten van Alfred Askes en het duo Joop Timmer en Willem Nijhoving.

Joop Timmer en Willem Nijhoving met driejarige goedgekeurde hengst DrentscheAa Kings night Alex.

* Ook schildergroepen SAM werken aan Van Gogh-project.

* Zeer geslaagde 6e editie van Manluu-avond in Wezup: D’r bij weez’n, aans he’j niks omover te praoten”.

* Vrouwen van Nu zet trouwe leden Jannie Reinders en Willie Dunning (beide 55 jaar lid) en Roelie Koerts, Fennie Kroeze, Lies Nijenbanning en Janneke Tangenberg (allen 50 jaar) flink in de bloemetjes.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel