Lynn Aasman maakt naam en faam als Promovenda Maatschappelijke Gezondheid in het Erasmus Medisch Centrum.
Lynn Aasman uit Aalden heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Haar eerste masteronderzoek was erop gericht om de beste behandelstrategie bij leukemie te bepalen. Op dit moment werkt de promovenda Maatschappelijke Gezondheid aan onderzoek naar risicofactoren bij dementie.
Samen met Sander woonachtig in Rotterdam
Lynn vertrok in 2016 naar Delft voor de studie Nanobiology aan de TU Delft. Ze haalde haar Bachelor en daarna ook de Master. “Aan het eind van mijn Bachelor heb ik een halfjaar in het Zuid-Duitse München gewoond om vakken te volgen aan de Technische Universität München. Tijdens mijn Master heb ik een halfjaar in de omgeving van Alkmaar gewoond en stage gelopen bij Bejo Zaden op de onderzoeksafdeling”, aldus Lynn, die twee jaar geleden samen met haar partner Sander naar Rotterdam verhuisde, waar het stel nu met plezier woont.
Toegepast op leukemie
Lynn koos destijds bewust voor de studierichting Nanobiology. ”Een combinatie van wiskunde, natuurkunde en biologie. Ik heb mij, naarmate mijn studie vorderde, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) voor biomedische toepassingen. In mijn masteronderzoek heb ik AI toegepast op leukemie om zo de beste behandelstrategie te bepalen. In de geneeskunde is kunstmatige intelligentie breed inzetbaar: Een ander AI programma kan een radioloog bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de uitslag van een ingewikkelde scan.”
Oud-Aaldenar Lynn Aasman werkt in het Erasmus Medisch Centrum aan dementieonderzoek. “Er zijn meerdere routes waarlangs dementie kan ontstaan. Ik hoop dat ik in ieder geval kan bijdragen aan deze kennis en uiteindelijk de last van dementie kan verlichten.”
Onderzoeker in opleiding Erasmus MC
Inmiddels werkt Lynn als onderzoeker in opleiding bij het Erasmus MC op de afdeling Maatschappelijke Gezondheid. “Ik doe onderzoek naar risicofactoren voor dementie, en hoe deze invloed hebben op de samenleving. Aan de hand van computermodellen bereken ik hoe gezond en hoe lang iedereen leeft. Je kunt deze modellen een beetje vergelijken met het spel “De Sims”, maar dan met heel Nederland.”
Promotieonderzoek 'Beïnvloedbare risicofactoren voor dementie’
Lynn heeft recentelijk indruk gemaakt met het promotieonderzoek 'Beïnvloedbare risicofactoren voor dementie’. “Ik ben in september 2023 begonnen met dit onderzoek. Het lastige aan dementieonderzoek is dat er nog niet heel veel over bekend is: je kunt het vergelijken met de kennis over kanker van zo’n dertig jaar geleden. We kunnen de ziekte van Alzheimer niet genezen. Dat zal de komende jaren helaas waarschijnlijk ook niet gebeuren, omdat de ziekte van Alzheimer niet één oorzaak kent. Ik hoop dat ik in ieder geval kan bijdragen om de last van dementie te verlichten.”
Positief beïnvloeden
Ook binnen de gezondheidszorg kan kunstmatige intelligentie bijdragen aan het oplossen van urgente uitdagingen. “Hier kan AI ontzettend breed toegepast worden, van medicijnontwerp tot patiëntenervaring in het ziekenhuis. Ik verwacht dat kunstmatige intelligentie innovatieve benaderingen van gezondheid, welzijn en gezondheidszorg mogelijk kan maken, en de toekomst van medische professionals, patiënten en hun families positief kan beïnvloeden."
Ambities
Ambities en toekomstdromen blijven er zeker. ”Het enige dat ik zeker weet is dat ik onderzoek wil blijven doen. In welke richting staat ook nog open.”
Definitief uitgevlogen
Zien we Lynn nog eens terugkeren naar de roots in Aalden of is ze toch echt definitief uitgevlogen en blijft het beperkt tot familie- en vriendenbezoek? “Ik denk niet dat ik ooit weer in Aalden kom wonen, maar je weet nooit wat de toekomst brengt."
Heel actief in sport: van rugby naar CrossFit
Mooi om te zien dat ze nog steeds heel actief is in de sport ... dat was in Aalden al zo, maar later actief als rugbyspeelster. “Toen ik in Delft woonde, heb ik rugby gespeeld bij SRC Thor, de studentenrugbyclub van Delft. Sinds de verhuizing naar Rotterdam ben ik daarmee gestopt omdat ik helaas geen tijd meer had om een teamsport te doen. Het scrummen mis ik het meest. Nu doe ik aan CrossFit, wat ik net zo veelzijdig vind als rugby en kan doen wanneer het mij uitkomt."
- Dit interview werd gevoerd op persoonlijke titel -
Oes Eig'n Kraantien