.

.

 

.

‘Ik ben mijn leven vrijwel volledig kwijt’

Henriëtte uit Wezup strijdt al drie jaar tegen long covid.

Voor Henriëtte Boelens uit Wezup staat het leven al drie jaar stil door long covid. Haar klachten begonnen in 2021 en de situatie is sindsdien niet verbeterd. Henriëtte voelt zich een schim van wat ze ooit was. Ze loopt de ziekte in 2021 op. "Ik kreeg toen mijn tweede Corona vaccinatie. Een paar dagen daarna voelde ik mij plots niet lekker. Ik was erg duizelig en had ineens oorsuizen. Na maanden van dokters- en ziekenhuisbezoeken bleek dat ik vaccinatieschade had opgelopen. Omdat dit voor veel mensen onbekend is gebruik ik (en mijn arts) liever de woorden long covid om mijn klachten te omschrijven. Mijn klachten komen ook grotendeels overeen met die van andere long covid patiënten.”

Sinds die tweede prik in 2021 ervaart ze dagelijks extreme vermoeidheid, oorsuizen en is snel overprikkeld in sociale situaties. “Hierdoor ben ik mijn baan en een groot deel van mijn sociale kring verloren. Ik spendeer mijn dagen meestal thuis, liggend of slapend op de bank. 

Weinig aanbod voor behandeling
Zo’n 90.000 tot 100.000 long-covidpatiënten hebben op dit moment ernstige klachten. Zij kunnen hier paramedische zorg voor krijgen, ook wel herstelzorg genoemd. Hier vallen bezoeken aan de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist onder. Maar patiënten kunnen niet of nauwelijks terecht in het ziekenhuis voor behandeling, terwijl dát zo hard nodig is.

Hyperbare zuurstoftherapie
Henriëtte zegt daarover: “Er is momenteel niet veel aanbod aan behandeling voor long covid patiënten, maar al het aanbod dat er is heb ik geprobeerd. Helaas hebben deze behandelingen mij niet geholpen. Uit wanhoop blijf je toch steeds verder zoeken naar alternatieven en in één van die zoektochten stuitte ik op iets dat nog vrij nieuw is voor long covid patiënten, hyperbare zuurstoftherapie.”
Tijdens deze therapie gaat ze acht weken lang, vijf dagen per week twee uur in een tank die onder druk staat waarbij ze via een zuurstofmasker 100% zuurstof inademt. “Dit zorgt ervoor dat cellen en weefsel zich herstellen en klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Een handjevol long covid patiënten in Nederland heeft deze therapie gevolgd met goede resultaten.”

Inzamelingsactie voor experimenteel onderzoek
Omdat het nog een vrij nieuwe therapie is die experimenteel wordt ingezet voor onderzoek, vergoedt de zorgverzekering deze therapie niet. "Het kostenplaatje is ongeveer € 9.000. Voor long covid patiënten zoals ik, die door hun klachten niet kunnen werken, is het bijna onmogelijk dit bedrag bij elkaar te krijgen." Omdat Henriëtte niets liever wil dan een kans om beter te worden, heeft ze een inzamelingsactie opgezet. "Ik heb al een mooi bedrag bij elkaar gekregen door de donaties van meelevende bekende en onbekende mensen, maar ik ben jammer genoeg nog lang niet bij het eindbedrag."

Doneren via QR-code
Kun je iets missen en zou je Henriëtte willen helpen haar leven terug te krijgen? Dan kun je doneren via onderstaande QR code. "Je komt dan op de pagina van mijn inzamelingsactie, waar ook mijn persoonlijke verhaal nog uitgebreider staat beschreven. Iedere euro betekent voor mij een stapje dichter bij herstel en ik ben iedereen ontzettend dankbaar die al heeft gedoneerd en nog wil doneren." 

Meer weten?
Wil je meer weten over de therapie die Henriëtte gaat volgen en haar reis naar herstel? Volg haar dan op instagram: henriettelongcovidherstel.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel