Vrijwilligers werkgroep onderhoud oude graven brengen overledenen in verbeelding weer een beetje tot leven.
“Je bent pas dood, wanneer je naam vergeten is”, luidt een bekend gezegde. Welnu, de namen van Johannes en Marchje Kroeze zullen zeker de komende decennia niet vergeten worden. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van de werkgroep onderhoud oude graven komen Johannes en Marchje, bijna 150 jaar na hun overlijden, in verbeelding weer een beetje tot leven op de begraafplaats in Zweeloo. Hun vervallen graven zijn onlangs door de werkgroep prachtig gerestaureerd tot ware monumentjes op het groene veld achter de kerk, tot op de centimeter exact op hun oude plaats. Johannes Kroeze (1829-1876) was in de 19e eeuw smid aan de Burg. Tonkensstraat in Zweeloo.
Sta er eens een moment bij stil
Opvallend zijn de teksten op beide graven: plechtig, maar ook van een zekere schoonheid.
Johannes: Hij heeft zijn taak volbracht bij ’s werelds leed en lust. Zijn aardsch bedrijf volvoerd naar inzicht en vermogen. Gods goedheid moog zijn ziel tot d’engelenstand verhoogen. Schoon huwelijksliefde treurt nu ’t stof des dierb’ren rust.
Marchje (overleden 1878): Geen twee jaar mocht zij leven na hare echtgenoot. Toen kwam de dood haar sneven tot droefheid van haar kroost. Gods liefde trouw en oud’renzorg aan ’t dierbaar kroost besteed en Jezus zij en blijft haar Borg nog na den dood het meest.
Al met al is het zeker de moeite waard om de graven van Johannes en Marchje eens van dichtbij te bewonderen en dat geldt zeker ook voor al die andere door de werkgroep fraai gerestaureerde monumentjes op de begraafplaats. “Sta er eens een moment bij stil”, zou wijlen Huib D. Minderhoud geschreven hebben.
Zes vrijwilligers is eigenlijk te weinig
Vanaf juni 2015 is de 'werkgroep onderhoud oude graven' inmiddels actief en in die negen jaren zijn er zo’n 150 graven en grafmonumenten opgeknapt. Het is een schatting weliswaar, er is geen registratie bijgehouden, maar het geeft wel aan hoe groot de klus op de Zweeler begraafplaats is. En waarvan het einde nog lang niet in zicht is, zo begrepen we van de vrijwilligers, met wie we vorige week even een praatje maakten. En dat zijn Jans Pronk, Henk Kuik, Roelof Kroeze, Fokko Kuipers, Geert Naber en Egbert Oldewening. In totaal zes dus en dat is eigenlijk te weinig, vinden de heren. “We zijn ook de jongste niet meer natuurlijk.”
Daarom een oproep: lijkt het u leuk om mee te doen, informeer dan eens vrijblijvend bij bovengenoemde heren. Of kom gewoon eens langs op de begraafplaats. Ze zijn er in de periode april tot en met september iedere dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.
Oes Eig'n Kraantien