.

.

 

.

Aaldert en Anke Kamman vierden vrijdag hun 50-jarig huwelijksfeest

 ... maar ze zijn ook 50 jaar getrouwd met het Zweeler verenigingsleven.

Vijftig jaar getrouwd, vijftig jaar lang vrijwillige inzet voor de dorpsgemeenschap, de kerk en vijftig jaar lang verenigingen en diverse doelgroepen ondersteunen. Dat mag zeker gevierd worden! Aaldert (73) en Anke (72) Kamman stonden afgelopen vrijdag dan ook terecht in de schijnwerpers tijdens de viering van hun 50-jarig huwelijksfeest in de kerkzaal van De Drieklank in Aalden.
Aaldert en Anke zijn twee bezige bijen en dat is nog zacht uitgedrukt. De lange lijst met vrijwilligersactiviteiten zegt meer dan voldoende over hun rol in de gemeenschap, van kerk tot voetbalvereniging en van Recycle Sint tot lid van de groenploeg van ’t Alterbarg. Bij heel veel verenigingen en activiteiten tonen beiden hun grote betrokkenheid.

Erbij horen, het leuk hebben en anderen helpen
Erbij horen, het leuk hebben en anderen helpen. Dat is al meer dan vijftig jaar het motto van Aaldert en Anke. “Steun elkaar, maar geef elkaar ook de ruimte.”

Afgelopen vrijdag vierden de twee Aaldenaren in de kerkzaal van De Drieklank met familie en vrienden het gouden huwelijksfeest. (Foto: Gerda Looije)

Een goed en lang huwelijk
Een goed en lang huwelijk. Daar kijken Aaldert en Anke ook vooral met de nodige trots op terug. Er is volgens het tweetal geen geheim voor zo’n lang huwelijk. “Eigenlijk is het een heel simpel verhaal: Met elkaar in gesprek blijven en accepteren dat er altijd verschillen blijven tussen mensen.”

Eind jaren zestig toevallige ontmoeting tussen tieners Aaldert en Anke
Toeval bestaat niet, wordt weleens gezegd. Maar klopt dat ook wel? Deze vraag stellen ook Aaldert en Anke zich nog wel eens. Voor beiden was er ongeveer 55 jaar geleden zo’n moment in het leven waarop iemand toevallig voorbijkwam.

Op luttele meters van hun woonhuis aan de Paasbergstraat in Aalden sprong bijna 55 jaar geleden de vonk over tussen de tieners Aaldert en Anke. Toeval of niet? Alsof het zo had moeten zijn.

Was dat echt toeval? Het was uitgerekend aan de Paasbergstraat, de plek waar ze nu sinds 2010 woonachtig zijn, waar ze elkaar eind jaren zestig bij ‘toeval’ in de ogen keken. Anke was met haar ouders, twee zussen en broer op vakantie in Aalden. “We verbleven in het huis van de familie Been. Jongens uit het dorp sjeesden met hun brommertjes langs en ook Aaldert was van de partij. Wat begon als kalverliefde werd heel serieus en we zijn elkaar nooit meer uit het oog verloren. Ook niet toen ik als au pair naar Zwitserland vertrok. We schreven liefdesbrieven en ik belandde uiteindelijk in de armen van een Drentse varkensboer," blikt Anke terug.

Vijftig jaar geleden gaven Aaldert en Anke in het stadhuis van Leiden elkaar het ja-woord.

Van stad naar dorp…
Anke is geboren en getogen in Haarlem en verhuisde later naar Leiden, maar in Meppen lachte de toekomst haar tegemoet. Als 'stadse' naar een dorp, dat zou wat kunnen zijn, maar eenmaal gesetteld in Meppen voelde ik me er thuis. Ik zat in no-time tussen de fokzeugen en de vleesvarkens, hielp Aaldert op het akkerland en werd actief op diverse gebieden. Natuurlijk hebben de Möpper en ik aan elkaar moeten wennen. Het was een kwestie van wederzijds aanpassen en ook voor een deel mijn eigen pad kiezen, en het is goed gekomen”, vertelt Anke, die het werk op de boerderij toen onder meer combineerde met een job als secretarieel medewerker bij het Aleida Kramer in Coevorden. Na de komst van de kinderen was er enige tijd geen baan buitenshuis, maar van 1994 tot 2016 werkte zij op de administratie van LOM De Veenkampen/SBO De Catamaran in Emmen.

Hovinghoek 6 
Aaldert, opgegroeid in een gezin met zeven zussen en twee broers, koos met Anke domicilie aan de Hovinghoek 6 in Meppen. Op deze locatie werden aanvankelijk 60 fokzeugen gehouden en in de schuren naast de ouderlijke woning aan de Mepperstraat 16 nog eens 600 vleesvarkens. Verplaatsing uit het dorp was op een gegeven moment gewenst en de varkenshouderij verhuisde in 1995 naar het buitengebied van Meppen. Aan het Oldeveen verrees een bedrijf waar 1.000 vleesvarkens werden gehuisvest.

Coöperatieve Werktuigenvereniging Zweeloo
In 2010 werd het bedrijf verkocht en verhuisden Aaldert en Anke naar de huidige stek aan de Paasbergstraat. Bij de voormalige Coöperatieve Werktuigenvereniging Zweeloo, waar Aaldert als parttime medewerker al aan was verbonden, werd hij aangesteld als bedrijfsleider. Eind 2013 werden de bedrijfsmatige activiteiten van de coöperatie - na 92 jaar - beëindigd. Het genieten van vrije tijd kon vanaf dat moment echt beginnen. Er wordt opgepast op de jongste kleinkinderen en er kwam tijd vrij voor reizen en meer vrijwilligerswerk.

Bezinning
Voor Aaldert en Anke is de viering van het vijftig huwelijksfeest een moment dat ze even tot bezinning komen en denken van goh, waar staan we nu eigenlijk? En stil te staan bij alles wat er is bereikt. In het gesprek met beiden komt dan toch het besef dat ze toch best wel trots mogen zijn.

Ver weg, maar toch dichtbij: Aaldert en Anke genieten optimaal van de fietstocht met de kleinkinderen Stella (18), Jayden (16) en Conor (12) uit het Australische Brisbane.

Trots op kinderen en kleinkinderen
Vooral met trots kijken ze naar Sander, Hester en Thomas, naar Rebecca, John en Anoek en de kleinkinderen Stella (18), Jayden (16), Conor (12) uit het Australische Brisbane, Ilse (19) en Lotte (18), Evi (6), Sem (in hun hart, met een warm plekje in de familie) en Lev (4) uit Aalden.
"Het is iets om heel dankbaar voor te zijn dat het voorspoedig gaat met allemaal. En dat de contacten goed zijn. Zowel met hen op loop- als met hen op vliegafstand. Het heeft allebei zijn charmes. Familie in de buurt zorgt voor veel mooie 'live' momenten. Maar zeker is dat we Australië nooit bezocht zouden hebben als Sander zich daar niet gesetteld zou hebben met zijn gezin. Dat heeft ons leven op die manier wel verrijkt."

Openwaterzwemmen is één groot feest
Over bijzondere hobby’s gesproken … openwaterzwemmen in de Kibbelkoele in Noord-Sleen of de Axenplas bij Witteveen is voor Anke vaste prik geworden en telkens één groot feest. Winter of niet, Anke duikt meerdere keren per week met een aantal mensen het water in. ”Het is voor ons trouwens meer dan alleen dippen in het water, het is ook vriendschap die ontstaat."

Niet op een hand te tellen …
Het vrijwilligerswerk van Anke is niet op een hand te tellen. Een greep uit de taken: Toeristisch Informatie Punt (TIP), kerkelijke taken voor PKN Aalden, duofietsen, zowel in de 'grote groep' als bij de Korenhof, Speeltuin Aalden netjes houden, vriendschapsbanden met bewoners van het AZC, omroep bij vv Sweel, OEK, zorgvakantie vrijwilliger, Recycle Sint. En Aaldert was bijna vijftien jaar actief voor Twientiesveen en dertig jaar commissielid van Openluchtspel Zweeloo. Ook was hij lid van de commissie die eind jaren ‘90 de Ruilverkaveling tot een goed einde bracht. Als varkensboer vertegenwoordigde hij Drenthe in de landelijke Varkenswerkgroep van LTO Nederland.

Aaldert al bijna 45 jaar drager De Laatste Eer
Aaldert is ook drager op wie De Laatste Eer al bijna 45 jaar een beroep kan doen. Het werk vindt hij dankbaar. “Het dragen is wel de primaire taak, maar je ondersteunt de familie en vrienden van de overledene ook door de uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen. Alles moet gaan naar hun wens. En er zit voor mij zeker een emotionele kant aan het werk, want in onze kleine gemeenschap heb je altijd wel een bepaalde binding met de overledene en met de betrokkenen.”

Groenploeg ‘t Alterbarg
Zelfwerkzaamheid en vrijwilligerswerk zal steeds meer vereist worden. Dat geldt ook voor de fantastische vrijwilligers van de groenploeg op ‘t Alterbarg, waar Aaldert al jaren deel van uitmaakt. Ze zijn van onschatbare waarde en dat zal in de toekomst alleen maar gaan toenemen.

Oud worden ...
De twee zeventigers denken nog niet aan oud worden, maar vooral aan vitaal blijven, zinrijk én samen als dat kan. Dat gunnen we ze ook van harte. ”Plezierig oud worden en betrokken blijven. Vrijwilligerswerk helpt hier zeker bij”, spreken Aaldert en Anke uit ruime ervaring.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel