“Veel raakvlakken tussen veehouder en docent Biologie.”
"We denken al een aantal jaren na over hoe de kalverstal van de toekomst eruit zal zien"
Veehouder op een bedrijf met 1.000 vleeskalveren en docent Biologie aan het Volta in Beilen. Intensief, maar de duobaan is Sanne Dubbelhuis uit Aalden op het lijf geschreven. “De combinatie vind ik heerlijk. Na twee dagen volop werken met schooljeugd in de puberteit, is het extra fijn om daarna weer lekker je handen uit de mouwen te steken bij de kalfjes, die niet in discussie gaan, maar er naar uitkijken als ze gevoerd worden. Bovendien zijn er ook zeker raakvlakken tussen veehouder en het docentschap Biologie. Daar kan ik als pleitbezorger van de groene sector zeker wel mijn ei in kwijt”, vertelt de 35-jarige Aaldenaar.
Sanne Dubbelhuis uit Aalden combineert haar werk als veehouder met het docentschap Biologie.
Cultuurschok
Vanwege haar voorliefde voor dieren en mensen koos de onder de rook van Rotterdam geboren en getogen Sanne voor de opleiding ‘docent in de groene sector’ aan de voormalige Stoas Hogeschool (nu Aeres) in Dronten. “Van de grote stad naar het platteland, met allemaal boeren om me heen, was best wel een cultuurschok. Ik heb er echter ook mijn grote liefde gevonden”, wijst Sanne in de richting van haar echtgenoot Jan Dubbelhuis. “Ik belandde als stadse meid in de armen van een Drentse boer en we mogen nu jaren later samen op de veehouderij in Aalden werken”, zegt de moeder van Jozua (10), Samuel (8) en Noalise (2).
Stal aan vervanging toe
De stal op het bedrijf aan de Gelpenberg in Aalden is aan vervanging toe. De familie Dubbelhuis kijkt naar de toekomst en filosofeert hoe de stal er over pakweg twintig jaar uit zou moeten zien. “Daarbij moeten we continu de afweging maken tussen wat willen we, wat kunnen we en wat is financieel haalbaar.”
“We realiseren ons nog te weinig dat de boer in Nederland een grote rol speelt in onze voedselvoorziening. Daarnaast willen we ons ook inzetten om het dierwelzijn van onze kalveren te vergroten.” (Foto: Jansje Brands)
Zoektocht
In die zoektocht naar de ‘stal van de toekomst’ bedachten ze het concept 'Uitloopkalf' en werden ze er onlangs voor onderscheiden met de publieksprijs tijdens de innovatiedag KALF-IDEE van de brancheorganisatie Kalverhouderij. Voor veertig - van de in totaal 1.000 kalveren - is er in Aalden een uitloop naar buiten gemaakt. “We bieden voor deze kleine groep van onze blankvleeskalveren de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Het stalconcept zit nog volledig in de experimentele fase. We willen onderzoeken of dit concept haalbaar is, waarbij de kostprijs niet hoger wordt, maar wel een buitenuitloop voor de dieren toegepast kan worden.”
De eerste ervaringen zijn veelbelovend. “De kalveren zijn nagenoeg de hele dag buiten, zowel bij mooi weer als bij slechtere weersomstandigheden. Ze zijn gezond en fit. We hopen dat dit de hele testronde zo blijft.”
Dierwelzijn van de kalveren vergroten
Sanne en Jan Dubbelhuis willen met de buitenuitloop het dierwelzijn van de kalveren vergroten om ook zo te kunnen voldoen aan de regels van de toekomst. “Samen met de Dierenbescherming willen we kijken of ons vlees in aanmerking komt voor Beter Leven Sterren. Als we nog een stukje verder dromen, lijkt het ons prachtig om veel mensen te laten meegenieten van het vlees en dit dus ook lokaal te kunnen verkopen.”
Bron: Dagblad van het Noorden / Coevorder Courant
Oes Eig'n Kraantien