“We gaan verhuizen … nog één keer, maar wel met een dubbel gevoel!”
Eerst nog even een paar weekjes aan spullen weggooien … of toch maar meenemen? Alles wat Harm (76) en Annie (74) Tiemens inspireert verdwijnt in de verhuisdozen om strakjes kleur te geven aan hun nieuwe woondomein in IJhorst. Op de tafel in de woonkamer ligt het rijk geïllustreerde boek Sweel en de Zweelers en dat krijgt straks een prominent plaatsje in de nieuwe woonstek, want de betrokkenheid bij Sweel blijft groot. Harm en Annie kiezen domicilie aan de dorpsrand van IJhorst, op de grens van Drenthe en Overijssel. Dichtbij het Reestdal, een bosrijke omgeving met iets verderop het rustgevende geluid van het kabbelende water van de Reest.
Dubbel gevoel
Nog één keer verhuizen, maar deze stap zetten Harm en Annie wel met een dubbel gevoel. “We hebben in Zweeloo en Aalden fantastische jaren gehad en zouden hier in ons woonhuis aan de Opkamer zeker oud kunnen worden. Bovendien voelen we ons prettig in de buurt en bij het verenigingsleven. De hoofdreden van onze verhuizing is dat we dichterbij het gezin van onze zoons Gerben en Edger willen wonen.”
Nieuwe levensfase
Nu Harm en Annie voor de laatste keer het boeltje inpakken en een nieuwe levensfase tegemoet gaan, hebben ze andere wensen dan toen ze destijds als vijftigers vanuit Marum, Zevenhuizen naar Zweeloo verhuisden. “Comfort is belangrijk, alles gelijkvloers en onderhoudsvriendelijk. We zullen straks zeker even moeten wennen aan de nieuwe woonplaats. Het zijn allemaal veranderingen, maar toch is het voor ons meer dan de moeite waard. We kunnen onze vrije tijd nu makkelijker besteden aan het samenzijn met onze kinderen en vijf kleinkinderen. Dat is onbetaalbaar.”
Waar een deur dicht gaat, gaat er een andere deur open. Harm en Annie Tiemens uit Aalden verhuizen binnenkort naar IJhorst. (Foto: Gerda Looije)
Dienstbaarheid en omzien naar elkaar
Harm en Annie komen beide uit een gezin, waarbij dienstbaarheid altijd heel belangrijk is geweest. Ze staan en stonden midden in de samenleving. Het tweetal stond bekend als bruggenbouwers, die de relatie met de ander voorop zette en van daaruit ook altijd omkeken naar de mensen met wie ze werkten. Als lid van verenigingen, als vrijwilliger en op maatschappelijk vlak. “Alles wat met de maatschappij te maken heeft, heeft ons altijd geïnteresseerd. We hebben in tal van functies, van Plaatselijk Belang tot inzet voor het behoud van kleine plattelandsscholen, graag een bijdrage willen leveren aan het elke dag weer een stukje mooier maken van onze samenleving”, vertellen Harm en Annie.
Onderwijsman met grote verdiensten
Harm begon als onderwijzer op basisscholen in Giethoorn, als hoofd van de school in Vledderveen, Noordwolde en Marum, maar groeide snel door in het onderwijsmanagement als bovenschoolse directeur van de scholen in de gemeente Marum. Hij droeg in die functie zorg voor de richting en koers van de organisatie. Harm was onder meer ook medeverantwoordelijk voor de fusie in het basisonderwijs in de gemeente Coevorden. Een onderwijsman in hart en nieren met een heel groot hart voor het welzijn en de groei van leerlingen en medewerkers.
Annie was liefst 54 jaar werkzaam als verpleegkundige en WMO-adviseur
Annie is altijd werkzaam geweest als algemeen verpleegkundige en als verpleegkundig WMO-adviseur bij de gemeente Oostellingwerf. In die rol gaf ze een indicatie over de noodzaak van een voorziening op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Haar jarenlange ervaring als verpleegkundige nam ze mee naar deze adviserende functie. “Ik keek naar de gehele situatie van de cliënt en nam daarbij ook heel praktische zaken in bijvoorbeeld de thuissituatie mee, evenals het systeem van mantelzorgers om iemand heen. De krent uit de pap binnen mijn werk is altijd geweest dat ik even tijd kon vinden voor een extra gesprekje met een cliënt.” Na haar pensionering bleef Annie heel nauw betrokken bij de naaste woon- en leefomgeving. Ze is ook al jarenlang verbonden aan 'Vrouwen van Nu' en de gymvereniging in het dorp en gastdame bij Sigrid Garden in Emmen.
Ruim twintig jaar in bestuur Historische Vereniging Zweeloo (HVZ)
Harm nam in 2004 zitting in het bestuur van de ruim 400 leden tellende Historische Vereniging Zweeloo (HVZ). Afgelopen week nam hij tijdens de jaarvergadering na ruim twintig jaar afscheid als bestuurslid. “Ik heb me altijd betrokken gevoeld bij de leefomgeving: van prehistorie tot heden, van leven, wonen en werken. Ik ben altijd voorwaarden scheppend bezig geweest, via goede communicatie de juiste cultuur creëren.”
Het huidige bestuur is volgens Harm heel voortvarend aan de slag gegaan met het invullen van de nieuwe ruimte in de Aelder Meent, die onlangs in gebruik is genomen. “Een mooie vergaderruimte, werkruimte, tentoonstellingsruimte en een archief- en opslagruimte.” Daarvoor was de vereniging gevestigd in de Korenhof, het ruilverkavelingsgebouw in Zweeloo en het Frensenhoes in Meppen.
Boekwerk Sweel en de Zweelers
Het boekwerk Sweel en de Zweelers geeft volgens Harm Tiemens een mooi beeld van de functie van de Historische Vereniging Zweeloo. “Het is de belichaming van het werk van de historische vereniging en het geeft een mooi doorkijkje naar het verleden met respect voor natuur, cultuur en bewoners".
Harm omschrijft de HVZ als een actieve vereniging. “We organiseren lezingen, tentoonstellingen, archiveren en digitaliseren. Niet te vergeten ons periodiek ‘t Oet Carspel, dat is onze spreekbuis en het visitekaartje. Een heel mooi uithangbord en dat geldt ook voor onze vernieuwde website.”
De samenwerking met de historische verenigingen in de gemeente Coevorden, is voor Harm altijd belangrijk geweest om zo gezamenlijk historische projecten in de gemeente Coevorden op te kunnen pakken. “Aandachtspunt blijft de werving van jeugdige leden om zo de toekomst van de vereniging te kunnen waarborgen.”
Inzet voor De Zonnebloem
Harm Tiemens was ook jarenlang verbonden aan De Zonnebloem, als voorzitter van de provincies Drenthe, Friesland en Groningen en landelijk bestuurslid. “Al 75 jaar draait het bij De Zonnebloem om mensen. Het is belangrijk dat een lichamelijke beperking nooit een belemmering hoeft te zijn. Iedereen kan iets voor een ander betekenen. Er is altijd een manier die passend is”, zo zegt Harm. Ook Annie was al die jaren actief voor De Zonnebloem als vakantievrijwilliger.
Weemoed
Met enige weemoed moeten Harm en Annie na de mooie jaren in Zweeloo en Aalden nu het boeltje aan de Opkamer opbreken. Ze zijn al weken bezig met opruimen, elke dag een beetje. Dozen stapelen zich op en regelmatig slaken ze kreten van verrassing als er weer iets wordt gevonden wat al maanden zoek was. Al zeven keer zijn ze van woonplaats veranderd en elke keer met evenveel weemoed om het vertrouwde los te laten, maar ook telkens kwam er iets moois voor terug.
Ook nieuw woonadres blijft zoete inval
Altijd stond hun huis aan de Opkamer 4 voor iedereen open. Het was een zoete inval en ook op het nieuwe woonadres aan de Heerenweg 22A, 7955 PD IJhorst staat de deur altijd gastvrij open!
Oes Eig'n Kraantien