“Veelzijdigheid maakt dit vak bijzonder waardevol.”
In deze editie van onze interview-reeks met medewerkers van huisartsenpraktijk De Es in Zweeloo spreken we met de doktersassistenten.
Roelie vertelt mede namens haar collega Zwaan, die na het maken van de foto weer aan het werk ging in de apotheek, over de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Ook stagiaire Saskia is bij het gesprek aanwezig. Zij rondt binnenkort haar MBO 4-opleiding tot doktersassistent af.
Roelie is al dertien jaar werkzaam bij De Es en herinnert zich hoe anders de opleiding er vroeger uitzag. "Toen ik begon, volgde je een eenjarige opleiding aan het UMCG in Groningen. Inmiddels is de opleiding veel uitgebreider en professioneler geworden."
Een breed takenpakket
Het werk van een doktersassistent is volgens Roelie bijzonder veelzijdig. “Denk aan het aannemen van telefoontjes, het uitvoeren van medische handelingen, het geven van adviezen, het verzorgen van administratie, het beheren van medische voorraden en het voorbereiden van spreekkamers. Juist die afwisseling maakt dit vak zo aantrekkelijk," aldus Roelie.
De kunst van het inschatten: triage
Een belangrijk aspect van het werk is de triage: het inschatten van de urgentie van klachten. De doktersassistent is hierbij vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Is dat niet lastig? Roelie: "Het is goed te doen. We maken gebruik van een triagewijzer waarin precies staat welke vragen je in welke volgorde moet stellen. Daarnaast bouw je met de jaren ervaring op en dat helpt enorm bij het maken van de juiste inschatting."
Medische handelingen en protocollen
Doktersassistenten voeren verschillende medische handelingen uit, uiteraard binnen duidelijke protocollen. Roelie noemt onder andere bloeddruk- en suikercontroles, bloedprikken, het aanstippen van wratten, het toedienen van injecties, het uitspuiten van oren en wondzorg. Ook het maken van een hartfilmpje (ECG), het afnemen van uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, apneu onderzoek, urineonderzoek en het verwijderen van hechtingen behoren tot het takenpakket. Daarnaast is het steriel maken van medische instrumenten en het onderhouden van spreekkamers een vast onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.
De doktersassistenten Roelie, Zwaan en stagiaire Saskia (v.l.n.r.) van de huisartsenpraktijk De Es. “Een belangrijk onderdeel van ons vak is het inschatten van de urgentie van klachten.”
(Foto: Jansje Brands)
Digitalisering maakt het werk efficiënter
Ook op administratief vlak is het werk veranderd. "Vroeger bracht de postbode dagelijks een stapel brieven van specialisten met onderzoek uitslagen", vertelt Roelie. "Die moesten we handmatig verwerken. Tegenwoordig zijn de uitslagen vaak binnen enkele uren digitaal beschikbaar in ons systeem. Dat bespaart tijd en geeft ruimte voor andere werkzaamheden."
Vakkennis, betrokkenheid en samenwerking
Het beroep van doktersassistent vraagt om een breed palet aan vaardigheden: zorgvuldig kunnen plannen, goed luisteren, snel kunnen schakelen, prioriteiten stellen, empathie tonen en nauwkeurig werken. "Je moet vooral niets vergeten", benadrukt Roelie. "Het is belangrijk om aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis te gaan."
Tot slot prijst ze de onderlinge samenwerking binnen de praktijk. "Er is een professionele en collegiale sfeer. We kunnen op elkaar vertrouwen, en dat draagt bij aan het werkplezier."
Tot slot: over achternamen en herkenbaarheid
En de achternamen van Roelie en Zwaan? Die zijn om privacy redenen weggelaten, al zijn beiden inmiddels zó bekend binnen de praktijk dat hun voornamen eigenlijk al genoeg zeggen.
Oes Eig'n Kraantien