.

.

 

.

Activiteiten Open Monumentendag en tentoonstelling IJzerkoekenoproer

Vanaf 1 september 2018 start in het Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Het ijzerkoekenoproer in 1770 in Coevorden’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in context van het overkoepelende ijzerkoekenoproer project. In de tentoonstelling wordt er nieuwe historische informatie gegeven door museumhistoricus Gerrit Kleis over deze unieke volksopstand.

Daarnaast zijn er diverse ijzerkoekenijzers te bekijken. Een groot deel van deze ijzers worden uitgeleend door het Emslandmuseum in Lingen. Ook wordt het originele document uit 1770 getoond, dat destijds is uitgevaardigd door het stadsbestuur en waarin het verbod op het uitdelen van de ijzerkoeken op nieuwjaarsdag staat beschreven. Dit document is beschikbaar gesteld door het Drents Archief. De tentoonstelling loopt tot en met 27 januari 2019. Dankzij de financiële bijdrage van gemeente Coevorden, provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds en Compenta kan deze tentoonstelling worden gerealiseerd. 

Zaterdag 8 en zondag 9 september is het Open Monumentendag in Nederland. Op deze dagen zijn monumenten in Nederland voor iedereen toegankelijk. Zo ook in Coevorden, waar u tijdens deze dagen het Stedelijk Museum Coevorden gratis kan bezoeken. Het thema van dit jaar is ‘In Europa’. Op zaterdag 8 september is er een uitgebreid programma georganiseerd. Ysbrand van der Weide geeft die dag om 11:00 uur een lezing in het Arsenaal over het Grensstenenpad, tussen Coevorden en Laar. Rond 11:45 uur vertrekt er een boot uit de haven naar ditzelfde pad. Er wordt een stuk over het pad van ongeveer 1500 meter gewandeld naar het Grenskantoor in Laar. Men kan er ook voor kiezen om per bus vanaf het Arsenaal rechtstreeks naar het grenskantoor te gaan. Vervolgens zal het Douanemuseum in het Grenskantoor bezocht worden. Hier wordt de muzikale omlijsting verzorgd door het Nederland-Duits ensemble bestaande uit Frits Meijerink en Wilhelm Kerperin. Daarna wandelt men terug naar de boot om terug te varen naar het Arsenaal of men vertrekt per bus terug. ‘s Middags start vanaf 14:00 uur hetzelfde programma opnieuw in het Arsenaal. Deelname aan deze activiteit is gratis en opgave is niet noodzakelijk. Voor meer informatie kan men kijken op www.openmonumentendag.nl

Op zondag 9 september verzorgt striptekenaar Herman Roozen om 15:00 uur een gratis workshop ‘Centsprent tekenen’ in het Stedelijk Museum Coevorden. Zijn werk is ook nog te zien in de huidige tentoonstelling ‘Tussen kunst en geschiedenis’, die loopt tot en met 16 september. U kunt zich tot 6 september, met vermelding van het aantal personen, opgeven voor deze workshop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en het BNG Cultuurfonds.

Informatie foto: Herman Roozen, ‘Hoe Coevorn, zonder slag of stoot, weer toestond wat het eerst verbood’

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel