.

.

 

.

Gratis stadswandeling in kerstsfeer

Op zaterdag 23 november geeft gids Lambert Hans een gratis stadswandeling door het centrum van Coevorden, waarbij extra aandacht geschonken wordt aan het IJzerkoekenoproer, hét kerstverhaal van Coevorden.

De stadswandeling zal gaan over de gehele historie van Coevorden, maar de gids vertelt  extra informatie over deze unieke volksopstand uit 1770. Bij de Winkeltjeswinkel, waar het voormalige raadhuis in heeft gezeten, krijgen de deelnemers een passende versnapering en wat drinken.

De stadswandeling start om 14.00 bij het Stedelijk Museum Coevorden. Opgave voor deelname dient vóór 21 november gemaild te worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u kunt bellen naar 088 012 83 15.

Het ijzerkoekenoproer van Coevorden
Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan werd een protestbijeenkomst verboden. Echter, dit verergerde alleen maar de zaken. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.  

Optocht 21 december
Op zaterdag 21 december 2019 wordt Het IJzerkoekenoproer van Coevorden herdacht in de vorm van een publieke optocht met verschillende acts en theater op locatie. De opening van deze optocht start om 13.00 in het Kasteel van Coevorden. Rond 13.45 start de optocht door het centrum van Coevorden en duurt ongeveer een uur. De optocht wordt verzorgd door Theaterbedrijf Maters & Roberti met acteurs van Theatergroep WIJ. s Middags en ’s avonds kan men de muzikale theatervoorstelling ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ bezoeken in Theater Hofpoort. De eerste voorstelling start om 17.00 uur, de tweede om 20.15.  Kaartjes voor deze voorstellingen zijn verkrijgbaar via de website van Theater Hofpoort en via de Readshop in Coevorden voor 7,50,- euro per stuk.

Het IJzerkoekenoproer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Gemeente Coevorden, Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, OnsCoevorden en Centrummanagement Coevorden. Het evenement is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden, Theaterbedrijf Maters & Roberti en Theater Hofpoort.

Stadswandeling met extra aandacht voor het IJzerkoekenoproer, Stedelijk Museum Coevorden.

Geplaatst 8 november 2019

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel