.

.

 

.

Coevorden culturele gemeente

Coevorden is er trots op dat het vanaf de zomer van 2021 tot en met het jaar 2022 de Culturele Gemeente van Drenthe is. Coevorden staat garant voor mooie culturele activiteiten en evenementen. Met het thema ‘Verbonden in Verhalen’ en de pijlers Verbinden, Verhalen, Versterken en Vieren willen de organisatoren er een mooi jaar van maken!

Het onderstaande verzoek ontving Dorpsbelangen Aalden. Het bestuur wil deze info graag aan de bewoners van Aalden voorleggen.

Coevorden culturele gemeente

Het idee van de opening

Verbinding van alle dorpen en diverse cultuuruitingen

Vanuit het noordelijkste puntje in de gemeente Coevorden, De Kiel, trekt een stoet door de hele gemeente op naar de stad Coevorden. De datum zal rond of op zaterdag 28 augustus 2021 zijn. In de stad Coevorden worden dan de garnizoensdagen georganiseerd met diverse festiviteiten en re-enactments.

Dit gebeuren kan plaatsvinden met de inachtneming van de 1,5 meter regelgeving, mocht dat dan nog van kracht zijn.

Het idee van de stoet is als volgt:

· De stoet start in alle vroegte op de heide bij De Kiel als de witte wieven nog zichtbaar zijn.

· In elk dorp dat gepasseerd wordt, haken meer mensen aan.

· Lied als flash mob:   

In elk dorp zingen twee mensen een couplet van een lied. In dat  couplet bezingen ze typische kenmerken van dat dorp. We beginnen in De Kiel met twee mensen. In Schoonoord haken de volgende twee  mensen aan, zodat er al een koor van vier mensen ontstaat en het lied twee coupletten heeft. Uiteindelijk ontstaat er een lied waarin de hele gemeente wordt bezongen door een groot koor bestaande uit inwoners van alle dorpen. Het zou mooi zijn als de coupletten op verschillende manieren door jong en oud worden uitgevoerd: In jazzy stijl, in rap vorm door jeugd, in een rock versie, etc.

· Herauten en boerhoorns:     

Graag nodigen we herauten met boerhoorns uit (een stuk van de route) mee te trekken en door middel van het blazen op de boerhoorns de mensen in de dorpen te laten weten dat de culturele stoet in aantocht is.

· Kunstwerk:   

We nodigen elk dorp uit een kunstwerk op een paneel van 50x50cm te  maken voorafgaand aan de dag van de opening. Dit kan door meerdere kunstenaars of door één iemand uit het betreffende dorp. Op een kar wordt een hele grote ezel met een frame geplaatst. Tijdens de stoet wordt bij de passage van elk dorp een kunstwerk

toegevoegd aan het paneel. In het kunstwerk dient het dorp zich te presenteren. Op het kunstwerk staat de naam van het dorp vermeld maar niet de naam van de kunstenaar(s).

· Kanonschot:

In Coevorden wordt aan het eind van de dag het lied gezongen en het  totale kunstwerk onthuld. De burgemeester zal daarna met een kanonschot het culturele jaar openen.

· Streaming en vlogs:

De hele dag wordt gestreamd en via internet uitgezonden of via  bijvoorbeeld ZO!34. Daarnaast nodigen we vloggers uit de stoet te volgen en verslag te doen van het geheel. Van de dag wordt een samenvatting gemaakt en gedeeld op internetvia de socials.

Het idee kan mogelijk uitgebreid worden met een dans en/of een orkest/band. In elk dorp sluiten twee dansers en muzikanten aan.

Wat verwachten we van u?

Het kernteam van culturele gemeente Coevorden coördineert het geheel. We willen deze opening graag in nauw overleg met de inwoners van de dorpen organiseren. We stellen voor dat er een werkgroep wordt gevormd die bestaat uit één of twee contactperso(o)n(en) per dorp. Dat kan een vertegenwoordiger zijn van Dorpsbelangen, maar mag vanzelfsprekend ook een andere enthousiasteling zijn.

De taken van de contactpers(o)on(en) per dorp zijn:

· Zorgen voor een schrijver van het couplet van het lied (circa 4-6 regels);

· Zorgen voor twee zangers/zangeressen;

· Zorgen voor één of meerdere kunstenaars die het kunstwerk gaan maken;

 ·Eventueel zorgen voor herauten en andere ideeën die bijdragen aan de veelzijdigheid van  de stoet.

Aanmelden kan tot 25 december a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer info ook op www.cultuurcoevorden.nl

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 december 2020
 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel