.

.

 

.

Jan Zwiers: “Het mooiste ambt binnen het openbaar bestuur”

Jan Zwiers (57) zet met burgemeesterschap Midden-Drenthe veelbelovende stap in bestuurlijke loopbaan.

Vanavond (dinsdag 5 september) wordt Jan Zwiers in een bijzondere raadsvergadering geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe. Het is een mooie stap in zijn bestuurlijke loopbaan, want het burgemeesterschap is het mooiste ambt dat er in het openbaar bestuur is. 
De 57-jarige Aaldenaar werd op 16 mei 2023 door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester en bij Koninklijk Besluit benoemd met ingang van dinsdag 5 september.

Blije reacties
Zijn voordracht tot burgemeester van Midden-Drenthe zorgde direct al voor een hoop blije reacties. Dat warm welkom is volstrekt terecht. Als voorzitter van de gemeenteraad en het college kan Jan Zwiers met al zijn ervaring de gemeente verder helpen bij ingewikkelde opgaven. Hij kan inwoners, organisaties en bedrijven bij elkaar brengen en kan Midden-Drenthe een sterke positie in de regio geven.

Manager in het bedrijfsleven
Zwiers was negen jaar geleden in de gemeente Coevorden de nieuwe wethouder zonder politieke ervaring, die manager in het bedrijfsleven was. De in Oosterhesselen geboren en getogen Zwiers maakte een reuzensprong. Hij kwam uit een wereld waar de service aan de klant voorop stond. Hij was gewend in projecten te werken met heldere verantwoordelijkheden. Hij heeft jarenlang financiële targets moeten halen.

Ongewis avontuur
Als wethouder stapte Jan Zwiers in een ongewis avontuur, maar hij slaagde cum laude. Dat is een prestatie op zich. Niet alleen vanwege de complexiteit van het vak, maar ook voor de grote financiële problemen waar de gemeente Coevorden destijds voor stond. 

FC Emmen is grote passie
Het is geen geheim dat voetbal Zwiers’ grote passie is en FC Emmen zijn club. ‘Familiair en toegankelijk.’ Hij hapte begin 2020 toe: zijn hart vertelde hem dat hij voor het voetbal bij zijn oude club moest kiezen. Wethouder Zwiers werd op vrijdag 28 februari 2020 uitgeluid in Coevorden en een dag later begon hij als algemeen directeur aan de Oude Meerdijk in Emmen.

Jan Zwiers ontving in 2020 bij zijn afscheid als wethouder uit handen van Bert Bouwmeester de Zilveren Ster van de gemeente Coevorden. © Alieke Eising

Zakencollege gemeente Hoogeveen
Hij kon als directeur bij FC Emmen door de coronapandemie niet doen waarvoor hij was ingehuurd. Het werd op de winkel passen en afwachten. Maar daarvoor moet je hem niet nemen. De gemeente Hoogeveen nam de oud-keeper op in haar zakencollege omdat hij daar wél werk kon verzetten. Na een succesvolle periode in Hoogeveen wacht er in Midden-Drenthe inmiddels een nieuwe uitdaging. 
We wensen Jan en Jeannet heel veel succes en een mooie en gelukkige periode in Midden-Drenthe.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel