Bevlogen politicus wil hoofd bieden aan veranderingen op woningmarkt, klimaat en op sociaal vlak.
Lars Hoedemaker uit Wezup is eind vorige maand teruggekeerd in de gemeenteraad van Coevorden. De voormalig lijsttrekker van D66 verloor zijn zetel in 2022, maar door het vertrek van Irene Driehuis (PAC) komt het raadswerk nu opnieuw op zijn pad.
“Ik heb in de vorige raadsperiode met veel plezier in de raad gezeten en vind het daarom fijn om terug te komen. Het geeft voldoening om namens de inwoners invloed te mogen hebben op de politieke besluitvorming.”
Verbeteren van besluitvorming
De 55-jarige Hoedemaker bleef na de verkiezingen in 2022 achter de schermen overigens nog wel actief als burgercommissielid, maar dat was wel een rol in de luwte. “Het verschil met raadslid is dat je als burgercommissielid geen stemrecht hebt in de maandelijkse raadsvergaderingen. Aan alle andere vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeenteraad kan je wel meedoen en op die manier invloed nemen. En ik was - als burgercommissielid - voorzitter van de raadswerkgroep bestuurlijke vernieuwing die voorstellen doet voor het verbeteren van de besluitvorming. Dus afgezien van het stemrecht had ik als burgercommissielid ook voldoende mogelijkheden om in de politiek mee te doen.”
Alliantie met PAC
Lars Hoedemaker leidde vanaf 2018 de éénmansfractie van D66. In die periode werd al samengewerkt met het Progressief Akkoord Coevorden (PAC). De twee partijen besloten om met één gezamenlijke kieslijst aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 deel te nemen. “Vergeleken met die tijd als éénpitter is onze huidige driekoppige PAC-fractie een luxepositie. Als raadslid krijg je veel op je bordje, dus is het een kwestie van de onderwerpen goed verdelen. De een weet veel over werk en inkomen, de ander heeft affiniteit met wonen, milieu, onderwijs of gezondheidszorg”, aldus Hoedemaker.
Lars Hoedemaker werd eind vorige maand geïnstalleerd door burgemeester Renze Bergsma en legde de eed af. (Foto: Coevorder Nieuws / Esselien de Groot)
Luisteren naar inwoners
Lars Hoedemaker wil zich inzetten voor een gemeente die dicht bij de inwoners staat. Die luistert naar de inwoners en ook doet wat voor mensen belangrijk is. “Dat mensen betaalbaar kunnen wonen in hun eigen dorp en dat armoede wordt aangepakt. En dat we de dorpen, het landschap en onze leefomgeving niet verder aantasten maar juist herstellen en mooier maken. Verder geef ik voorrang aan de belangen van gewone inwoners boven het eigenbelang van een enkele ondernemer of een groot bedrijf.”
Toegankelijkheid
In Wezup en omgeving is Hoedemaker - na negen jaar - al lang geen onbekende meer. “Veel mensen kennen mij en andersom. En mensen komen vaak naar me toe met hun wensen of problemen met de gemeente. En iedereen kan me bellen of mailen, mijn gegevens staan op de website van de gemeenteraad, daar doe ik niet geheimzinnig over. Andersom stap ik ook op iemand af als ik wat meer wil weten van een bepaalde ontwikkeling. Die toegankelijkheid is denk ik wat het belangrijkste is voor een volksvertegenwoordiger. Tegelijkertijd houd ik van debatteren in de gemeenteraad en ben ik ook erg gedreven om voor onze inwoners resultaten te behalen.”
Mooiste baan in de politiek
Voor de meeste mensen is wat dicht bij huis gebeurt belangrijker dan zaken die ver weg spelen. Kan ik hier betaalbaar wonen, is het hier schoon en veilig, hoe staat het met de bereikbaarheid en is hier voldoende werk? Op al die dingen heeft de gemeente invloed. Dat maakt het werk van gemeenteraadslid ook zo bevredigend. Of dit mijn laatste periode in de raad is weet ik nog niet ... maar ik vind het lidmaatschap van de gemeenteraad wel de mooiste baan in de politiek.”
Klimaatdoel
De gemeente Coevorden doet veel om snel klimaatneutraal te worden. Binnen Drenthe is onze gemeente koploper als het gaat om hernieuwbare energie. En niet alleen de gemeente, maar ook onze inwoners dragen veel bij aan het klimaatdoel. Kijk maar om je heen naar al die daken met zonnepanelen. En ook veel boeren doen wat ze kunnen aan de energietransitie: met zon-, wind- en bio-energie. Maar de beste maatregel is energiebesparing. In de komende periode moeten er nog veel huizen geïsoleerd worden. Ik ga kijken of de gemeente mensen nog beter kan helpen om dit voor elkaar te krijgen. Niet alleen met voorlichting maar ook met subsidies en aantrekkelijke regelingen.
Vastbijten in dossiers
Hoedemaker heeft geleerd om selectief te zijn in waar hij zich als gemeenteraadslid in vast wil bijten. “De NAM heeft het plan om giftig afvalwater in de bodem van onze gemeente te pompen. Op die manier komt het bedrijf goedkoop van zijn rotzooi af, maar worden onze inwoners opgescheept met het probleem van verontreiniging. In de gemeenteraad doet PAC er alles aan om te voorkomen dat de NAM zijn zin krijgt.”
Oes Eig'n Kraantien