.

.

 

.

Samen armoede en schulden voorkomen

Woningcorporaties, Maatschappelijk welzijn, Invulbrigade, Humanitas en gemeente willen samen armoede en schulden voorkomen.

Vandaag tekenden bestuurders van woningcorporaties Domesta en Woonservice, Stichting Invulbrigade, Humanitas, Maatschappelijk Welzijn Coevorden en de gemeente Coevorden het convenant ‘VoorzieningenWijzer 2023+’. Ze spreken daarmee af meer te willen samenwerken om te voorkomen dat inwoners in problematische schuldsituaties en langdurige armoede terecht komen. Daarvoor zetten ze zwaarder in op de VoorzieningenWijzer. Wethouder Joop Slomp juicht de samenwerking toe: ‘Dit gaat ons helpen om meer inwoners te bereiken en hen te helpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare regelingen.’

Meer hulp
De VoorzieningenWijzer is een online hulpmiddel voor inwoners waarmee ze gemakkelijk kunnen zien voor welke regelingen ze in aanmerking komen. In de gemeente Coevorden zijn dat bijvoorbeeld huurtoeslag, energietoeslag, zorgtoeslag en de gemeentepolis voor de zorgverzekering. Maar ook de gemeentelijke regelingen zoals het Maatwerkfonds, Bijzondere Bijstand,
individuele inkomenstoeslag, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting, de Doe-Mee-regelingen en de Voedselbank. Inwoners kunnen zelf thuis online de VoorzieningenWijzer doorlopen. Maar niet iedereen kan of doet dat. De organisaties gaan nauwer samenwerken om meer hulp te kunnen bieden. Ze willen dat meer inwoners de VoorzieningenWijzer optimaal benutten. En ze daarbij ondersteunen bij het invullen.

Afspraak of langs gaan
Inwoners kunnen via Maatschappelijk Welzijn Coevorden een afspraak inplannen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door langs te gaan tijdens één van de inloopspreekuren van de betrokken partijen. Deze spreekuren vinden plaats op woensdagmorgen in de bibliotheek in Coevorden van 10 tot 12 uur, donderdagochtend in Ravelijn Verbindt van 9 tot 12 uur, donderdagmiddag bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden van 13 tot 16 uur en vrijdagochtend bij Maatschappelijk Welzijn Coevorden op afspraak. Voor een afspraak in Schoonoord kunt u bellen met Maatschappelijk Welzijn Coevorden via 085-273 5256. Ook voor overige vragen zijn inwoners welkom.

Gemeenschappelijk doel
De VoorzieningenWijzer is de afgelopen jaren zowel in de gemeente Coevorden als elders in het land effectief gebleken. Het heeft mensen geholpen om meer financiële speelruimte te krijgen en daarmee problematische schulden te voorkomen. Woningcorporaties hebben een wettelijke taak om de betaalbaarheid van de woningen voor mensen met een laag inkomen te bevorderen. Maar zij hebben daarnaast, samen met de andere partijen, het gemeenschappelijke doel om te voorkomen dat inwoners door problematische betalingsachterstanden in de problemen komen. Armoede, sociale uitsluiting, gezondheidsproblemen en huisuitzetting in het geval van huurschuld liggen op de loer. Dat willen ze voorkomen.

Vaker aanbieden
De samenwerkende partijen gaan vaker en beter noodzakelijke gegevens uitwisselen. En ze maken afspraken over de plekken en momenten waar ze de VoorzieningenWijzer gaan aanbieden. De gemeente doet dat bijvoorbeeld structureel bij de intake voor een bijstandsuitkering, op bepaalde momenten tijdens inburgeringstrajecten en bij vroeg signalering van schulden. De corporaties doen dat onder andere bij de intake van nieuwe huurders en in situaties van beginnende huurschulden. Maatschappelijk Welzijn Coevorden brengt het doorlopend onder de aandacht bij de inwoners waarmee ze persoonlijk contact hebben en in specifieke situaties wanneer daar aanleiding voor is. Humanitas en Stichting Invulbrigade bieden de VoorzieningenWijzer aan als er zich situaties voordoen waarin sprake is van armoede en/of schulden, zowel bij huisbezoeken als inzet tijdens spreekuren en inloopuren.
Je vindt de VoorzieningenWijzer op de website: datgeldtvoormij.nl

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel