.

.

 

.

Duurzaam Sweel, de mensen achter dit duurzame energie-initiatief-2

Door Sweelers, voor Sweelers. Voorgaande weken informeerden we u over het initiatief Duurzaam Sweel.

Deze onlangs opgerichte werkgroep van Sweelers wil de energietransitie in Zweeloo versnellen. Ze richten zich eerst op het stimuleren van meer zonnepanelen in het dorp. Daartoe wordt vrijdag 16 september een eerste informatiebijeenkomst in De Spil over zonnepanelen georganiseerd (start 20.00 uur, inloop 19.45 uur).
Deze bijeenkomst is zowel interessant voor mensen die overwegen om zelf zonnepanelen te plaatsen, als voor Sweelers bij wie het plaatsen van zonnepanelen op eigen dak geen optie is. Want samen investeren in een groot zonnedak kan misschien ook een optie zijn. Maar hoe is het zo gekomen, wie zijn de mensen van Duurzaam Sweel en wat drijft hen eigenlijk?

Nico Westerhuis
Nico Westerhuis was een van de mensen die direct hun hand opstaken na die vraag. Samen met Tineke woont hij aan de Kruisstraat in Zweeloo. Nico bezit over een flinke dosis projectervaring. Voor Zwembad Zweeloo is hij jarenlang actief geweest in de werkgroep energie. ‘Samen zijn we erin geslaagd om zowel het elektriciteitsgebruik als het gasverbruik met 80% te verlagen. Momenteel ben ik de mogelijkheden aan het onderzoeken om ook het monumentale kerkje van Zweeloo energieneutraal te krijgen.
De presentatie tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen kwam precies op het moment dat ik mezelf ook aan het oriënteren was op zonnepanelen voor ons eigen huis. Ik geloof sterk in de kracht van lokaal dingen oppakken en zet me hier dan ook graag in voor dit initiatief.”

Thomas Hendriksen
Ook Thomas was direct enthousiast. ‘Ik woon sinds 2018 in Zweeloo samen met mijn echtgenote Marja in een mooi monumentale boerderij aan de hoofdstraat. Ik vind het belangrijk om te verduurzamen maar we hebben een rieten dak en zonnepanelen vind ik niet echt passend daarop. Ik ben ondernemer en daarnaast ook maatschappelijk actief in verschillende vrijwilligersfuncties.
Ik werd tijdens de algemene ledenvergadering getriggerd door het idee dat we in Zweeloo ook samen kunnen investeren in groene energie-opwek. Op die manier zouden we gebruik kunnen maken van lokaal opgewekte groene stroom, zonder het cultureel historisch erfgoed in Zweeloo aan te tasten. Ik assisteer dan ook graag in de energietransitie van ons mooie dorp. Zo wordt Zweeloo nog groener dan het al is.

Anke Holman 
Anke’s wortels liggen in Zweeloo. Samen met haar nicht Irene woont ze alweer 10 jaar op hun ouderlijke stee aan de Wheem in Zweeloo. ‘Ik heb in ons eigen huis al flink wat stappen gezet om te verduurzamen. Het loont absoluut, maar het kostte wel veel tijd om alles goed uit te zoeken. Als we zulke dingen samen kunnen oppakken maken we verduurzaming meer bereikbaar voor iedereen.
Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan komen in deze energietransitie. Daar steek ik graag mijn handen voor uit de mouwen. Op 16 september maken we daar al een mooi begin mee. 

Door Sweelers, voor Sweelers
‘We hebben zo een goed en gedreven team bij elkaar, maar het succes van dit initiatief hangt af van de mate waarin Sweelers open staan voor verandering en samenwerking op dit vlak’ erkent Sjoerd. ‘Het is een menselijk om vast te willen houden aan het oude, maar als we dat doen, komt het straks niet goed. Natuurlijk is de impact van een paar Sweelers relatief gezien niet zo groot, maar wanneer iedereen doet wat hij of zij naar eigen vermogen kan, en we helpen elkaar, dan kunnen we samen van Zweeloo een duurzaam en toekomstbestendig dorp maken. We hopen dan ook niet alleen dat er veel mensen naar de informatieavond komen, maar ook dat veel Sweelers zich zullen aansluiten bij dit initiatief zodat het echt iets van ons allemaal gaat worden.’

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel