.

.

 

.

“Pas als je ze nodig hebt, mis je ze”

Anske Pepping oogst waardering voor dorpsproject “Op-weg-terugbankjes”.

Om even te rusten tijdens een wandeling of om de omgeving eens rustig in je op te laten nemen. Met het project “Op-weg-terugbankjes” oogstte Ankse Pepping afgelopen week veel waardering. Vanuit het dorpsbudget Zweeloo kan ze rekenen op een bijdrage van 2.000 euro. 
Blijven bewegen. Wandelen, al is het maar een ommetje. Dat advies krijg je als je herstellende bent van een zware operatie, ingrijpende behandeling of als de jaren gaan tellen.

Meeste bankjes zijn verdwenen
Terwijl onze omgeving zich volgens Anske Pepping uitnodigt voor prachtige wandelingen naar alle kanten, wordt je eigen keuze ineens beperkt vanwege het ontbreken van plekjes om even bij te komen. "Hier en daar vind je wel een veldkei, een omgevallen boom, een kunstwerk of met veel geluk misschien een bankje. Veruit de meeste bankjes rondom Zweeloo zijn tot mijn spijt bijna allemaal verdwenen." Reden? “Ik denk teveel kosten aan onderhoud. Daarom zou ik meer -  noem het maar - 'op-weg-terugbankjes’ willen. Eenvoudig, liefst van onbehandeld hout en als het kan zonder andere niet-natuurlijke materialen. Maar met een of meer zwerfkeien mag ook.”

Anske Pepping zittend op een veldkei nabij 't Alterbarg in Zweeloo, maar ze wil ook graag "op-weg-terugbankjes" om even uit te kunnen rusten. (Eigen foto)

Fundering is uit den boze
In ieder geval geen metaal, geen kunststof, zo benadrukt de initiatiefnemer. “Alleen maar houtverbindingen. Een rugleuning mag ontbreken. Graag zelfs. Een fundering is uit den boze.  Het hout mag, wat mij betreft, na gebruik teruggegeven worden aan de natuur. Misschien zo af en toe een balk vervangen en er zeker geen vuilnisbak bij plaatsen.”

Niet uitgebreid picknicken
Deze ‘op-weg-terugbankjes’ zijn niet bedoeld om uitgebreid aan te picknicken en afval kan gewoon mee naar huis. Dorpsgenoot Jelle Jan Kroes van Houtzagerij Kroes gaat de bankjes maken. “Ook zullen we samen bedenken waar de bankjes geplaatst zullen worden. Ideeën vanuit het dorp zijn natuurlijk van harte welkom”, roept Anske op om vooral te participeren in dit mooie project.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel