.

.

 

.

Dorpsbarbecue Zweeloo was in één woord weer super gezellig!

Voormalige gemeente Zweeloo hijst kwart eeuw na herindeling oude gemeentevlag: “Wij zijn trotse Zweeler”.

Een kwart eeuw na de gemeentelijke herindeling heeft Zweeloo afgelopen zaterdag de gemeentevlag weer gehesen. Burgemeester Renze Bergsma had de eer.

Burgemeester Renze Bergsma hees onder grote belangstelling van de dorpsinwoners de vlag van de voormalige gemeente Zweeloo, die zaterdag als vanouds weer wapperde op het plein aan de Markstraat. Foto: Willy-Anne van Stiphout.

Geen dorpsvlag, maar een vlag van alle zes Zweeler dorpen. De vlag met het karakteristieke gemeentewapen wapperde zaterdag voor het eerst weer bij het voormalige gemeentehuis aan de Marktstraat. Het bestuur van Dorpsbelangen Sweel vond het tijd om de vlag in ere te herstellen. “Het blijft een symbool van de trots die we voelen bij onze streek”, zegt penningmeester Alex Klingenberg.

Identificeren
Het geeft volgens de geboren en getogen inwoner van Zweeloo uiting aan de eigenheid van de zes Zweeler dorpen. “Zo  kunnen we ons ook identificeren als trotse Zweeler en bij feestelijke gelegenheden de dorpen extra kleur geven.” De dorpsbewoners toonden zich eensgezind en verheugd dat de vlag weer in het dorpscentrum te zien is. ”Het is toch de mooiste vlag van Drenthe. We vinden dat het erbij hoort als je in een dorp woont waar zoveel gemeenschapszin is.”

Saamhorigheid
De onthulling van de nieuwe vlag vond plaats aan het begin van de jaarlijkse dorpsbarbecue. Op de brink in Zweeloo was gezelligheid troef. De saamhorigheid was groot en ruim 120 dorpsgenoten snoven de heerlijke geur van gebraden speklappen, hamburgers en bier, maar vooral van de sfeer. “Dit dorpsfeest verbindt. Geweldig!”, sprak een tevreden bezoeker.

De organisatie van dit dorpsevenement was dit jaar in vertrouwde handen van de twee nieuwkomers Cees en Anneke van der Lans en van Michiel en Nynke Berghuis.

Brink omgetoverd in minifestival plek
De Brink in het dorp was net als vorig jaar omgetoverd in een minifestival plek. Niet alleen vanwege de zang en muziek, maar bij het zien van de vele tevreden gezichten konden de organisatoren niks anders concluderen dan dat zaterdag 2 september als zeer geslaagd in de boeken kan worden bijgeschreven.

Dank aan alle Zweelers die een bijdrage geleverd hebben bij de voorbereidingen, gedurende het feest en bij de afwikkeling. Zowel jong als oud heeft onder prima weersomstandigheden kunnen genieten van live muziek, eten, drinken en bovenal van elkaar. Er werd bijgepraat, kennisgemaakt, gelachen en gedanst.

Foto’s: Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel