.

.

 

.

Zweeloo omarmt energietransitie en klimaat.

De Sweelers hebben er zin in, energie is hot in Zweeloo.

Niet alleen met ons dorpsfeest of bij een vergadering van Dorpsbelang, nee Zweeloo is bezig gezamenlijk langzaam maar zeker van het gas te gaan. ’t Mag even duren, maar het gaat gebeuren. Inmiddels heeft de Commissie Duurzaam Sweel al twee druk bezochte avonden georganiseerd. Wat is er allemaal voorbij gekomen?

Energieprijzen gas en elektra, zonnepanelen, uitleg saldering bij elektriciteitsopwekking en info over een collectief zonnedak met zonnepanelen. Ook waren er meerdere sprekers die uitleg hebben gegeven over hoe we onze woning beter kunnen isoleren en drie bedrijven hebben in de Spil hun producten getoond zoals HR++ glas en spouwmuurisolatie.

De Sweelers pakken het aan.
Zo’n 16 huishoudens hebben meegedaan aan de collectieve aanbesteding van zonnepanelen plaatsing. Ze hebben daardoor een korting kunnen bedingen en kwalitatief een goed product gekregen. Ook is er door de twee avonden bewustwording op gebied van energie gekomen. Men sleutelt nu bijna letterlijk aan de techniek van het huis om energiezuinig of neutraal te worden.

Warmte-lek foto’s en energie coach.
Ook heeft Nico Vollebregt op een koude avond warmte foto’s gemaakt van heel veel woningen in ons dorp. Bij een warm huis en kou buiten zie je duidelijk op de foto waar een woning warmte verliest. De foto’s zijn naar de bewoners gestuurd. Gevolg van die foto’s is dat veel inwoners zich hebben opgegeven voor een gesprek met de energiecoach. Hier worden tips en info gegeven over alles rondom energie besparen. Omdat er heel veel aanmeldingen zijn zal dat in groepen van 2 tot 4 woningen gedaan worden. Hierover neemt Duurzaam Sweel contact op met de mensen die zich hebben opgegeven.

Nieuwe energieavond over warmtepompen in de Spil op vrijdag 9 februari 2024 om 20 uur.
Op deze avond in februari gaat het voornamelijk over de warmtepomp, welke soort, hoe te gebruiken, kosten en subsidies. Je gaat vol kennis en ideeën naar huis. Vrij entree, alle Sweelers zijn welkom. Info nodig? Contactpersonen: Sjoerd Slagter, Nico Westerhuis, Thomas Hendriksen.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel