.

.

 

.

In gesprek met ....Kees Verweij

Bewonderenswaardige revalidatie na ernstig herseninfarct

Kees Verweij : van nature een doorzetter

AALDEN - In zijn atelier aan de Koemarsendrift in Aalden beschrijft Kees Verweij de ommekeer in zijn leven toen hij bijna drie jaar geleden getroffen werd door een herseninfarct. Een tijd lang zag en beleefde hij alles alsof het nieuw was. De gewoonste dagelijkse handelingen kregen plots een andere betekenis. Kees moest weer leren lopen, leren spreken én hij ging weer tekenen en schilderen. En juist het tekenen en schilderen, één van zijn allergrootste passies, werkten genezend: ze hielpen Kees bij het terugvinden van zichzelf. Zodra het weer kon, maakte hij weer krachtige kleurrijke schilderijen en tekeningen. Alsof er niets met hem was gebeurd.

 

 

 

Tegen de medische prognoses in, zien we de sympathieke Aaldenaar weer lopen en fietsen, een vrolijk praatje maken en gelukkig weer veelvuldig tekenen en schilderen. Thuis in zijn atelier, maar ook op een willekeurige plek in het Zweeler landschap is Kees met zijn schilderskistje veelvuldig aan het werk. Het is een genot om zijn prachtige kunstwerken te bekijken en met hem over kunst en de geneugten van het leven te spreken. Aan de hand van zijn talloze etsen, tekeningen en schilderijen, mooi uitgestald in zijn woonkamer en atelier, vertelt de bijna 60-jarige Verweij het verhaal van een gebeurtenis die iedereen kan overkomen.

Begin 2007 kreeg hij een herseninfarct, waarna een onzekere tijd volgde. 'Aanvankelijk zag het er niet best uit, maar de behandelende artsen bleken gelukkig iets te somber. Na drie maanden revalidatie in Beatrixoord in Haren verbeterde mijn kracht vrij snel. Ik heb veel geluk gehad maar ook een hard gevecht moeten leveren om veel capaciteiten en lichaamsfuncties weer terug te krijgen. Ik heb mede dankzij de steun van mijn vrouw Els, mijn kinderen en onze zes kleindochters, veel overwonnen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik houd weliswaar nog restverschijnselen op het gebied van spraak en bewegen, maar gelukkig kan ik inmiddels weer heel wat ondernemen.' Kees was vanuit zijn bed in het revalidatiecentrum in Haren al weer druk aan de slag met potlood en pen. Zijn aanvankelijk moeizame krabbels werden al snel daarna uitgewerkt tot complete kleurrijke kunstwerken. Het was tekenend voor zijn wilskracht en doorzettingsvermogen. In zijn atelier toont Kees twee fraaie tekeningen die hij tijdens zijn revalidatie in Haren maakte. Een blijvende herinnering aan een bewogen periode, maar ook een periode waarin er weer hoop gloorde op een significant herstel.

Voor de meeste mensen is een hobby iets ernaast. Maar voor sommigen groeit die hobby uit tot een tweede carrière. Zo was het ook met Kees Verweij. Als teken- en wiskundeleraar op het Esdal College in Oosterhesselen was hij geliefd. Maar dat gold niet minder voor zijn rol als kunstschilder en tekenaar. 'Op mijn tiende jaar was ik al redelijk fanatiek bezig met tekenen. Als ik teken of schilder ga ik er echt helemaal in op. Je moet vooral goed kijken en al doende ontwikkel je je vaardigheden en ideeën. Ik kan uren bezig zijn met schilderen zonder besef van tijd.'

Nadat Kees op zijn 19e jaar met succes de opleiding aan de Gooise Kunstacademie afrondde, werd hij leraar tekenen en handvaardigheid. Eerst in Hilversum en sinds 1974 als tekenleraar op het Esdal College (de voormalige J.W.Toebesschool). Daar kwam later het vak wiskunde bij. Niet geheel emotieloos spreekt Kees over het gemis van 'zijn' leerlingen. Door het herseninfarct kan hij geen les meer geven. 'Daar heb ik het erg moeilijk mee gehad. Met leerlingen omgaan vind ik machtig mooi. Iedere keer ging ik weer voor de volle 100% er tegenaan. Met reden: tekenen en wiskunde zijn allebei prachtige vakken, maar de omgang met leerlingen op een school waar een geweldige sfeer hangt vond ik nog wel het mooiste. Het feit dat de scholieren en collega's na het infarct enorm met mij mee hebben geleefd, heeft mij erg goed gedaan.'

Kees kan eindeloos veel naar het Zweeler landschap kijken. 'Dat is ook het fijne van beeldende kunst. Het heeft te maken met de lust van het kijken en de kunst is om dat zo boeiend mogelijk te vertalen in een tekening of schilderij. In het begin van mijn loopbaan heb ik mij met name bezighouden met het tekenen en schilderen van modellen, portretten, dieren en landschappen. Sinds enige jaren leg ik mij ook toe op de etstechniek. Een heel verfijnde methode, volgens een procédé dat teruggaat tot 1550. Ik doe alles in eigen beheer, van het tekenen op de etsplaat tot en met het afdrukken van maximaal 25 exemplaren. De onderwerpen zijn zeer divers, maar ze zijn vaak ontleend aan de directe omgeving. Iedere uitbeelding heeft zijn eigen verhaal: daarin kan plaats zijn voor rust en sfeer, zoals bij de landschappen en dorpsgezichten.' Kees toont een schitterende ets van het ooievaarskoppel, dat de afgelopen maanden aan de dorpsrand van Aalden nestelde. 'Deze ets maakte ik als vervolg op een grote houtskooltekening. Ik heb vele uurtjes aan de Aelderstroom gezeten om het tafereel rondom de ooievaars en hun kroost vast te leggen.' Verweij exposeert en verkoopt zijn werk regelmatig. 'Het laten zien van je werk en reactie krijgen is heel belangrijk. Van sommige tekeningen en schilderijen zou ik nooit afstand willen doen, maar het leuke van etsen is dat ik natuurlijk altijd één afdruk zelf houd.' Hij had solo-exposities in galerie Aelder Hooghe (Aalden), galerie Geert W. (NoordSleen) en galerie Het Arsenaal (Coevorden). En de etsen behoren tot de vaste collectie van galerie Aelder Hooghe (Aalden) en Galerie De Omgeving (Borger). Voor meer info zie ook de website: www.keesverweij.exto.nl

Bijschrift foto: Kees Verweij: 'Tekenen en schilderen is altijd al een grote passie van mij geweest.' In zijn artelier aan de Koemarsendrift voelt de 60-jarige Aaldenaar zich dan ook helemaal in zijn element. (Foto: Joke Weis)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel