.

.

 

.

Een molen die draait, die blijft voortbestaan

Henk Hiddink

De molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul kan naast de vaste molenaar Dennis Eefting ook regelmatig een beroep doen op andere vakgenoten. Eén daarvan is de 59-jarige Henk Hiddink uit Meppen. Werkzaam als huismeester op het Asielzoekerscentrum in Aalden (AZC), maar in zijn vrije tijd met veel passie bezig als vrijwillig molenaar. Hiddink is geboren en getogen in Dalerpeel. En verbleef van 1978 tot 1990 in Suriname. Henk werkte onder meer voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en runde er een eigen bedrijf in vruchtensappen en medicinale wijnen. In 1990 keerde hij met een schat aan levenservaring terug naar Nederland.

Mede dankzij Roelof Kooiker is Henk Hiddink uitgegroeid tot een echte molenliefhebber. Met veel liefde doet de Meppenaar er alles aan om de molens draaiend te houden. “Een molen die draait, die blijft voortbestaan.” Verval van een molen gaat snel, waarschuwt Hiddink. "Binnen tien jaar na stilstand is het gedaan met een oude molen. Of er komt boktor in het hout of onderdelen komen vast te zitten. Een molen die draait, daar wordt groot en klein onderhoud aan verricht en zo wordt deze van nabij in de gaten gehouden." Hiddink heeft als vrijwillig molenaar van De Arend in Coevorden en de Jantina Helling-molen in Aalden weinig te klagen. “De molens zijn dankzij een goed beheer in prima conditie.”

De molen in Aalden heeft niet alleen een museale en educatieve functie. Hiddink prijst zich gelukkig dat de Aelder Meul ook nog gewoon bedrijfsvaardig is. Henk is sinds 2006 gediplomeerd molenaar. Er komt volgens hem nog heel wat bij kijken voor je een volleerd molenaar bent. "Je draait met monumenten. Dan moet je wel weten waar je mee bezig bent." Hiddink is min of meer bij toeval in het molenaarsbestaan gerold. 'Op mijn werk op het Asielzoekerscentrum in Aalden maakte ik kennis met Roelof Kooiker. Een ontzettend enthousiaste en gedreven man en een molenliefhebber pur sang. Dankzij hem ben ik gefascineerd geraakt door molens en heb ik de molenaars-opleiding gevolgd.'' Hiddink is met enige regelmaat aan het werk op de Aelder Meul. “Als Dennis Eefting, de vaste molenaar, verhinderd is dan neem ik of Bob Duste de taken waar. Verder draai ik ook diensten op molen De Arend in Coevorden.”

Mensen zijn veranderd na een bezoek aan de molen. Henk Hiddink weet het zeker. Het is iets oers, kijk maar eens hoe het kinderen raakt. Zijn woorden blijven hangen. Met de ogen dicht is de kracht van de molen voelbaar. Je voelt de puurheid, je voelt de wind. Je schudt mee. De molen hamert en knarst, er hangt energie in de lucht. “Het ontroert mij. Die kracht. Ik heb veel ontzag voor de wind”, fluistert Hiddink, als hij ons een rondleiding geeft in de molen. Henk zet even later de wieken stil: rust daalt over de molen. "Imposant hé. De hemel geeft, wie vangt die leeft. De wind wordt hier gevangen." Hij steekt de handen in zijn broekzakken. 'Machtig om hier te vertoeven. Het is mooi en dankbaar werk om dat vakmanschap en stukje nostalgie levend te houden. Ik ben in Dalerpeel grootgebracht op de boerderij. Als ik op de molen ben, dan denk ik vaak terug aan vroeger. Dat oude vertrouwde blijf ik koesteren.'

Henk Hiddink zorgt er dus voor dat het vakmanschap bewaard blijft.  Er is geen winstoogmerk. Hiddink wil met zijn collega-molenaars de wieken zoveel mogelijk laten rondwentelen. En dat op dezelfde manier als vroeger. Maar het blijft een benadering. Kennis van het weer noemt Hiddink trouwens van essentiële betekenis. 'De kennis is onontbeerlijk om in te kunnen springen op veranderingen. Je moet het weer constant kunnen inschatten.

De geur in het binnenste van de molen brengt de geschiedenis binnen handbereik. Hout, eeuwenoud hout. De stem van Hiddink brengt de werkelijkheid terug. Hij wijst, legt uit en verklaart. Alles met veel enthousiasme in zijn stem. “Wij molenaars houden van molens, al is dat natuurlijk wel relatief. De liefde heeft geleid tot het in standhouden van de Janitna Helling-molen. We willen overbrengen wat hier de laatste eeuwen is gebeurd. Een molen is een brok geschiedenis. En het is prachtig om dat te kunnen doorgeven.” (Foto: Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel