.

.

 

.

Een bijzonder huis aan Klooster 3 - 5 in Zweeloo

Het is een bijzonder huis aan Klooster 3-5 in Zweeloo. Zou het een armwerkhuisof een schooltje uit de negentiende eeuw geweest zijn? Of twee woningen voor rentenierende middenstanders of gezeten boeren, die hun bedrijf aan het nageslacht hadden overgedragen? Geen van deze veronderstellingen is waar. Het was het huis van de Zweeler schoolmeester Roelof Lubbers en zijn vrouw Jantien Boetting, die de woning rond 1880 lieten bouwen.

Het linkerdeel wel te verstaan, dat met de deur in het midden en twee ramen aan weerszijden. Achter de deur was een gang en in het rechterdeel de woonkamer met de keuken, aan de andere kant de slaapkamer, het opkamertje met daaronder de kelder en daartussen de trap naar boven. Roelof Lubbers werd op 16 juni 1843 in Zweeloo geboren. Zijn vader Rudolphus Lubbers was schoolmeester en zoals gebruikelijk ook koster van de hervormde kerk. Hij bekleedde deze twee functies al sinds 1828 en woonde met zijn gezin in de kosterij, een boerderij, die vroeger tussen de panden Klooster 5 en Marktstraat 3 stond. Het kosterschap van de schoolmeester gaf recht op gratis wonen en de opbrengsten van de boerderij. Daar stond tegenover, dat de koster van Zweeloo behalve de bekende werkzaamheden 's winters ook warme stoven voor de predikant en daarvoor betalende kerkgangers moest klaarzetten en bij gebrek aan een orgel met verheffing van stem de opgegeven psalmen en gezangen voorzingen. Verder behoorde ook de 'kerkespraok' tot zijn verplichtingen. Na de dienst werden gemeentelijke verordeningen en voorschriften voor het eerst of bij herhaling door hem voorgelezen, verkopingen bekendgemaakt en kerkelijke mededelingen doorgegeven. Een goed 'aflezer' vertelde daarbij ook nog wel eens waar en wanneer er markten in de omgeving werden gehouden en wat de geldende prijzen van de rogge en andere agrarische producten waren. Dat bevorderde de kerkgang dan zeer. Waren in de zeventiende en achttiende eeuw het schoolmeester- en kosterschap automatisch met elkaar verbonden, in de Franse tijd kon de schoolmeester voor het eerst zelf voor deze bijbaan kiezen. Gezien de extra inkomsten deed hij dat meestal ook, maar alleen met toestemming van het provinciebestuur.


Zoals gezegd, omstreeks 1880 verlieten Roelof en zijn vrouw de kosterijboerderij en betrokken hun nieuwe woning aan Klooster. De kosterij werd verpacht. Roelof bleef koster en ontving jaarlijks de pachtopbrengsten van de boerderij. Toen hij in 1904 door het provinciaal bestuur 'wegens lichaamsgebreken voor de waarneming zijner betrekking ongeschikt' werd bevonden, kreeg hij op 1 november eervol ontslag, maar bleef koster. Voorzingen hoefde niet meer, juist in dat jaar kreeg de kerk een pijporgel. In 1922 overleed Roelof en nadat zijn vrouw hem in 1923 gevolgd was, werd de woning het jaar daarop gekocht door Willem en Jantje van Wieren. Zij bouwden een grote schuur aan de linkerachterkant van het huis, compleet met een deel, koeien- en paardenstallen, een ruimte voor hooiopslag en pompstraat.

Zo werd het meestershuis een boerderij en toen zoon Jan -ook getrouwd met een Jantje- het bedrijf overnam, werd rechts naast het huis een kleine woning met een voordeur en twee ramen voor de 'oldeluu' aangebouwd. Willie van Wieren, zoon van Jan en Jantje, zette het bedrijf nog enkele jaren voort. Zijn vrouw en hij lieten een nieuwe hoofdingang aan de linkerzijkant bouwen en vervingen het opkamertje door een hal. Ze verkochten het hele pand aan Wilma Arends, die er een bruidsboetiek in vestigde. Zij verbouwde de schuur tot een showroom en verhuurde het huisje. Willy-Anne van Stiphout en Jos Govaarts, allebei artsen uit Noord-Brabant en werkzaam in Den Haag- zochten in 2001. Ze waren voor zichzelf begonnen en omdat ze een vakantiehuisje in Gasselte hadden, ging hun voorkeur uit naar Drenthe. Ze stuitten op de bruidsboetiek in Zweeloo, die te koop stond. Jos zag het direct zitten en voor Willy-Anne was maar één ding belangrijk. Het huis moest op fietsafstand van een supermarkt staan. Dat bleek zo te zijn en ook verder was de woning ideaal. De door Wilma verbouwde schuur was bijzonder geschikt als bureau-, kantoor- en gespreksruimte. Het huis is een monument en Jos en Willy-Anne brachten daarom de stalramen en -deuren terug in oude staat. Het bleef niet alleen bij het terugbrengen van oude woningkenmerken, nee, het paar paste zich ook aan bij hun nieuwe omgeving.

Ze volgden de cursus Drents van Koop Bos en werden lid van verschillende Zweeler verenigingen. Willy-Anne werd zelfs voorzitter van Dorpsbelang Sweel en toen in Zweeloo het Zuidenveldfeest werd gevierd, werkten ze allebei mee. Jos maakte een film en Willy-Anne was betrokken bij allerlei activiteiten. Ze hebben elk hun bureau thuis; Willy-Anne als sociaal geneeskundige en trainer in praktijk en theorie van epidemiologie en Jos als bedrijfsarts en coach werk- en gezondheidsproblemen. Ze hebben het huisje bij de woning gevoegd en het monument is nu helemaal compleet. Sta er eens een moment bij stil. Met dank aan Jan Warmolts en Hillie van Wieren. (Bron: Coevorder HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel