.

.

 

.

Doek valt voor Sweel Cultureel

Voor Sweel Cultureel is het doek gevallen en zal per 1 januari 2022 niet meer bestaan. Het bestuur kijkt terug op een mooie periode.

Het begon zo:
In 1992 deed de toenmalige burgemeester Bert Hinnen een oproep tot het bijeenbrengen van een aantal belangstellenden om in de gemeente Zweeloo  culturele voorstellingen te organiseren. Er werd geen gemeentelijk budget beschikbaar gesteld, want particulier initiatief was de bedoeling.

En zo startte Sweel Cultureel in 1993, met drie geldschieters uit Zweeloo en een geleend startbedrag van de gemeente, met de eerste activiteit. In 1997 werd de notariële akte van de oprichting van de Stichting Sweel Cultureel getekend.

Bijna dertig jaar lang is het doel van de stichting, de ontplooiing, ontwikkeling, begeleiding en behartiging van culturele activiteiten in de gemeente Zweeloo, nagestreefd.

Activiteiten en artiesten
Veel lokale en landelijk bekende artiesten, zowel amateur- als professioneel, hebben een podium gekregen voor het uitvoeren van concerten, liedjesprogramma’s, lezingen door schrijvers en dichters, zowel in het Drents als in het ABN. Lokale café’s, het dorpshuis en de kerken werden afgehuurd voor de voorstellingen. In 1996 werd het initiatief ontwikkeld om het Folk veur Volk Festival te organiseren. Dit initiatief is uitgegroeid tot een zelfstandig jaarlijks festival

Sponsoren
Een belangrijk deel van de Zweeler middenstand stond jaarlijks garant voor financiële ondersteuning van de activiteiten in de vorm van sponsoring. In de loop der jaren werden
de financiën aangevuld met een systeem van ‘Vrienden’ abonnementen.

Bestuur en pandemie
Helaas lukte het de laatste jaren niet om alle noodzakelijke vervanging van aftredende bestuursleden te vinden. Daar kwam bij dat de pandemie, Covid 19, ertoe leidde dat de activiteiten in 2019 acuut moesten stoppen. Daarnaast werd de tendens zichtbaar dat de Zweeler horeca combinaties van culinaire en culturele programma’s gingen aanbieden. Al met al ontwikkelingen die het bestuur doet besluiten de activiteiten van Sweel Cultureel te beëindigen per 1 januari 2022.

Dankwoord
Het bestuur van Sweel Cultureel dankt haar trouwe sponsoren, vrienden, oud-bestuursleden en alle bezoekers hartelijk voor het in de stichting gestelde vertrouwen. Het waren vele jaren met fijne optredens en voorstellingen voor uiteenlopende groepen. Wij kijken met trots terug op de voorbije jaren waarin we enthousiast en gedreven culturele programma’s mochten brengen in onze oud-gemeente Zweeloo.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 14 december 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel