Een Fries recept met een Drentse mix
De vrienden van de Aeldermeul hielden afgelopen woensdag 22 december hun eerste speciale verkoop van hun traditionele eindejaars-heerlijkheden. De verkoop liep de gehele middag mooi door. De toppers waren toch wel de spekkendikkenmix en kruidkoekmix met walnoten en cranberries. Marianne Lammers uit Coevorden Imam speciaal voor het spekkendikkenmix. Marianne, die van oorsprong uit de Achterhoek komt, maakt spekkendikken naar een Fries recept die ze van de moeder van een vriendin uit Vriescheloo (Groningen) had gekregen en waarbij de mix uit Drenthe komt.
Dit is toch wel heel bijzonder. Voor de liefhebbers heeft Marianne het recept doorgegeven aan OEK.
Het recept van spekkendikken is als volgt:
1 kilo spekkendikkenmeel (roggemeel), 1 liter melk, 1 pakje roomboter, 1/2 pakje gele basterdsuiker, 60 gram anijsblokjes (eventueel toevoegen), 1 pot stroop, 3 eieren, snufje zout, 3 droge metworsten in dunne plakjes, 450 gram ontbijtspek in plakjes en die weer in drieön, 2,5 liter emmertje (het beslag past precies in een 2,5 liter emmertje)
Volgorde: Melk, gesmolten boter, eieren, stroop, basterdsuiker en zout mengen en daarna het meel toevoegen. Goed mengen. Daarna 24 uur op kamertemperatuur wegzetten. De volgende dag een kniepiezer warm laten worden en een dun laagje beslag erop leggen, hierop een plakje spek, een plakje worst er op en het kniepiezer dicht knijpen. De spekkendikken zijn klaar waarneer ze goudbruin zijn.
Een spekkendik is een soort kleine pannenkoek, die als lokale specialiteit in Groningen, Oost-Friesland en gedeelte in Drenthe rond nieuwjaar word gegeten. Ze worden spekdikken genoemd omdat er een stukje vet spek en vaak 2 a 4 stukjes droge worst worden meegebakken.
Marianne Lammers met een zak spekkendikkenmix