.

.

 

.

64ste Expositie Het Zweeler Palet

Het Zweeler Palet organiseert van 14 oktober t/m 6 november 2022 haar 64ste expositie in de kerk van Zweeloo.

Er exposeren twee kunstenaars: Coby Bos uit Ruinerwold met schilderijen en Lucas Klein uit Harkstede met beeldhouwkunst.
Coby Bos is in 1981 afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede in de Schilder- en Grafische  Kunst. Haar werk is gebaseerd op een niet aflatende zoektocht naar ruimte, lijnen, tekens en ritmes en ademt tegelijkertijd kracht en kwetsbaarheid uit. Veel nadruk ligt op de huid van de schilderijen. De interacties tussen vormen, vlakken en kleuren leiden in de beeldende kunst van Coby Bos tot zuivere lyrisch-abstracte kunstwerken. Coby heeft vele tentoonstellingen en publicaties op haar naam staan. Haar werk is opgenomen in diverse overheids- en bedrijfscollecties en wordt tevens aangekocht door particulieren in binnen- en buitenland.

Lucas Klein is geboren in Meppen als zoon van een politieagent. Hij ging in Aalden naar de kleuterschool. Na een paar jaar verhuisde het gezin naar de Kazerne in Zweeloo waar Lucas tot zijn zevende jaar heeft gewoond. Daarna vertrok het gezin naar Rolde. Thans woont Lucas in Harkstede.
Hij studeerde van 1974 tot 1979 beeldhouwen aan de ABK Minerva te Groningen. Hij was ruim 15 jaar docent portret en model boetseren bij het ICO te Assen en docent steenhouwen in Drachten.

Toen Lucas twaalf jaar was won hij in het zwembad van Rolde de zandkastelen wedstrijd met een levensgrote krokodil in zand. Daar is het mogelijk begonnen. Een belangrijk element in zijn beeldhouwwerk is de verbinding. Zijn beelden zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals steen, hout en koper. Ze bestaan vaak uit meerdere delen, die Lucas samenvoegde tot stevige composities. De beelden zijn abstract, maar hebben vaak iets figuraties in zich. Ook iets mystieks. De gestapelde beelden verwijzen naar megalithische culturen, zoals de monumenten van Stonehenge en Malta. En natuurlijk naar onze eigen Hunebedden! Zijn stenen boten doen weer denken aan oude Egyptische culturen. Ze verwijzen naar de oversteek. Naar de verbinding tussen hier en ginds. De eeuwenoude band tussen hemel en aarde… Maar voor een Drent als Lucas is dat natuurlijk gewoon: eikenboom en hunebed.

Er zal een openingsavond worden gehouden op vrijdag 14 oktober. Aanvang 19.30 uur. De kerk aan De Wheem 10 te Zweeloo is open vanaf 19.00 uur. Verdere openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom zowel op de openingsavond als ook gedurende de openingsmiddagen van de expositie.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel