.

.

 

.

Roelof Kroeze: Schilderen echt een uit de hand gelopen hobby!

Van ambachtsman tot amateurkunstenaar. Tientallen jaren was Roelof Kroeze werkzaam als rietdekker.

Na zijn pensionering is de 77-jarige Aaldenaar zich meer gaan toeleggen op het schilderen. Voetbal was ooit zijn allergrootste hobby, maar Kroeze kan inmiddels helemaal opgaan in wat er op het doek gebeurt. “Het geeft rust in je lijf. Je bent zo bezig met kleur, vorm, resultaat, dat je alles om je heen vergeet.” 

Goed waarnemen
Schilderen geeft Roelof dan ook veel voldoening. “Ik schilder vooral stillevens. Schilderen is goed waarnemen, door afstand van het schildersdoek te nemen en te kijken. Visualiseren wat je in je hoofd hebt. Dit is een combinatie van heel veel oefenen en talent. Menigeen heeft geen besef van de tijd die erin gaat zitten, maar uren moet je niet rekenen. Het is een investering in jezelf.”

Overeenkomsten
Zijn oude beroep van rietdekker heeft volgens Roelof op bepaalde vlakken zeker overeenkomsten met het schilderen. Een aspect is voor Roelof wel zeker: “Je komt makkelijker op interessantere of originele ideeën als kunstenaar wanneer je meer weet van materialen en technieken. Vandaar dat veel kunstenaars als ambachtslieden zijn begonnen.”

Tekenen verleer je nooit meer …
Handenarbeid of handvaardigheid was op de basisschool al een vak dat Roelof in het bijzonder interesseerde. “Ik was leergierig en had in mijn jongste jeugdjaren altijd al belangstelling om met mijn handen diverse voorwerpen te kunnen maken. Tekenen was daarbij een van mijn favoriete vakken. Je kunt niet jong genoeg zijn om te leren tekenen en je kunt niet lang genoeg doorgaan. Als je eenmaal kunt tekenen verleer je het nooit meer.” 
Toen Roelof ruim vijftien jaar geleden bij zijn afscheid als leider van het toenmalige Sp. Zweeloo 4 een schildersdoos als afscheidscadeau kreeg, ging het bloed weer kriebelen. Het schilderen is anno 2022 uitgegroeid tot een serieuze bezigheid, waar Roelof oneindig van kan genieten.

(Foto: Gerda Looije)

Zelfs een echte Van Gogh als je dat wilt ...
Niet in iedereen schuilt van nature een Van Gogh. Toch is volgens Roelof Kroeze niets minder waar, “want met de juiste techniek en inspiratie kan iedereen geweldige schilderijen maken. En zelfs een echte Rembrandt als je dat wilt”, lacht de gepassioneerde amateurkunstenaar.  

Schildersgroep van Bert Robben
Roelof maakt al een aantal jaren deel uit van de schildersgroep van Bert Robben, die aan de  Kruisstraat in Zweeloo over een mooi atelier beschikt. “Als ervaren kunstenaar en docent begeleidt Bert ons op een prima wijze. Het zijn leerzame sessies, waar de cursisten elkaar inspireren en versterken. Door de individuele aandacht, uitleg en demonstraties van Bert ben ik echt gegroeid. Bovendien gaat alles in een ontspannen sfeer.”

2023 is Van Goghjaar
Grote zaken werpen hun schaduw vooruit … najaar 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. In de opmaat naar dit jubileumjaar heeft de schildersgroep van Bert Robben een mooi plan in petto. Binnenkort volgt er in O.E.K. meer informatie en zullen de ambitieuze plannen uit de doeken worden gedaan.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel