.

.

 

.

Kan ons paasvuur wel doorgaan?

"Zweeler dorpen zitten vol tradities, en die moet je in ere houden". Organisatoren wachten nog op duidelijkheid van de gemeente.

Grote stapels met vooral snoeihout en takken gaan met Pasen in de fik. Een eeuwenoude traditie, ook in de Zweeler dorpen, maar meerdere paasvuren in Drenthe vrezen momenteel voor de voortzetting van hun traditie.
Een noodzakelijke stikstofberekening kan spreekwoordelijk roet in het eten gooien. Alex Klingenberg uit Zweeloo en Gert-Jan Heidemans uit Wezup zijn er echter stellig over: een algeheel verbod op paasvuren zou zwaar overtrokken zijn.

Culturele belang
Ze wijzen op de traditie en het culturele belang van paasvuren “Onderzoek wijst uit dat paasvuren acceptabel zijn, uiteraard onder de voorwaarde dat we als organisatoren rekening houden met mensen die er hinder van ondervinden en alleen worden afgestoken op plekken waar de natuur er weinig last van heeft.”


Stikstof
Toch betekent het niet dat elk paasvuur de komende jaren vrolijk voortgang kan vinden. Voor komend Pasen moeten de bouwers van de paasvuren in de Zweeler dorpen verantwoording afleggen over de stikstofuitstoot, zo kondigde de provincie eind vorig jaar aan. Paasvuren die dicht bij Natura2000-gebieden liggen, kunnen vanwege de uitstooteisen van de provincie n de problemen komen.

Input
Voor de paasbulten in de voormalige gemeente Zweeloo (Aalden/Zweeloo, Wezup, Meppen en Benneveld ) moesten de organisatoren onlangs input aanleveren bij de gemeente Coevorden. “Het gaat dan over de omvang van de bult, hoe wordt materiaal aangevoerd, hoeveel verkeersbewegingen zijn er, wordt de bult machinaal aangedrukt, zo ja, wat is het brandstofverbruik van de tractor”, somt Alex Klingenberg het lijstje op, dat hij samen met voorzitter Gertjan Reinders van Dorpsbelangen Aalden heeft ingeleverd.

Nog geen witte rook ...
“Samen met de organisatoren uit de omliggende dorpen wachten we nu op de vervolgstap. Ik heb afgelopen vrijdag de gemeente Coevorden nog gevraagd  over de status van onze aanvraag, maar de verwachting is dat er pas volgende week meer duidelijkheid is over de uitslag van de locatieonderzoeken. Ook in andere dorpen is er nog geen sprake van witte rook. “We wachten nog op duidelijkheid”, zegt Gert-Jan Heidemans namens de organisatoren uit Wezup.

Organisatoren zitten samen met gemeente in spagaat
Ze hadden gehoopt dat de paasbulten - gezien het historisch verleden - door de provincie zouden worden vrijgesteld van de stikstofberekening. “De gemeente zit echter ook in een spagaat, want die moet bij de provincie kunnen aantonen dat de paasvuren vanaf 1994 jaarlijks hebben plaatsgevonden en dan ook nog op dezelfde locatie en dan per jaar gespecificeerd. Het is provinciale en landelijke wetgeving waar de gemeente zich aan moet houden. Voor ons is deze papierwinkel heel frustrerend en vervelend, maar we hebben de regels wel te respecteren. We hopen in ieder geval op een goede afloop, zodat we de eeuwenoude traditie van het paasvuur in ere kunnen houden”, aldus Alex Klingenberg.

Op 18 april 2022 - Tweede Paasdag - vertrok de jeugd uit Aalden en Zweeloo - met een fakkeloptocht richting de paasbult vooraf gegaan door de band Klabats. Een aantal kinderen droeg een fakkel die ze onderaan in de bult mochten leggen. Uiteraard was dat een spannend tafereel, waar de jeugd met volle teugen van genoot. Hopelijk kunnen we de traditie in ere houden. (Archieffoto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel