.

.

 

.

De Loozangers viert 75-jarig jubileum

Madeleine Beaumont draagt voorzittershamer over: “Ik zal het gaan missen”.

Op zaterdag 3 juni viert de gemengde zangvereniging De Loozangers het 75-jarig bestaan met een jubileumconcert (15.00 uur) in het kerkje van Zweeloo. Een gratis concert, als dank aan de vele inwoners van de zes Zweeler dorpen en omgeving die het koor al decennia lang een warm hart toedragen. 

Madeleine Beaumont - zelf zingt ze al dertien jaar bij de sopranen - zal na het jubileumfeest het voorzitterschap overdragen aan Stieneke Lucassen uit Meppen. “Het is tijd voor iemand anders”, oordeelt ze, “maar ik zal het wel gaan missen. Ik heb het ook altijd met heel veel plezier gedaan.” Niet dat Madeleine gaat stoppen met zingen, ze blijft natuurlijk lid van het koor. En ze houdt “een lijntje” naar het nieuwe bestuur als dat nodig mocht zijn.

Geen “datingsite”
Het gemengd koor “De Loozangers” werd in 1947 opgericht door Henny Warmolts, Jan Dobben en Lambertus Meiering, alle drie lid van het kerkkoor. “Dat koor was vaak een ontmoetingsplaats voor ongehuwden, een “dating-site” zoals we nu zouden zeggen. Men vond dat de groep jonggehuwden niet paste bij de knapen en maagden van het kerkkoor. Dan maar een eigen koor” zullen Henny, Jan en Lambertus hebben gedacht.”
De Loozangers legden zich in de jaren zestig en zeventig toe op de operette. Zang en toneel samen, een voorloper van de musical. Repetities op de donderdagavond bij café Been, blijkt uit een slogan die werd opgediept uit het archief: “Dient het Algemeen Belang. Houdt de donderdagavond voor de zang.”
Destijds waren er veel koren actief in Zweeloo en omgeving. Jaarlijks werd door De Loozangers deelgenomen aan de regionale zangersdag. Eind jaren zeventig werd een kinderkoor opgericht. In 1995 telde de vereniging 48 leden, nu in 2023 zo rond de 35. Niet slecht dus….

Madeleine Beaumont

65, 70, 75 … en door ...
Madeleine Beaumont heeft inmiddels tweemaal een jubileum meegemaakt. De eerste keer was het 65-jarig jubileum, dat zij mede organiseerde. Zo’n zeven jaar geleden werd zij voorzitter van de vereniging. En begin volgde maand is ze van de partij bij het 75-jarig jubileum.

Wat vond zij leuk aan het voorzitterschap?
Madeleine: “De voorzitter houdt contact met de leden en onderhoudt de relaties naar buiten, onder meer wanneer er een optreden wordt gepland. De laatste jaren zijn er jammer genoeg vanwege de perikelen rond corona heel weinig optredens geweest.”

“Twee dingen waar ik trots op ben.”
Terugkijkend zijn er twee dingen waar ze trots op is: “De communicatie binnen het koor is verbeterd. Na elke repetitieavond is er altijd een mailtje van de secretaris aan iedereen als reminder van de gemaakte afspraken: heel handig en ook verbindend. En er is een nieuwe traditie binnen het koor: de maandelijkse borrel-avond. Altijd de eerste dinsdag van de maand, na afloop van de repetitie.

De leden van De Loozangers zijn drukdoende met de voorbereiding van het jubileumconcert op 3 juni. (Foto: Jansje Brands)
Het koor zorgt voor sociale contacten, gezelligheid, het delen van lief en leed. Een verjaardag betekent koffie met iets lekkers erbij, en natuurlijk zingen voor de jarige. Voor nieuwe inwoners van Zweeloo, Aalden, en de omliggende dorpen is een koor een goede gelegenheid om een sociaal netwerk op te bouwen.”

De Loozangers is nadrukkelijk geen popkoor. Het repertoire wordt uitgekozen door een muziekcommissie, bestaande uit een paar verenigingsleden, plus de dirigent. Het repertoire is veelzijdig: klassiek, Engelstalig, Nederlandstalig, enkele rustige popnummers, Latijns-Amerikaans en gospel. Door serieus te repeteren streven we naar een goed resultaat. De veelzijdigheid van het repertoire heeft me altijd zeer aangesproken”

Van welke muziek hou je zelf het meest?
“Ik hou van Ierse en Engelse volksmuziek en ik zou graag een paar Franse chansons op het repertoire zien. “Maar Frans is voor veel mensen een lastige taal. Ik heb ook meegezongen bij “The Armed Man” en ik heb me opgegeven voor “De Vlinderprinses.” In ieder geval ga ik in de toekomst veel zingen.”

Horen, zien en zingen.
Bij de jaarlijkse eierverkoop voor Pasen is overal in Zweeloo, Aalden en omringende dorpen een opvallende flyer rondgedeeld van het 75-jarig Jubileumconcert van de Loozangers, met daarop de aankondiging van het concert. Het thema is “Horen, zien en zingen.” Het fraaie ontwerp voor de flyer, de affiches en het programmaboekje is gemaakt door Beatrix Copier. De repetities voor dit concert, iedere dinsdagavond, zijn natuurlijk al in volle gang.

Op het zangprogramma staat onder meer “De Vlinder”, een lied speciaal gemaakt voor De Loozangers door Harm Dijkstra (tekst) en Jan Kruimink (muziek) over “De Vlinderprinses”, het project dat binnenkort van start gaat en in 2024 wordt opgevoerd.
Veel arrangementen voor het jubileumconcert zijn gemaakt door dirigent Arjen Seinen. Een Operette-medley laat oude tijden even herleven, met dank aan een rijk gevuld archief. Onderdeel van het programma is een intermezzo van een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld blazersensemble van vijf leden van het Drents Jeugdorkest, Zij spelen werk van Telemann, Wilson en Mancini.
De pianobegeleiding bij het concert wordt verzorgd door Cees Roubos.

Atie Versteeg.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel