.

.

 

.

Feelgood boek “Reizend het jaar door” verschijnt op 30 november

Claudia Stinne publiceert nieuw werk. Auteur Claudia Stinne zit bepaald niet stil.

Naast haar werk als operatieassistent bij Treant en het coachen van twee verschillende doelgroepen, weet de 42-jarge Aaldense ook tijd te vinden om te blijven schrijven. Over haar debuutroman ‘Een leven op wielen’ (dat in 2021 verscheen) deed ze zo’n 15 jaar, maar daarna had ze de smaak goed te pakken en kwam de vaart erin. In 2022 publiceerde Claudia samen met het Schrijverscollectief A t/m Z ‘Het verborgen pad’ en op 30 november a.s. verschijnt haar tweede eigen boek 'Reizend het jaar door'. Het feelgood boek bevat vier losse seizoensverhalen. Het is luchtiger en minder beladen dan haar debuutroman uit 2021: Een leven op wielen.

Nieuw idee, nieuw genre
“Na het monsterproject van mijn debuutroman was ik toe aan iets ‘luchtigers’ ”, vertelt Claudia. “Zodoende ontstond het idee om lekkere feelgood te schrijven. Gewoon wat fijne verhalen met een vleugje romantiek, over vriendschap en het ontdekken van jezelf. Veel mensen lezen tijdens de vakantie, of op een vrije dag en dan is het prettig om niet al te ingewikkeld leesvoer bij je te hebben. Voor mijn gevoel sloot dat helemaal aan bij mijn eigen behoeftes en er broeiden verschillende verhalen in mijn hoofd. Zo kwam ik er op om vier novelles in één bundel te publiceren. Om mijn lezerspubliek tegemoet te komen (Claudia krijgt regelmatig enthousiaste leesreacties met de vraag wanneer er nieuw werk uitkomt, red.) bracht ik de losse verhalen bij de start van elk seizoen ook als e-book uit en nu is de bundel als paperback bijna een feit.”

Waar gaat ‘Reizend het jaar door’ over?
In het lenteverhaal 'De backpacker' gaan Naomi en Hans te voet op reis van Groningen naar Zuid-Frankrijk. Tijdens deze reis leren de kersverse geliefden elkaar én zichzelf beter kennen. Annelies vertrekt in het zomerverhaal 'Stalperikelen' naar een handelsstal in Duitsland om haar droom waar te maken. Al snel twijfelt ze of ze daar wel goed aan heeft gedaan. Als de lang uitgestelde fietsreis door Californië in de herfst eindelijk aanbreekt, blijkt dat Frederique en Petra minder met elkaar gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten. Hun heuvelige tocht gaat letterlijk en figuurlijk 'Van dal tot dal'. In het afsluitende winterverhaal 'Op glad ijs', beleeft Linda haar eerste wintersport. Wanneer ze haar ski's verruilt voor een paar schaatsen, komt ze de knappe Thomas tegen en verandert haar hele vakantie.

Schrijfsabbatical
Dat Claudia ‘ineens’ zo productief is, komt omdat ze in het najaar van 2022 een paar maanden vrij nam van haar werk. “Eigenlijk was ik voornemens om de hele roman in dat half jaar te schrijven. Helaas zat mijn gezondheid daarin tegen en kreeg ik ‘maar’ drie van de vier verhalen klaar. Toen het gewone leven weer begon, lukte het me niet om ‘om het werk heen’ te schrijven - zoals normaal wel gaat - op een paar sporadische zondag uurtjes na. Gelukkig stond er in juni een schrijfweek gepland. Zo kon ik me in Limburg een volle week in een fictieve wereld onderdompelen, mét de hulp van twee schrijfcoaches en de mentale bijstand van zeven andere schrijvers. Zodoende kreeg ik ook het winterverhaal af. Ik schreef over besneeuwde bergen en een bevroren meer terwijl het om mij heen de hele week 30 graden was.”

Schrijven doe je niet alleen
Claudia gebruikt altijd een aantal meelezers, die nog vóór de redactiefase door het verhaal gaan. “Deze dames zijn goud waard! Ik kan het iedereen die schrijft aanraden om een tweede of derde versie van je manuscript naar een clubje kritische lezers te sturen. Zij halen foutjes eruit, geven feedback op je personages en de geloofwaardigheid en voelen aan waar nog ‘gaten’ in het verhaal zitten. Het liefst geef ik elk van hen een eigen ‘opdracht’ mee, zodat ze specifiek op bepaalde onderdelen kunnen letten. Dan is je verhaal op het moment van redactie écht de beste versie die je op dat moment kunt leveren.”

Meet & Greet
Deze week is er in OEK meer te lezen over een Meet & Greet van de schrijvers uit ons dorp. Zij zijn in december twee keer bij Toreco te vinden en dan is ook dit nieuwe boek van Claudia Stinne te koop. Alle boeken van Jos Govaarts, Jeannette Hachmang, Claudia Stinne en Victor Vergeer, zijn trouwens het hele jaar door bij het Tourist Info aan de Aelderstraat te koop. Loop gerust eens binnen om het oeuvre van het viertal te bekijken.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel