.

.

 

.

Schoolkinderen beleven de dag van hun leven

Kennismaking met Dove Peter en Dove Waander en spelen op meer dan eeuw oud Proper-orgel, tijdens themadag over Prinses van Zweeloo.

Leerlingen van basisscholen De Schutse, De Anwende en De Smeltkroes en LOL Kinderopvang dompelden zich afgelopen vrijdag onder in de geschiedenis. Centraal stond deze dag de legende over de Prinses van Zweeloo. Tijdens de themadag, georganiseerd door studenten van NHL Stenden Pabo Emmen, kregen de leerlingen een inkijk in de lokale geschiedenis en de streektaal voorgeschoteld.

Henk van Tellingen en Klazien ten Berge namen de kinderen mee in de sage Dove Peter en Dove Waander. Henk en Klazien, ambassadeurs van de Drentse Taal bij Huus van de Toal, spelen beide ook mee in het muziektheaterspektakel De Vlinderprinses.

Molenaar Willem Markenstein van de Vrienden van de Aeldermeul gaf een interessante rondleiding in de molen.

Het begin van de dag was swingend met het zingen van het lied over De Vlinderprinses. Niet veel later vertrokken de leerlingen van de bovenbouw al wandelend naar de diverse locaties voor een stoomcursus lokale geschiedenis. De jongste kinderen gingen met een huifkar door de dorpen en waren in en rondom de scholen druk bezig met het speuren naar archeologische schatten.

Kinderen druk bezig met de opgravingen en op zoek naar archeologische schatten.

De schoolkinderen toonden zich bijzonder geïnteresseerd in de lokale geschiedenis. Ze kregen de gelegenheid om alles van dichtbij te bekijken en vragen te stellen.

Henk en Gitta Vaessen stelden de dorpssmederij aan De Wheem open voor de leerlingen.

In het Zweeler kerkje kregen ze zelfs de unieke kans om een keer op het beroemde 120 jaar oude Proper kerkorgel te kunnen spelen.

Bijna alle kinderen en begeleiders kropen tijdens het bezoek aan het Zweeler kerkje achter het meer dan een eeuw oud Proper-orgel.

Voor iedereen was het een mooie en waardevolle dag, die zeker in de herinnering zal blijven voortleven. Complimenten aan de Pabo studenten voor het organiseren van deze themadag over de Prinses van Zweeloo!

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel