.

.

 

.

Esther Vos wereldkampioen stamppotmaken 2011

Op vrijdag 11 februari 2011 vond in het Noorderpoortcollege in de Euroborg te Groningen een bijzonder kampioenschap plaats, namelijk het WK Hollandsche Stamppot maken. Het kampioenschap werd voor de 10e keer gehouden. De verrassende winnaar was "onze" Eshter Vos uit Aalden.

Esther won het WK met een zuurkoolstamppot met blauwe bessen-frambozensaus. Zij won met dit recept de zilveren "stamppot opscheplepel".

 

Esther die als kok werkt bij "Nieuw Woelwijck", een dorpsgemeenschap voor verstand­elijk gehandicapten in Sappemeer, werd door haar collega Werner Drent (ook bekend door zijn stamppotboek met foto's van Kim Been uit Aalden) aangestoken om mee te doen aan het WK.
Bij het WK wordt door 5 juryleden gelet op o.a. hygiene, presentatie, de combinatie van de ingredienten en of het een eigen gemaakt recept is.
Alle ingredienten moeten "vuil" zijn. Hiermee wordt bedoeld dat je niks thuis mag voor­bereiden. Je moet tijdens de WK alles klaarmaken.

 

Toen Esther had besloten om mee te doen, stond den ding al vast. Het recept moest blauwe bessen bevatten, want deze blauwe bessen kweken en verkopen zij en haar man vanaf begin juli in Meppen onder de naam "Vos Bessen". Al gauw werd zuurkool uit het vat aan het recept toegevoegd, verder werd goed gezocht naar de juiste ingredienten van goede kwaliteit.

Toen de mail met de aanvangstijden binnenkwam werd Esther toch wel een beetje zenuwachtig. Maar op het moment dat zij vrijdag eenmaal begon te koken, werd ze heel ontspannen. Temeer omdat de sfeer ook heel gemoedelijk was. Esther moest trouwens alles wat zij nodig had zelf meenemen, niet alleen de ingredienten maar ook de pannen, schilmesje enz.

Alles verliep volgens de planning en ze was ruim op tijd klaar. Ondertussen was haar man Geer( samen met de kinderen Marlies en Mart, ook gearriveerd om met haar te wachten op de uitslag. En wat waren ze trots op hun moeder toen die de winnaar bleek te zijn met een score van 149,5 punten.


De beker van Esther werd afgelopen week vol trots in de klassen van Marlies en Mart getoond. Van Esther mochten we het winnende recept in OEK publiceren.

Stamppot zuurkool met spek omwikkelde kipfilet met blauwe bessen-frambozensaus.

Stamppot

Vlees Saus

: 1 kg kruimige aardappelen geschild, 500 gram zuurkool uit het vat, 125 gram rookspek, 2 dl koksroom, witte peper en zout.

: 3 kipfilets, 3x3 plakken ontbijtspek, 1 ei, zout en boter om te bakken.

: 250 gram frambozen, 125 gram blauwe bessen van "Vos Bessen", aardappelmeel en suike

Bereiding :

Stamppot : De aardappelen gaar koken. De zuurkool koken. Rookspekjes bakken. Aardappelen afgieten en stampen. Zuurkool en rookspekjes door de aardappelen. Koksroom erdoor tot gewenste dikte. Op smaak maken met peper en zout.

Kipfilets : Kipfilet door het ei halen, op smaak brengen met zout. Ontbijtspek om de kipfilets wikkelen. Dit vastzetten met prikkers. Gaar bakken in boter, de prikkers eruit halen en in dunne plakken snijden.

Blauwe bessen-frambozen saus: Frambozen en blauwe bessen pureren (zodat er ook nog hele vruchten inzitten) en koken. Aanbinden met aardappelmeel tot
gewenste dikte. Op smaak maken met silken
Serveer de stamppot op een bord, leg hier de plakken kipfilets bij en giet hier wat blauwe bessen-frambozen saus overheen naar wens.
De saus kun je natuurlijk ook bij ander vlees serveren. Eet smakelijk!!!

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel