.

.

 

.

Jorick Koedijk kijkt uit naar première ’n Stellegie Oelewappers'

Blijspel van Ontwikkeling houdt je met gemak een paar uurtjes in de greep.

Om nu te zeggen dat Jorick Koedijk helemaal geen toneelervaring heeft, dat gaat te ver. Hij speelde immers ruim dertig jaar geleden als leerling van groep 8 van de basisschool in de musical Ronja en de Roversdochter. Maar dat is slechts kinderspel vergeleken bij zijn rol in Ontwikkeling. ”Dat is wel een serieuze zaak”, lacht de 41-jarige Aaldenaar, die met de crew van de Rederijkerskamer helemaal klaar is voor de uitvoering van het blijspel “’n Stellegie Oelewappers” op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari a.s. in dorpshuis De Spil.

Jorick Koedijk maakt dit jaar zijn opwachting bij Ontwikkeling. De 41-jarige Aaldenaar voelt zich helemaal thuis in zijn rol als oelewapper. “Op het podium hoef je aan de dingen uit het gewone leven geen boodschap te hebben en kun je gek doen zonder dat je er raar op aangekeken wordt.” 

Ja, graag!
Jorick Koedijk, inmiddels al weer dertien jaar met zijn gezin woonachtig aan de Wendakker in Aalden, hoefde niet lang na te denken toen hij werd gepolst voor een rol in Ontwikkeling. “Ja, graag! Het mes snijdt voor mij aan twee kanten: het is een mooie gelegenheid om te kijken of ik acteertalent heb, maar ook zeker om dorpsgenoten te leren kennen. Het is win-win!”
Dorpshuis De Spil staat volgens Koedijk komende vrijdag- en zaterdagvond met ’n Stellegie Oelewappers behoorlijk op z’n kop. Het blijspel in drie bedriev`n is geschreven deur Hans Schimmel en bewarkt en overzet in `t dialect deur Ben ten Velde.

Niks te vertellen
Jorick - in de rol van Otto - en zien kameraoden Willem en Frits, hebt dan wel ’n goeje baon, maor thuus hebt ze niks te vertellen. Koken, wassen, strieken en de rest van de huusholding komp allemaol op heur scholders terecht. De vrouwen holt zich bezig met heur grote hobby: ‘t opvoeden van heur echtgenoten. Maor onverwachts kreg Willem bezuuk, waor de pantoffelhelden niet op zit te wacht’n ...

Gek doen
In het dagelijks leven is Jorick werkzaam als procesmanager van onderhoudsbedrijf Behoud in Groningen, dat namens woonstichtingen verantwoordelijk is voor tal van onderhoudsprojecten. Zijn hobby’s zijn motorrijden en het opleiden van zijn bordercollie. 

Op het toneel kan Jorick zich even helemaal uitleven in een andere rol. “Het is een leerzame en uitdagende bezigheid. In het echte leven doe je dingen die je je hebt aangeleerd. Op het podium hoef je aan die dingen geen boodschap te hebben en kun je gek doen zonder dat je er raar op aangekeken wordt. Daarnaast is het leuk om samen met een enthousiaste groep dorpsgenoten te werken een mooi toneelstuk.”  

'n Stellegie Oelewappers is helemaal klaar voor de toneelvoorstelling op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari a.s. in dorpshuis De Spil. (Foto’s: Jansje Brands)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel