.

.

 

.

Kop is eraf voor muziektheater-spektakel De Vlinderprinses

"Ik heb al juweeltjes gezien en gehoord die we samen kunnen voegen". Kaartverkoop gestart, en veel vertrouwen bij acteurs en organisatoren.

In de Hesselerhof in Oosterhesselen werd zondagmiddag 7 april - voor het front van 120 acteurs en koorleden - het startsein gegeven voor de kaartverkoop van De Vlinderprinses.

Over ongeveer vijf maanden moet dit muziektheaterpektakelstuk op locatie aan de dorpsrand van Zweeloo worden opgevoerd, voor een duizendkoppig publiek per speelavond. Wethouder Joop Slomp van de gemeente Coevorden nam zondagmiddag een kijkje op de speellocatie en tijdens de repetities. Vanaf de speellocatie werd de wethouder, samen met wethouder Lukas Hadders uit ‘De Vlinderprinses’ in een prachtige jaren vijftig Citroën Traction Avant vervoerd naar De Hesselerhof. Daar interviewde Harm Dijkstra de beide wethouders en ging symbolisch de kaartverkoop van start.

De acteurs en koorleden waren voor een groot deel gekleed in jaren vijftig outfit. Een mooi plaatje en een groot compliment voor de noeste arbeid van de kledingcommissie. De sfeer tijdens de repetitie van het koor en de zangsolisten oogde al heel ontspannen. Een mooie opmaat voor de komende maanden.

Mandielig
Dat tekent volgens voorzitter Gerrit Hegen van de organiserende culturele stichting Ter Klinke - altied gangs met de Drentse taol - hoe deze grote theaterproductie tot stand komt: "Mandielig. Samen, met respect voor elkaar en uiteraard in het Drents." De hele productie draait - op een paar betaalde krachten na - op verenigingen en vrijwilligers uit een ruime regio rond Oosterhesselen, Zweeloo en Sleen.

Jan Kruimink: "Best spannend"
Componist en muzikaal leider Jan Kruimink en operazangeres Carina Vinke hebben er zin in deze zondagmiddag. Ze coachen de zangers en zangeressen. Al tijdens het inzingen zit de stemming er goed in en wordt her en der al een grap uitgehaald. Kruimink: "Dit zijn dus alleen nog het koor van 120 mensen en de solisten, daar komen de leden van muziekvereniging Excelsior, de overige muzikanten, de figuranten en de deelnemende kinderen later nog bij. Ze repeteren nu apart maar straks moet dat samen en dat wordt best spannend. Ik heb al juweeltjes gezien en gehoord die we samen kunnen voegen."

Wie was de Prinses van Zweeloo?
In het midden van de vijfde eeuw na Christus werd bij Zweeloo een vooraanstaande vrouw begraven. Haar graf werd in 1952 ontdekt. Een opgraving volgde. Ze kreeg al snel de bijnaam de Prinses van Zweeloo. Er werd een groot graf met paarden naast haar gevonden. Een offer aan de goden?

'Verhaal gaat goed ontsporen'
Het verhaal over De Vlinderprinses heeft volgens Gerrit Hegen een flinke bult fictie. “Het wordt een kluwen van verwikkelingen tussen alle mensen in 1952 in Zweeloo die vinden dat ze ook wat moeten met de opgraving. Dat kun je wel overlaten aan routinier Harm Dijkstra, de schrijver van het stuk."

Harm Dijkstra
Harm Dijkstra voegt er aan toe: "Bij de opgraving komt er allerlei volk op af dat vindt dat ze er wat mee moeten. Misschien wordt er wel goud gevonden. Het land waar de opgraving is, is van een boer die in de Tweede Wereldoorlog bij de NSB zat, maar vrienden van hem zijn zigeuners en die hebben de oorlog overleefd en komen terug. De boer krijgt problemen met de archeologen."
Gaan de werkelijke geschiedenis en het fictieve vervolg ontsporen? "Ja, breed, breed", lachen Hegen en Dijkstra.

2 september showtime
De Vlinderprinses wordt van 3 tot 8 september gespeeld vlak bij het kerkje van Zweeloo, op een steenworp afstand van het oorspronkelijke graf van de Prinses van Zweeloo. De kaartverkoop is maandag 8 april van start gegaan. Het landschap wordt omgetoverd in het boerenlandschap van 1952 als decor. De bronzen vlinder van de prinses speelt een magische rol in het theaterstuk. 

De archeologische vondsten van en rondom de Prinses van Zweeloo zelf kun je zien in het Drents museum. Kijk voor meer informatie op www.vlinderprinses.nl

 Foto's: Ton Trompert 

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel